Tamara Ciofu, despre problema rezidențiatului: „Ar trebui să lupte ministrul Educației, dar nu avem ministru”

Tamara Ciofu, despre problema rezidențiatului: „Ar trebui să lupte ministrul Educației, dar nu avem ministru”

Deputatul botoșănean Tamara Ciofu a atras atenția, în cadrul unei conferințe de presă, că lipsa unui ministru al Educației prejudiciază grav tinerii absolvenți de Medicină și copiii cu nevoi speciale din țară. De vină ar fi, susține social-democratul, Klaus Iohannis, care nu a numit un ministru interimar, după căderea Guvernului.

”Una din cele mai importante probleme, în momentul actual, este amânarea examenului de rezidențiat pentru tinerii absolvenți ai facultăților de Medicină din toată țara. Până acum, foarte mulți tineri au obținut locuri în specialitățile deficitare la nivel național. Anul acesta, s-au scos 5000 de posturi, în special pe domenii deficitare: pediatrie, terapie intensivă, anestezie, chirurgie, neurochirurgie, care acum sunt temporizate în a fi ocupate. Iar de vină este președintele Iohannis. Dacă s-ar fi nominalizat la timp ministrul, acest examen s-ar fi putut organiza după cum este tradiția: în prima săptămână din noiembrie. Dar astfel, 5000 de tineri absolvenți de Medicină, dar și alții din anii anteriori nu pot intra în rezidențiat și nu pot începe activitatea la începutul lui ianuarie anul viitor, ceea ce este greu de acceptat”, a explicat deputatul Tamara Ciofu.

O altă consecință negativă a lipsei omului din fruntea Ministerului Educației este anularea majorării cu 50% a indemnizației copiilor cu handicap, o inițiativă „pentru care ar trebui să lupte ministrul Educației, dar nu avem ministru”, spune Ciofu.

Ultimul nume aflat pe lista celor 26 de miniștri ai Educației, de la 1990 încoace, este Ecaterina Andronescu, una dintre guvernanții remaniați, în iulie, de către premierul demis Viorica Dăncilă. Despre situația respectivă, Ciofu nu a concluzionat decât că „este o normalitate ca cei care nu țin ritmul cu programul de guvernare, să fie opriți din mers, iar în locul lor să vină cei cu altă viziune”, ca și cum Guvernul Dăncilă ar fi fost îndreptățit să schimbe, oricând consideră, orice ministru, de câte ori voiau liderii social-democrați.

Menționăm că cele 4710 posturi care vor ocupate în urma examenului de rezidențiat reprezintă, pentru medicii și directorii din spitale, un număr mic de locuri, chiar o criză a angajaților.

Examenul de rezidențiat ar fi trebuit să aibă loc pe 17 noiembrie, însă a fost amânat pentru 8 decembrie a.c. Între timp, ministrul demis al Sănătății, Sorina Pintea, a explicat că nu este exclusă o nouă amânare, în cazul în care întârzie numirea unui ministru al Educației.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Grenadă de mână defensivă cu focosul secționat, descoperită în gospodăria unui localnic din comuna Vorona

astăzi, 16:01
27

Muniția provine din timpul conflictelor armate și a fost descoperită pe timpul executării unor lucrări de excavație pentru turnarea temelie unei case.Elementul de muniție a fost ridicat și...

În urmă cu puțin timp: cutremur de 4,8 grade în zona seismică Vrancea

astăzi, 14:34
292

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat în urmă cu puțin timp că un nou cutremur cu magntudinea de 4,8 grade, a avut loc în zona seismi...

Femeie din Botoșani, trimisă în judecată pentru tentativă de omor prin incendiere

astăzi, 14:10
264

Parchetul de pe lângă Tribunalul din Botoşani a dispus trimiterea în judecată a inculpatei I.A., în vârstă de 66 de ani, din mun. Botoşani, cercetată pentru săvâr...