Deputatul PSD Tamara Ciofu: „Copiii cu autism au nevoie de îngrijire paliativă permanentă! Am depus legea pentru prelungirea certificatului de handicap până la 18 ani!”

Deputatul PSD Tamara Ciofu: „Copiii cu autism au nevoie de îngrijire paliativă permanentă! Am depus legea pentru prelungirea certificatului de handicap până la 18 ani!”

Comunicat:

Parlamentarul social-democrat Tamara Ciofu a anunțat astăzi că 100 de senatori și deputați de la toate formațiunile politice au semnat pentru inițiativa legislativă pe care a elaborat-o pentru extinderea termenului de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap până la vârsta de 18 ani.

„Am depus inițiativa legislativă pe care am elaborat-o pentru extinderea termenului de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru minori până la vârsta de 18 ani. Copiii cu autism au nevoie de îngrijire paliativă permanentă. Având în vedere că în Legea nr. 448/2006 privind drepturile de asistenţă socială pentru persoanele cu dizabilităţi se stabilește că termenul de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap pentru copiii cu anumite dizabilități este de minimum 6 luni şi maximum 2 ani, am apreciat că pentru minorii care suferă de tulburări din spectrul autismului trebuie să luăm în considerare majorarea acestui termen până la împlinirea vârstei de 18 ani, întrucât recuperea completă a acestora nu va fi realizată niciodată. Astfel, modificarea legislativă prevede că pentru copiii cu handicap, a căror afecțiune se încadrează în patologia bolilor degenerative, lipsa unui membru în urma amputației, tulburările din spectrul autismului, certificate de medicul de specialitate, Comisia pentru protecţia copilului stabileşte un termen de valabilitate a certificatului valabil până la vârsta de 18 ani”, a declarat Tamara Ciofu.

Ca medic pediatru, deputatul PSD atrage atenția asupra importanței pe care familia și comunitatea o are în viața unei persoane cu autism.

„Această afecțiune este una ireversibilă în cele mai multe cazuri. De aceea pentru integrarea în societate a acestor copii, cea mai importantă este responsabilitatea familiei. Efectele autismului și a tulburărilor de dezvoltare care împiedică socializarea pot fi diminuate acolo unde se poate, atât timp cât există toleranță, deschidere și apropiere. Astfel, apreciez că în cazul copiilor cu autism se impune prelungirea perioadei valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap până la împlinirea vârstei de 18 ani. E absurd să punem pe drumuri la câteva luni familiile acestor copii și să le cerem documente și tot felul de hârtii. Părinții trebuie să fie permanent alături de copiilor lor, nu să umble pe la tot felul de comisii și ghișee”, a subliniat Tamara Ciofu.

(Comunicat de presă emis de organizația județeană a PSD din Botoșani)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean găsit fără suflare în apartament

Luni, 6 Iulie 2020
622

Un bărbat în vârstă de 65 de ani, din municipiul Botoșani, a fost găsit fără suflare, luni seară, în apartamentul situat pe strada General Gheorghe Avrămescu din localitate....

Teroare semănată cu drujba printre vecini

Luni, 6 Iulie 2020
432

Un bărbat din Botoşani a semănat teroare printre vecini după ce a vrut să tranşeze un conflict cu drujba. După ce a ameninţat un alt botoşănean de 50 de ani, bărbatul agresiv a tăiat cu dr...

Un restaurant din Botoșani funcționează cu sigiliul poliției pe bancul de lucru. O tânără a murit electrocutată la muncă

Luni, 6 Iulie 2020
1570

Un restaurant din Dorohoi, județul Botoșani, funcționează cu sigiliul poliției pe bancul de lucru, de un an de zile. Și asta după ce un angajat al restaurantului, o tânără de 26 de ani,...