Important: Durerea în zona inimii, primul semn al acestei boli grave, pe care doar cardiologul o poate diagnostica și trata!

Principalul simptom este durerea toracică. De asemenea, pacientul va avea și febră, stare generală de rău, mialgii. Scopul tratamentului este ameliorarea durerilor, dar și prevenirea complicațiilor.

Important: Durerea în zona inimii, primul semn al acestei boli grave, pe care doar cardiologul o poate diagnostica și trata!

Pericardita este o inflamație a pericardului, foița seroasă care învelește inima precum un sac protector. Medicii susțin că de cele mai multe ori, pericardita acută este des întâlnită și etiologia este virală, rar însă există și cauze nonvirale – infecțiile bacteriene, infarctul miocardic, neoplasme. În lipsa tratamentului, pericardita acută virală poate duce la complicații grave, spune Doctorul Zilei.

Principalul simptom este durerea toracică. De asemenea, pacientul va avea și febră, stare generală de rău, mialgii. Scopul tratamentului în cazul pericardita acută virală este ameliorarea durerilor dar și prevenirea complicațiilor.

Principalele virusuri implicate atunci când vorbim despre pericardita acută virală pot fi: virusul Coxsackie A si B, virusuri hepatitice, HIV, virusuri gripale, varicela. Uneori, boala apare după un episod gripal, de exemplu.

Pericardita este dificil de diagnosticat și este necesar diagnosticul diferențial. Atenție! Este obligatoriu ca pacientul să meargă la medic și să primească tratament, deoarece, în lipsa acestuia pericardita poate avea ca și complicații tamponada cardiacă sau pericardita constrictivă.

Durerea localizată în zona inimii este principalul simptom al bolii. Durerea are caracter de arsură sau constricție și este ameliorată de așezarea pacientului pe scaun sau chiar de aplecarea acestuia. Uneori, durerea este însoțită și de tuse. Medicii spun că spre deosebire de durerea caracteristică în cazul anginei pectorale, durerea nu cedează atunci când pacientul ia nitroglicerină. Totodată, alături de durere, pacientul poate să aibă și simptome precum: febră, astenie, dureri articulare, dureri musculare.

Cum se stabilește diagnosticul:

Numai medicul specialist cardiolog este în măsură să stabilească diagnosticul de pericardită acută virală. Acesta va solicita efectuarea investigațiilor: ECG, radiografie toracică, ecocardiografie, hemograma, enzimele cardiace necesare pentru diagnosticul diferențial de ischemie acută miocardică. Uneori, pacientului i se va face si un CT – tomografie computerizată tocmai pentru a fie excluse alte cauze ale durerii toracice.

Scopul tratamentului în pericardita virală acută este ameliorarea durerilor, scăderea febrei. Pacientul va primi antiinflamatoare nesteroide și foarte rar este nevoie de spitalizarea, cel puțin în acest tip de pericardită.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Motociclist accidentat la Brehuiești, pe drumul Botoșani - Suceava

astăzi, 10:35
27

Un nou accident rutier a avut loc în această dimineață în satul Brehuiești, comuna Vlădeni, pe drumul Botoșani - Suceava.Victima accidentului rutier este un motociclist care la s...

Cosmin Andrei, după ce a câștigat alegerile de la Botoșani: Voi avea o deschidere către tineri. Voi urgenta proiectele de reabilitare a Teatrului “Mihai Eminescu” și căii de rulare a tramvaielor

astăzi, 10:23
548

Cosmin Andrei, noul primar al municipiului Botoșani, ales în urma scrutinului electoral de ieri, a făcut astăzi primele declarații.“În primul rând voi face ceea ce mi-a...

Astăzi la ora 18.00: FC Hermannstadt - FC Botoşani

astăzi, 10:05
38

FC Botoșani va disputa astăzi, de la ora 18:00, la Sibiu, un meci cu Hermanstadt, contând pentru etapa a 5-a a primei divizii.O singură înfrângere au suferit sibienii în...