AEP: Perioada electorală a alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu în 29 iulie

AEP: Perioada electorală a alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu în 29 iulie

Autoritatea Electorală Permanentă anunţă, marţi, că perioada electorală a alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu în 29 iulie, iar în 2 august va fi constituit Biroul Electoral Central, dacă data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament la 27 septembrie.

Campania electorală va începe în data de 28 august şi se va încheia în ziua de sâmbătă care precede data alegerilor - adică 26 septembrie, ora 7,00, precizează AEP.

Având în vedere adoptarea de către Senatul României a propunerii legislative privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 prin care se propune data de duminică, 27 septembrie 2020, ca dată a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, Autoritatea Electorală Permanentă informează că perioada electorală aferentă alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu la data de 29 iulie 2020, urmând ca la data de 2 august 2020 să fie constituit Biroul Electoral Central", se arată într-un comunicat al AEP transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Birourile electorale de circumscripţie vor fi constituite pe 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianţele electorale şi vor putea fi depuse candidaturile.

Alianţele electorale se vor înregistra până cel mai târziu la data de 11 august la biroul electoral de circumscripţie judeţeană sau la biroul electoral de circumscripţie al municipiului Bucureşti.

Conform prevederilor art. 47 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 115/2015, propunerile de candidaţi, în cazul alianţelor electorale, se vor face în scris, în două exemplare originale şi două copii, sub semnătura conducerii organizaţiilor judeţene ale acestora şi pe baza listei susţinătorilor, listele cu propuneri de candidaţi trebuind semnate şi de conducerile judeţene ale fiecărui partid politic din alianţă. Dacă alianţele electorale se constituie la nivel comunal, orăşenesc, municipal sau de sector al municipiului Bucureşti, listele se semnează de conducerea alianţei şi se contrasemnează de conducerea fiecărei organizaţii locale din coaliţie, mai informează AEP.

AEP mai precizează că Legea nr. 84/2020 prevede reducerea la jumătate a numărului minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor, iar partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor prezenta câte o singură listă de susţinători pentru candidaturile la consiliul local şi funcţia de primar din aceeaşi circumscripţie electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul judeţean şi preşedintele consiliului judeţean din aceeaşi circumscripţie electorală.

Marţi a fost publicat pe site-ul instituţiei - www.roaep.ro - modelul orientativ al listei susţinătorilor care va fi folosit la alegerile locale din acest an.

Perioada de depunere a candidaturilor se va încheia la data de 18 august, birourile electorale de circumscripţie urmând să constate rămânerea definitivă a acestora în 24 august.

Senatul a adoptat marţi propunerea legislativă privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie. Proiectul urmează să intre miercuri în dezbaterea Camerei Deputaţilor care este for decizional. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Destinul frânt al unei „pancarte”

astăzi, 10:52
5570

Pandemia de coronavirus a avut și ea efectele ei pozitive. A scos la iveală umanitatea din noi, dorința de a ajuta și de a ne implica mai mult în cazurile sociale prezente frecvent în ...

Peste o treime din Uvertura este închisă de pandemie. Veniturile din chirii au scăzut cu 53%

astăzi, 10:29
198

Uvertura Mall, centru comercial din Botoşani aflat în reorganizare juridică, a încasat în primul semestru din 2020 venituri din chirii cu 53% mai mici faţă de aceeaşi perioadă ...

Incendiul care a cuprins un depozit din Ripiceni, nu a fost lichidat nici după 24 de ore

astăzi, 08:53
329

De mai bine de 24 de ore, pompierii botoșăneni intervin pentru stingerea incendiului care a cuprins un depozit de furaje de pe raza comunei Ripiceni, informează purtătorul de cuvânt al Inspe...