Război pe tema diminuării subvenției alocate Parcului de la Cornișa

Război pe tema diminuării subvenției alocate Parcului de la Cornișa

Ca urmare a aprobării proiectului de buget local pentru anul 2020 al municipiului Botoșani cu amendamentele inițiate de către viceprimarul Cosmin Andrei, subvenția către Parcul de agrement de la Cornișa a fost diminuată. Astfel, scăderea ajutorului Primăriei de la 1.769.000 lei la 269.000 lei a devenit context de scandal politic între edilul în cauză și șeful Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din Botoșani, Eugen Țurcanu, cel din urmă explicând că această diminuare aruncă în criză Parcul de agrement.

Directorul DSPSA a explicat că această diminuare creează dificutăți majore privind funcționarea obiectivului, afectând inclusiv plata salariilor. Mai exact, Eugen Țurcanu susține că salariile angajaților nu ar putea fi acoperite nici la nivelul de 70% în luna martie, ceea ce impune adoptarea unor măsuri drastice de reducere a cheltuielilor: oprirea iluminatului pe alei, sistarea furnizării agentului termic în anumite incinte, închiderea patinoarului. Încă o problemă este și emiterea unei facturi Enel, ca urmare a unei recalculări a consumului contorizat în decursul ultimelor șase luni din 2019, totalul de plată fiind de peste 460.000 de lei, adică aproape dublu față de subvenția acordată după aprobarea bugetului pe 2020.

„Nu avem bani de salarii 100%, nici de plata oricărei facturi! Conform legislației, pe primul loc sunt asigurarea banilor pentru salariați. În functie de încasări, vom da procentual. Adică, pe românește, parțial. Asta este administrația marca PSD Botoșani: incompetență și distrugere! O să facem frumos, dar din iulie, cand vor sări încasările.  De asemenea, în acea sumă era prins să luam 1000 de șezlonguri. Nu vom mai lua. Iar reclamații, iar cetățeni sau utilizatori nemultumiți. Dinadins caută să creeze numai crize, numai probleme! [n.r.: Cosmin Andrei]”, declamă Eugen Țurcanu, directorul DSPSA Botoșani.

De cealaltă parte, viceprimarul Cosmin Andrei spune că tăierea nu s-a produs la capitalul dedicat funcționării obiectivului, ci la capitolul dedicat „altor cheltuieli”, între care se numără și organizarea unui festival, despre care Cosmin Andrei crede că ar trebui acoperit exclusiv din finanțări private.

„După ce au spus in nenumărate rânduri ca Parcul de Agrement Cornișa este profitabil si se autofinanțează, acum spun că îl inchid pentru că nu au primit subvenție. Când au mințit botoșănenii? Atunci sau acum? În ședința Consiliului Local la hotărârea privind aprobarea bugetului am propus diminuarea sumei de 1.769.000 de la subvenția pe care au cerut-o pentru organizarea mega concertului de la Cornisa la 269.000 lei. Această sumă era alocată la poziția „Alte cheltuieli". Nu am modificat suma pe care au cerut-o pentru salarii in cuantum de 3.225.00,9 lei de la poziția „Cheltuieli de personal" - Cheltuieli salariale în bani și nici suma alocată investițiilor. Fac un apel adresat domnului director de la DSPSA să nu mai sperie angajații că nu sunt bani de salarii, pentru că suma a fost aprobată asa cum s-a solicitat. Nu ne opunem nici organizării evenimentelor care promează Parcul de Agrement Cornișa, dar acestea trebuie sa se facă din donații și sponsorizări, nu din bani publici”, a declarat Cosmin Andrei, viceprimar social-democrat al municipiului Botoșani.

În replică, Eugen Țurcanu argumentează că percepția edilului despre organizarea festivalului nu este decât un pretext de a crea probleme unui adversar politic. Cheltuielile care trebuie acoperite pentru buna funcționare a Parcului de la Cornișa sunt peste nivelul încasărilor. Cu toate că sumele din urmă au depășit așteptările, acestea nu pot acoperi plata tuturor salariilor și a cheltuielilor cu o subvenție stabilită de șase ori mai mică decât cea solicitată. Cât despre eveniment, șeful DSPSA a explicat că sponsorizările nu compensează în totalitate resursele consumate în acest sens, chiar dacă, așa cum s-a mai întâmplat, au fost obținute finanțări private considerabile.

„La doar un an de la deschiderea Cornișei, am reușit să avem încasări peste așteptări. Ne-am bucurat, ne-am dezvolat, și facem tot posibilul în continuare, dar aceste venituri nu pot întreține singure întregul complex, să fim realiști. A început cu dreptul, iar inițiativa asta nu face decât să taie elanul. Faza cu festivalul nu este decât un motiv căutat. Acel festival era trecut la „Diverse” împreună cu alte obiective, tăierea banilor la acea secțiune eliminându-le pe toate. De ce le este frică că încet încet brandul Cornisa începe să meargă? Ce crimă facem dacă organizăm super festivaluri? Nu merităm? Noi, botoșănenii? De ce trebuie să pedepsească orașul ăsta un mare nesimțit? Și pune fals mereu problema că asfaltează străzi versus festival la Cornișa. A vrut doar să creeze război și război va avea”, a mai adăugat Eugen Țurcanu.

Situația ar putea fi schimbată în plenul Consiliului Local, care ar putea decide o nouă reconfigurare a bugetului pentru Parcul Regional de Agrement, cel care, în aceste zile, se află în atenția vizitatorilor Târgului de Turism al României, organizat la București, la Romexpo. Până atunci, însă, măsurile de reducere a cheltuielilor se vor aplica în continuare, iar situația va fi prezentată în lumini contrastante de către cei doi politicieni implicați.