Deşi legea este clară şi în vigoare de ceva ani, apar în continuare situaţii în care angajatorii nu plătesc concediile medicale salariaţilor. În acest an, inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate au făcut două controale pe acest domeniu şi asta pentru că doar doi angajaţi au reclamat în scris la Casă faptul că nu li s-au plătit aceste concedii.
"Angajatorii nu pot spune că primesc greu banii de la Casă, noi suntem aproape cu plăţile la zi la concedii medicale, dar în multe situaţii angajatorii nici nu depun documentele pentru recuperarea sumelor. Nu-mi dau seama din ce cauză. De multe ori vine angajatul la Casă şi spune că nu a primit banii pentru concediul medical, iar când verificăm angajatorul să vedem dacă a depus cererea sau nu, constatăm că nici măcar nu a făcut lucrul ăsta şi atunci sigur... cum să-i bani? Aşa că sancţionăm angajatorul. De exemplu, unui angajator i-am dat o amendă de 2.500 de lei pentru că nu a plătit la timp, un alt angajator a fost sancţionat cu avertisment, că a plătit- mai târziu, e drept, dar a plătit. Dacă respecta legea, putea plăti numai 400 de lei pentru concediul medical respectiv, dar 2.500 e amenda", spune Carmen Nicolau, preşedintele-director al CJAS Botoşani.
Cum e procedura
Medicul de familie eliberează concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă pentru maximum 10 zile. Angajaţii au obligaţia de a înştiinţa angajatorul în termen de 24 de ore de la obţinerea concediului medical cu următoarele elemente: datele de identificare, numele medicului, unitatea medicală. Totodată, asiguraţii au obligaţia să completeze şi să depună la medic o declaraţie pe propria răspundere privind înştiinţarea angajatorului în 24 ore şi adresa de reşedinţă pe perioada concediului medical.
Angajatorii trebuie să transmită Casei de Sănătate în termen de maximum şase zile de la data la care au fost înştiinţaţi de starea de incapacitate, lista persoanelor angajate aflate în concediu medical, precum şi datele de identificare respectiv numele medicului. Cererile de restituire a sumelor din concedii şi indemnizaţii pot fi depuse la casele de sănătate în termen de 90 de zile de la data la care beneficiarul era în drept sã le solicite.
Angajatori sancţionaţi din cauza stării de sănătate a angajaţilor lor
Stiri BotosaniLuni, 29 Mai 2017Sănătate931 vizualizăriDoi angajatori botoşăneni au fost sancţionaţi pentru că nu au depus la Casa de Asigurări de Sănătate documentaţiile pentru concediile medicale prescrise angajaţilor lor.
Spune-ne opinia ta
Articole similare
Bani plătiţi pentru botoşăneni care s-au tratat în străinătate
Luni, 14 August 2017
713
713
Structura de conducere a unei instituţii din sănătate rămâne incompletă
Luni, 29 Mai 2017
376
376
Medici de familie sancţionaţi de Casa de Asigurări!
Luni, 29 Mai 2017
784
784
Avem o reţetă, ce facem cu ea? O regulă a sistemului de sănătate poate crea neplăceri bolnavilor
Joi, 20 Aprilie 2017
1595
1595
Societăţi comerciale amendate din cauza concediilor medicale
Luni, 20 Martie 2017
647
647
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Un bătrân a fost accidentat de o mașină a cărui șofer nu a fost atent la manevra de dat cu spatele
Duminică, 17 Ianuarie 2021
538
538
Un bărbat de 79 a fost accidentat grav de o maşină care a ieşit cu spatele dintr-o parcare. Accidentul a avut loc vineri seară în Truşeşti.În momentul în care un autoturis...
Loc de dat cu…EPIGRAMA (128)
Duminică, 17 Ianuarie 2021
295
295
O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:Cristian Preda este cunoscut ca profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Bucureşti, europarlamentar şi autor d...
Cutremur în România. Unde s-a produs și ce magnitudine a a avut
Sâmbătă, 16 Ianuarie 2021
438
438
Un cutremur cu magnitudinea de 2,9 pe Richter a avut loc în zona seismică Vrancea, la orele 18.20.33.Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 82km E de Brașov, 96km ...