Începe vaccinarea contra cancerului de col. Dozele solicitate pentru aproape 400 de fetițe din Botoșani au ajuns la Direcția de Sănătate

Începe vaccinarea contra cancerului de col. Dozele solicitate pentru aproape 400 de fetițe din Botoșani au ajuns la Direcția de Sănătate

Luna aceasta va începe vaccinarea anti-HPV, conform Ministerului Sănătăţii (MS) primele 20.000 de doze de vaccin fiind deja distribuite către direcţiile de sănătate publică. La Botoșani, DSP a recepționat 385 de doze, în funcție de solicitările medicilor de familie, cele mai multe astfel de cereri provenind, la nivelul județului, din mediul urban.

Fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani urmează să fie vaccinate gratuit în cabinetele medicilor de familie, aici încadrându-se fetele pentru care părinţii au solicitat vaccinarea în anii 2017 şi 2018, dar şi cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

Schema de vaccinare include două doze pentru persoanele la care vaccinarea este iniţiată la vârste cuprinse între 11 şi 14 ani şi trei doze pentru persoanele la care vaccinarea este iniţiată la vârsta peste 14 ani.

„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este şi un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening, poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. MS are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică“, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, într-un comunicat postat anul trecut pe site-ul ministerului.

Papiloma­virusul uman (HPV) este un virus care provoacă cea mai cunoscută infecţie cu transmitere sexuală, opt din zece persoane active sexual fiind infectate la un moment dat, cu cel puţin o tulpină de HPV.

Mai mult, în fiecare an aproximativ 2.000 de femei din România mor din cauza cancerului de col uterin, afecţiune care ar putea fi prevenită prin administrarea vaccinului HPV, cele mai afectate de această boală fiind femeile active, cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani.

Tot în fiecare an, 3.300 de cazuri noi sunt diagnosticate, existând o estimare conform căreia la fiecare două ore apare un caz nou, femeile fiind mai afectate decât bărbaţii.

Conform precizărilor făcute de MS în luna decembrie a anului trecut, numărul dozelor de vaccin va putea fi suplimentat până la 2,1 milioane de doze, în funcţie de cereri şi de cum se va derula campania, existând un acord cadru înche­iat de MS cu furnizorii pentru o perioadă de patru ani.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Așa ceva… Pompierii au găsit două fețe de pernă pline cu pitoni regali!

astăzi, 19:49
213

Când ne gândim la pompieri ne gândim la faptul că sunt dispuși să-și dea viața pentru a stinge flăcările, însă nimeni nu se aștepta ca în două fețe de perne di...

Gara din Botoșani a fost și ea verificată de comisarii ANPC

astăzi, 19:21
72

În perioada 6-7 februarie 2020, Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, la nivel naţional, o serie de acţiuni de control care au vizat condiţiile de tra...

944 de locuri de muncă valabile în această săptămână la AJOFM Botoșani

astăzi, 19:18
202

Nu mai puțin de 944 locuri de muncă sunt valabile în această săptămână la AJOFM Botoșani, atât pentru persoane cu studii superioare cât și studii medii, un număr de lo...