Ministrul Muncii despre abrogarea neregulilor Ordonanței Lăcomiei: „Când or veni la guvernare, nu au decât să le taie”

Ministrul Muncii despre abrogarea neregulilor Ordonanței Lăcomiei: „Când or veni la guvernare, nu au decât să le taie”

Ministrul Muncii, botoșăneanul Marius-Constantin Budăi, apără Ordonanța Lăcomiei, menționând că intenția de abrogare a legii de către reprezentanții opoziției va rămâne doar o părere, atâta timp cât la guvernare este PSD.

În cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul organizației județene din Botoșani, ministrul a declinat zvonurile conform cărora bugetul nu este suficient pentru acoperirea pensiilor și a indemnizațiilor sociale, în condițiile în care unele salarii și pensiile private s-au mărit disproporționat. Întâi de toate, însă, guvernantul a ținut să comenteze cunoscuta declarație a lui Florin Cîțu, cu care a încercat să pună la adăpost controversata ordonanță.

Am văzut recent declarații, din punctul meu de vedere, iresponsabile ale colegilor din opoziție, și anume faptul că toți bugetarii sunt praf și că ar trebui ca bugetarii să nu mai încaseze vouchere de vacanță sau tot felul de alte sporuri sau tot ceea ce înseamnă un atentat la veniturile populației. De asemenea, am văzut solicitarea dumnealor de abrogare a OUG 114, un lucru iresponsabil, deoarece prin această ordonanță prevede și majorarea pensiilor de la 1 septembrie, dar și majorarea pensiei minime. În continuare, nu ieșim din logica austerității, din logica tăierilor și vrem să lovim exact pe cei mai sărmani, și anume pe cei aproximativ 950.000 de pensionari care sunt în acest moment și încasează indemnizația socială pentru pensia minimă, așa cum o cunoaștem cu toții

Vehiculatul ăsta de bani [n.r.: cu referire la faptul că se vehiculează că nu mai sunt bani pentru pensii], pornit din 2017, din păcate eu am spus și susțin ceea ce am spus, colegii din opoziție merg pe austeritate. Banii, în momentul în care Ordonanța 114 s-a lucrat la ea, s-au gândit mai multe măsuri, pe diferite domenii, scrise în acea ordonanță. Noi aveam atunci pe final Legea Pensiilor, dar am anticipat acel atac din partea opozițională și am pus aceste majorări, pentru că bani sunt și vă și motivez. Când noi am construit legea bugetului de stat, dacă nu aveam OUG 114, pentru că Legea Pensiilor a plecat la Curtea Constituțională, nu puteam bugeta, că nu aveam bază legală. Și atunci am cuprins în această ordonanță inclusiv majorarea valorii punctului de pensie la 1265 de lei începând de la 1 septembrie și majorarea indemnizației sociale la 704 lei. Nu am nicio problemă cu banii, cu nu am avut nici în 2017, nici în 2018”, a declarat Marius-Constantin Budăi, ministrul PSD al Muncii.

Ordonanța 114 amestecă modificări ale mai multor acte normative, care țin de: Pilonul II de pensii, licențe în ramuri media, sănătate, salarizare în construcții, proceduri fiscale, proceduri legate de investiții, precum și un morman de nereguli în domeniul muncii, cum e acordarea unor beneficii angajaților, în funcție de cifra de afaceri a companiei angajatoare. Totodată, un efect al OUG 114 din 2018, cu modificări pe parcursul acestui an, este că prețurile de pe piața construcțiilor au explodat, implicând anulări de licitații, rezilieri contractuale ale unor investiții majore, inclusiv în județul Botoșani.

Totuși, ministrul privește cu ochi buni acest mix de modificări, la care, susține el, Guvernul nu va renunța doar pentru că opoziția are chestiuni de obiectat.

„Nu este prima dată în România când într-o ordonanță se modifică mai multe acte normative. La partea de deszăpezire o să găsim o soluție. Când dai drumul așa la șurub și vrei să creezi anumite facilități, unii s-ar putea să sară mai mult decât e cazul. Dacă eu ți-am dat un salariu mai mare prin acea OUG 114, acum sunt unii constructori care vin și cer mai mult, au fost discuții.

Ce să vorbesc eu de plafonare, când colegii din opoziție vor să se scoată de tot? Am înțeles că au discutat și cu oameni de afaceri din turism și cu cei care au beneficiat și au ajuns la concluzia că nu sunt bune [n.r.: prevederile OUG 114]. Asta este părerea lor. Când or veni la guvernare nu au decât să le taie, noi le vom aproba în continuare”, a încheiat Marius-Constantin Budăi.

Pe 23 mai a.c., Guvernul a anunțat public că a adoptat un proiect care aduce clarificări importante pe zona construcțiilor. Era vorba, de fapt, despre un document care trebuia să legifereze și să remedieze problemele create prin însuși actul inițial. Prevederile OUG 114 au fost făcute, în speță, pentru un grup de companii care s-au întâlnit cu reprezentanții Guvernului, în vreme ce restul pieței nu s-a putut bucura de aceleași facilități: adică neplata contribuției la Pilonul II pentru angajați, scutire la impozitul pe venit și la sănătate pentru salariile între 3.000 – 30.000 lei. Prin urmare, companiile marginalizate luptă de mai bine de jumătate de an, cu susținerea opoziției, să elimine neregulile Ordonanței Lăcomiei.

 

Spune-ne opinia ta