Povestea botoșănencei care a transformat solarul în afacere, în pandemie. „Nu contează banii, contează ambiția”

Povestea botoșănencei care a transformat solarul în afacere, în pandemie. „Nu contează banii, contează ambiția”

O femeie puternică pentru care legumele au devenit sursa de venit care asigură traiul de zi cu zi al familiei. Cu producții sănătoase, renunțând de la an la an la tratamentele cu chimicale și vânzând direct către consumatori, aceasta este rețeta cu care o botoșăneancă a reușit să își facă loc pe o piață unde legumicultori cu experiență se plâng că își aruncă recolta pentru că nu au cui să o dea.

Mihaela Ascurtulesei este o femeie fermier din comuna Știubieni, județul Botoșani.

Mesajul său online vine să încurajeze toți fermierii, dar mai ales femeile care sunt la început de drum în agricultură ori care simt că acest domeniu ar aparține preponderent bărbaților.

Mihaela Ascurtulesei spune că a început această activitate de cultivare a legumelor acum 23 de ani. Ea povestește că imediat după căsătorie, părinții soțului său se ocupau cu cultivarea legumelor și i-au sfătuit să le ia exemplul.

„La început cultivam la scară mică și am ținut-o tot așa ani mulți. Nu reușeam să ne prindem decât să ne ducem traiul și nu unul decent, până am hotărât să împrumutăm bani de la rude care lucrau în străinătate. Așa, în fiecare an am tot construit solarii până când, într-un târziu, am început să culegem roadele muncii noastre de mulți ani. Am cultivat tot felul de legume, dar ne-am axat mai mult pe legume din solarii și acum producem roșii, castraveți, ardei, vinete”, povestește Mihaela Ascurtulesei.

Botoșăneanca spune că tomatele sale sunt foarte gustoase, dar și sănătoase întrucât polenizarea în solar se face cu bondari, metodă utilizată de mai mulți legumicultori care au renunțat la clasica scuturare a plantelor.

Oamenii consumă produsele noastre deoarece sunt foarte gustoase, crescute în pământ românesc. Roșiile sunt polenizate cu bondari, deci mai sănătoase. Folosim prădători pentru dăunători, încercăm să producem cat mai sănătos și cat mai devreme. Nu contează doar banii, contează ambiția”, spune Mihaela Ascurtulesei.

Vinde legumele în piața din Săveni

Deși începutul pare să fi fost mai greu, fermiera spune că a pus pe picioare afacerea cu legume și a reușit chiar să aibă câțiva angajați. Produsele familiei sale se pot găsi atât la piața din Săveni, cât și vândute direct din solarii.

Este foarte necesară achiziționarea unor utilaje specializate. Avem trei angajați, dar nu de foarte mult timp, doar de un an. Noi ne-am făcut cunoscuți, iar clienții chiar ne caută. Ne pot găsi în piața Săveni și chiar acasă unde avem și solariile”, a menționat Mihela Ascurtulesei.

Problemele din domeniul legumicol și-au făcut și ele simțită prezența: de la vremea care poate crea probleme majore, la prețurile în scădere și lipsa spațiilor de comercializare.

„În acest domeniu probleme sunt multe probleme, începând cu vremea neprielnică – mai ales în zona noastră, în nordul țării, lipsa de combustibil pentru căldură, lipsa apei și, la un moment dat, chiar și vânzarea mărfii. La un moment dat, am accesat măsura 141. La vremea aceea erau de 1.500 de euro timp de cinci ani și recunosc că mi-a fost de ajutor. A mai contribuit și ajutorul de minimis la roșii care bineînțeles a acoperit o parte din cheltuielile cu căldura. Sfatul meu pentru persoanele care doresc să dezvolte o afacere de acest gen este să nu aștepte profit imediat, să aibă multă ambiție, răbdare, s-o facă din plăcere deoarece doar așa poate trece de foarte multe probleme și până la sfârșit vine și satisfacția”, spune botoșăneanca pentru Agrointel.ro.

Femeia și-a povestit experiența de viață și profesională pe Facebook, în grupul Fermierii, realizat de echipa Agrointeligența, și unde utilizatori ai internetului, care se ocupă cu agricultura, au acces.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani: IRESPONSABIL! Senatorul PSD Trufin a pus în pericol sănătatea a zeci de angajaţi din primăriile judeţului!

astăzi, 12:34
19

Comunicat:INCONȘTIENȚĂ și IRESPONSABILITATE!!! Senatorul PSD Lucian Trufin a fost testat pozitiv cu COVID 19 chiar în perioada în care participa, cu mare fast, alături de colegii ...

Înscrierea în programele "Rabla Clasic" și "Rabla Plus" prelungită până în 20 noiembrie

astăzi, 12:01
42

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat astăzi că sesiunile de depunere a dosarelor în cadrul Programelor ''Rabla Clasic'' şi ''Rabla Plus'' au f...

Tânăr dus de urgență la spital, după un accident cu bicicleta

astăzi, 11:38
58

Un tânăr, în vârstă de 22 de ani, din Dorohoi a ajuns de urgență la spital joi, după ce a căzut de pe bicicletă. Accidentul s-a petrecut pe strada pe strada A. I. Cuza din Dor...