CASS 2019: Din ianuarie, cei fără venituri vor plăti mai mult dacă vor să se asigure la sănătate

CASS 2019: Din ianuarie, cei fără venituri vor plăti mai mult dacă vor să se asigure la sănătate
Ca urmare a creșterii anunțate a salariului minim brut de la 1 ianuarie, va crește automat și suma de bani pe care ar trebui să o plătească la Fisc persoanele fără venituri care vor să se asigure de bunăvoie la sănătate. Mai exact, asigurarea anuală voluntară reprezintă 10% din șase salarii minime brute. Cum salariul va crește la 2.050 de lei rezultă că și valoarea de plată pentru asigurarea voluntară va crește automat.
 
Prima lună a următorului an va aduce o majorare a salariului minim brut, prevăzut momentan într-un proiect de hotărâre de Guvern în dezbatere. Creșterea va fi de 150 de lei, salariul minim ajungând astfel la 2.050 de lei. Majorarea va fi oficializată după aprobarea documentului de către Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.
 
Creșterea salariului minim antrenează automat și creșteri în toate valorile de care este atașat acest salariu. Una dintre acestea e valoarea CASS-ului de plată de către cei care, deși nu au venituri, vor să se asigure la sănătate și plătesc voluntar CASS.
 
Ce prevede legislația fiscală? Cine vrea să se asigure anual la sănătate (asigurare valabilă 12 luni) trebuie să plătească, prin declarația unică, echivalentul a 10% din șase salarii minime brute.
 
Raportat la salariul minim actual, doritorul plătește 1.140 de lei, adică 10% din 11.400 de lei (1.900 de lei x 6). Când salariul minim va crește, de la 1 ianuarie, cei care se vor asigura după acel moment vor plăti puțin mai mult, respectiv 1.230 de lei.
 
Pentru a putea plăti CASS și a fi asigurate timp de 12 luni în sistemul sanitar public, persoanele fără venituri pot depune oricând declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
 
Asigurarea devine efectivă din momentul depunerii declarației, potrivit legislației fiscale, dar este necesară și încheierea unui contract de asigurare la casa de sănătate.
 
Bine de știut! Cine beneficiază de asigurare de sănătate gratuit, fără să plătească vreo contribuție la sănătate.
 
Atenție! Pentru a intra în vigoare, proiectul de hotărâre de Guvern privind majorarea salariului minim brut trebuie adoptat de Executiv și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Două cutremure în această dimineață în România.

astăzi, 10:22
105

Două cutremure au avut loc luni dimineață, conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.Primul cutremur a avut loc la graniță cu România, &icir...

La Urgențe după un accident nefericit la joacă!

astăzi, 10:09
210

Un băieţel de şapte ani din Botoşani a ajuns la Urgenţe după un accident nefericit la joacă.Micuţul, care locuieşte în zona Parcul Tineretului, se afla la joacă împreună cu ...

Un copil de 6 ani a fost trimis la Iași în stare gravă după ce a fost atacat de câinele familiei!

astăzi, 08:48
538

Un copil de şase ani din Havârna a ajuns la spital în stare gravă după ce a fost atacat de câinele familiei. Incidentul a avut loc sâmbătă seară, în curtea familiei...