Autoritățile române, pe jar din cauza virusului letal chinezesc. Între timp, primul caz de infectare cu virusul din China a fost confirmat și în SUA

Autoritățile române, pe jar din cauza virusului letal chinezesc. Între timp, primul caz de infectare cu virusul din China a fost confirmat și în SUA

Virusul letal depistat prima dată în decembrie 2019 în Wuhan (China), care a infectat până acum peste 300 de persoane, din care nouă au decedat în Thailanda, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, a ajuns în Statele Unite ale Americii. Autoritățile SUA au confirmat primul caz de coronavirus. Este vorba de un bărbat de 30 de ani despre care se spune că a călătorit în China, dar nu a vizitat orașul Wuhan, în care a fost depistat inițial virusul. CNN spune chiar că nu este clar încă dacă persoana depistată în Statele Unite a călătorit recent în China, unde și cum s-a infectat, dacă a luat boala de la altcineva și dacă a infectat pe altcineva.

În același timp, Ministrul Sănătăţii din România, Victor Costache, a solicitat specialiştilor în sănătate publică un Plan de acţiune, suplimentar, pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor prin gripă, precum şi pregătirea unui set de măsuri pentru intervenţia sistemului de sănătate publică în cazul apariţiei îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus.

”Un grup de specialişti în sănătate publică, boli infecţioase şi microbiologie se va întâlni sub coordonarea dr. Nelu Tătaru, secretar de stat pentru a propune ministrului Sănătăţii măsurile ce se impun, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Reamintim că, în săptămâna trecută s-a inregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivitatii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiştii se aşteaptă în perioada următoare la o circulaţie mai intensă a virusurilor gripale”, a transmis, marţi, Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a precizat că, până la data de 12.01.2020, au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătăţii.

Potrivit specialiştilor MS, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Ministerul Sănătăţii a explicat, de asemenea, că au fost luate şi primele măsuri în ceea ce priveşte noul coronavirus. ”INSP a trimis direcţiilor de sănătate publică definiţia de caz pentru a putea fi informate unităţile sanitare de la nivel naţional. De asemenea, în colaborare cu MAE, au fost emise atenţionări de călătorie”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Semnele de îmbolnăvire sunt tusea, febra şi insuficienţa respiratorie. Tipul de pneumonie este provocat de un virus din aceeaşi familie de virusuri ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS), potrivit cercetătorilor din China.

Boala a fost identificată prima dată aici pe 12 decembrie. Unii dintre pacienţi au fost angajaţi la o piaţă din oraş, unde, potrivit presei, pe lângă peşte şi fructe de mare, sunt vândute păsări vii, iepuri şi şerpi, astfel că există o probabilitate ca virusul să fi fost transmis oamenilor de la unele dintre acestea.

Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om. Cercetătorii cred că provine de la animalele infectate şi de la fructele de mare prin piaţa din Wuhan.

Sindromul respirator acut sever este o formă gravă de pneumonie, boală respiratorie contagioasă şi potenţial fatală. SARS a apărut pentru prima dată în China, în noiembrie 2002, şi virusul a fost identificat în februarie 2003. Peste 8.000 de oameni au fost infectaţi şi 774 au murit în epidemia care a cuprins 37 de ţări în 2002 - 2003.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pelerinajul de Sfânta Parascheva de la Iași va fi organizat anula acesta cu măsuri speciale

astăzi, 10:17
2

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Iașilor, a anunțat o serie de măsuri menite să protejeze sănătatea pelerinilor care își vor îndrepta pașii, și în acest an, ...

(P) ALDE Botoșani: Aveți încredere în noi și votați echipa ALDE! Votați Roxana Florentina Țurcanu pentru Primăria municipiului Botoșani!

astăzi, 09:51
24

Comunicat:Când spui Botoșani, gândul te poartă către valoroasele personalități culturale desprinse de pe aceste meleaguri și care, prin activitatea strălucită au adus faimă ac...

Un bărbat din Tudora a fost trimis la Iaşi în stare gravă după ce a fost acroşat de o maşină

astăzi, 09:39
53

Un bărbat a fost trimis la Iaşi în stare gravă după ce a fost acroşat de o maşină. Accidentul a avut loc în centrul comunei Tudora.O autoutilitară, condusă de un bărbat de 54...