Apariția bruscă a tumorilor la pancreas sau în duoden, semnele acestui grav sindrom!

​Diagnosticul este stabilit în urma efectuării analizelor la sânge, a endoscopiei gastrointestinale superioare. Uneori este necesară și ecografia abdominală. Nu în ultimul rând pacientul va fi supus testelor imagistice, fie RMN –ul abdominal, fie CT-ul.

Apariția bruscă a tumorilor la pancreas sau în duoden, semnele acestui grav sindrom!

Sindromul Zollinger-Ellison este o afecțiune rar întâlnită care înseamnă apariția unei sau a mai multor tumori la nivelul pancreasului sau în duoden. Aceste tumori sunt numite gastrinoame. Boala poate să apară la orice vârstă, dar de regulă, afectează mai ales bărbații de vârstă tânără, cei de 20-40 de ani. În prezent, încă nu se cunosc cauzele de apariție ale bolii.

Medicii spun că aceste tumori secretă cantități mari dintr-un hormon numit gastrină, care determină stomacul să producă prea mult acid gastric. Atunci când este în exces, acidul gastric declanșează ulcerul peptic. Mai mult de jumătate din gastrinoame sunt maligne și au un potențial de a se răspândi la nodulii limfatici învecinați, la ficat și alte organe prin metastazare. Potențialul malign al gastrinoamelor este mai grav decât ulcerele asociate acestei afecțiuni.

Potrivit Doctorul Zilei, simptomele gastrinomului sunt asemănătoare cu cele ale ulcerului – apare durerea abdominală sau arsura stomacală, grețurile, vărsăturile, diareea. În cazuri severe, pot apărea complicații ale ulcerului precum sunt sângerarea sau perforarea mucoasei gastrice sau duodenale, spun medicii.

Cauza exactă a sindromului Zollinger-Ellison rămâne necunoscută.

Principalele semne și simptome ale bolii sunt:

-durerea abdominală, crampe abdominale,
-diaree severă,
-prezența refluxului gastrointestinal,
-arsuri la stomac,
-scădere în greutate inexplicabilă,
-lipsa poftei de mâncare,
-anemie

Diagnosticul este stabilit în urma efectuării analizelor la sânge, a endoscopiei gastrointestinale superioare. Uneori este necesară și ecografia abdominală. Nu în ultimul rând pacientul va fi supus testelor imagistice, fie RMN –ul abdominal, fie CT-ul.

Tratamentul are ca scop două arii principale. Prima este tratamentul tumorilor care de regulă sunt îndepărtate chirurgical, iar a doua arie de acțiune vizează tratamentul ulcerului. Pacientul va primi medicație adecvată pentru ameliorarea ulcerului, rar, în cazul grave fiind necesară și aici o nouă operație. Nu în ultimul rând, pacientul va face și mai multe ședințe de chimioterapie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Peste 120 de botoșăneni izolați la domiciliu din cauza coronavirusului

astăzi, 10:13
25

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) au anunțat că, în momentul de față, în județul Botoșani sunt monitorizate 124 de persoane izolate la domiciliu, pentru elimina...

PSD se teme de coronavirus: Congresul pentru alegerea conducerii a fost amânat

astăzi, 10:06
24

PSD a anunțat că amână Congresul în cadrul căruia ar fi urmat să își aleagă conducerea, după ce în România a fost confirmat primul caz de pacient confirmat cu nou...

Un șofer beat a intrat cu mașina într-un cap de pod

astăzi, 09:56
82

Joi, un bărbat de 41 de ani, din comuna George Enescu, în timp ce se deplasa în calitate de conducător auto pe drumul judeţean DJ 298 din localitatea de domiciliu, a pierdut controlul a...