Începe vaccinarea contra cancerului de col. Dozele solicitate pentru aproape 400 de fetițe din Botoșani au ajuns la Direcția de Sănătate

Începe vaccinarea contra cancerului de col. Dozele solicitate pentru aproape 400 de fetițe din Botoșani au ajuns la Direcția de Sănătate

Luna aceasta va începe vaccinarea anti-HPV, conform Ministerului Sănătăţii (MS) primele 20.000 de doze de vaccin fiind deja distribuite către direcţiile de sănătate publică. La Botoșani, DSP a recepționat 385 de doze, în funcție de solicitările medicilor de familie, cele mai multe astfel de cereri provenind, la nivelul județului, din mediul urban.

Fetele cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani urmează să fie vaccinate gratuit în cabinetele medicilor de familie, aici încadrându-se fetele pentru care părinţii au solicitat vaccinarea în anii 2017 şi 2018, dar şi cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

Schema de vaccinare include două doze pentru persoanele la care vaccinarea este iniţiată la vârste cuprinse între 11 şi 14 ani şi trei doze pentru persoanele la care vaccinarea este iniţiată la vârsta peste 14 ani.

„Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este şi un tip de cancer care poate fi prevenit, scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening, poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. MS are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică“, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache, într-un comunicat postat anul trecut pe site-ul ministerului.

Papiloma­virusul uman (HPV) este un virus care provoacă cea mai cunoscută infecţie cu transmitere sexuală, opt din zece persoane active sexual fiind infectate la un moment dat, cu cel puţin o tulpină de HPV.

Mai mult, în fiecare an aproximativ 2.000 de femei din România mor din cauza cancerului de col uterin, afecţiune care ar putea fi prevenită prin administrarea vaccinului HPV, cele mai afectate de această boală fiind femeile active, cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani.

Tot în fiecare an, 3.300 de cazuri noi sunt diagnosticate, existând o estimare conform căreia la fiecare două ore apare un caz nou, femeile fiind mai afectate decât bărbaţii.

Conform precizărilor făcute de MS în luna decembrie a anului trecut, numărul dozelor de vaccin va putea fi suplimentat până la 2,1 milioane de doze, în funcţie de cereri şi de cum se va derula campania, existând un acord cadru înche­iat de MS cu furnizorii pentru o perioadă de patru ani.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean reținut de polițiști după ce a pipăit o fată!

astăzi, 11:05
49

În cursul zilei de marți, 15 aprilie 2024, polițiștii din Hlipiceni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 34 de ani.Botoșăneanul este bănuit ...

Lucian Trufin, candidat PSD la Consiliul Județean: „Voi continua programul de modernizare a drumurilor județene realizat de Doina Federovici”

astăzi, 10:56
18

Dezvoltarea infrastructurii rutiere județene a cunoscut un ritm fără precedent în mandatul de președinte al Consiliului Județean deținut de Doina Federovici. O treime din totalul drumurilo...

Cum a ajuns să fie ținut un spital nou-nouț din Botoșani cu lacătul pe ușă patru ani. A costat peste trei milioane de euro!

astăzi, 10:24
167

Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace î...