Starea de excepții și agonia statului laic

Starea de excepții și agonia statului laic

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

România nu e în stare de urgență, ci într-o continuitate obositoare de excepții. La orice lege, la orice regulă există un număr infinit de excepții.

Dacă ne imaginăm legea ca pe un bun comun și fiecare excepție ca pe o mușcătură din el, la final nu mai rămâne nimic al tuturor. Iar încrederea în autorități este direct proporțională cu firmiturile rămase din legea pe care au ciopârțit-o.

Ministrul Vela, om slab și lipsit de calități, a mai săpat puțin la temelia bunului comun care este legea și încrederea în ea. Cedând unor presiuni care îl depășesc, tocmai a provocat un haos ale cărui consecințe sunt greu de imaginat.

Haos legal 1: nicio lege juridică sau biologică nu bate legea BOR, atunci când ortodocșii au drepturi superioare altor culte.

Haos legal 2: de ce au fost amendați sute de mii de oameni care și-au plimbat cățelul sau au mers la munci agricole, dacă acum e voie pentru mai mulți și mai multe ore?

Haos social: cum se poate explica întregii societăți efortul pe care trebuie să îl facă vreme de săptămâni în șir dacă vreme de trei zile totul poate fi zădărnicit prin ordonanță militară?

Haos sanitar: cât de fiabile vor fi cifrele oferite de MAI după infectarea în masă autorizată de MAI și BOR?

Haos discursiv și instituțional: de ce se adresează ministrul de interne cetățenilor români cu "dragi credincioși"? Care este postura lui și funcția lui in societate?

Haos simbolic: ordonanța lui Vela bate până și canoanele milenare ale creștinismului, mutând Învierea între orele 7 și 17 înainte de noaptea Învierii și oferind poliției misiunea sacră a împărțirii luminii înainte de termen.

Dar cred că pierdem timpul cu analize savante. Prostia celor puternici e primul factor de zădărnicire a bolii. Să sperăm că virusul este mai inteligent și va avea milă de poporul român încăput pe mâna unor guvernanți inculți, confuzi și incapabili.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Invitatul de la Știri – Ada Macovei, inspector școlar general adjunct al IȘJ Botoșani

astăzi, 21:15
138

După aproximativ o săptămână de la începerea noului an școlar, inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Botoșani, profesor doctor Ada Macovei, a acceptat o discuție liberă despr...

Incendiul din Mesteacăn, lichidat după șapte ore de eforturi. Pagube de 500.000 de lei

astăzi, 19:40
719

Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISJU) din Botoșani a anunțat că forțele de intervenție mobilizate în cazul evenimentului petrecut în localitatea Mesteascăn din...

Amendă de 60.000 de lei pentru un iaz fără autorizație

astăzi, 18:36
483

În această perioadă comisarii din cadrul Comisariatului Județean Botoșani au finalizat acțiunile de inspecție și control, conform tematicului, pe amplasamentele unde s-au desfășurat sau...