O botoșăneancă candidează pentru a fi consilier al Veneției: „Nu suntem doar niște numere”

O botoșăneancă candidează pentru a fi consilier al Veneției: „Nu suntem doar niște numere”

Adina Ojog este o botoșăneancă stabilită în Veneția de 20 de ani, care a decis să se înscrie în cursa electorală din 20, respectiv 21 septembrie, pentru un post de consilier al Primăriei din Veneția. Adina s-a hotărât să dea glas comunității în care trăiește iar scopul său este de a face cunoscută și auzită prezența românilor în Veneția, pentru a demonstra că „nu suntem doar niște numere, nu suntem doar elemente ale micii sau marii criminalități”, scrie Rotalianul.

Adina Ojog s-a născut la Botoșani, în anul 1977 iar mai târziu a urmat cursurile Școlii Normale „N. Iorga” (1992-1997), profilul pedagogic, iar timp de 3 ani  a profesat ca învățătoare. În Italia a ajuns în anul 2000,în căutarea unui trai mai bun, când și-a urmat prietenul care mai târziu, avea să-i devină soț. Aici a „profesat” în mai multe domenii, dar cele mai importante și de lungă durată au fost posturile de secretară într-o școală din Veneția sau de recepționist în domeniul turistic.

Imigrant român în căutarea unei vieți mai bune

„Sunt un om simplu, fără o pregătire profesională de nivel înalt, am urmat cursurile Școlii Normale N. Iorga din Botoșani(1992-1997), profilul pedagogie, am profesat pentru 3 ani în România, ca învățătoare. În Italia am „profesat” în multe domenii, ca cei mai mulți din străinii care își încearcă norocul pe meleagurile care nu sunt natale: colf (femeie în casă), parrucchiera apprendista (coafeză ucenică), camerièra într-o pizzerie (ospătară într-o pizzerie). Dar cele mai importante și de lungă durată au fost: secretară într-o școală de dans din Veneția, unde am lucrat pentru 14 ani (școala a închis din păcate acum 3 ani) și apoi, în paralel, pentru aproximativ 9 ani am lucrat în domeniul turistic, ca recepționist”

Valori și principii de viață

„Sunt o persoană pozitivă, da, acesta este cuvântul care mă reprezintă cel mai bine. Sunt foarte atentă și disponibilă față de ceilalți, pentru mine este foarte important să dau mereu maximul, în orice situație. O persoană cu principii solide, m-am născut într-o familie ortodoxă, cred în Dumnezeu, dar nu sunt o practicantă a religiei, sunt pentru folosirea întotdeauna a binelui, respectului și a regulilor de bun simț.”

Dacă ne implicăm, putem face diferența

„La alegerile locale m-am decis să particip după o invitație făcută de un prieten de lungă dată, care m-a convins că o participare a unui reprezentant al comunității românești, cea mai numeroasă comunitate străină de pe teritoriul Italiei, ar fi o participare binevenită și ar avea mult sens.

M-am decis să candidez pentru a putea face cunoscută și auzită și prezența noastră, pentru a demonstra că nu suntem doar niște numere, că nu suntem doar elemente ale micii sau marii criminalități! Suntem, în cea mai mare parte, un popor mândru, cu o capacitate uimitoare de a ne adapta tuturor condițiilor de trai și de muncă, avem o cultură ce merită să fie cunoscută, avem oameni de artă, antreprenori în toate domeniile (construcții, restaurante, hoteluri) oameni simpli care s-au adaptat și respectă legile țării care i-a adoptat.

Toate aceste elemente ale comunității românești merită să aibă un reprezentant care să îi ajute, să îi unească, împreună putem realiza lucruri frumoase!

În Veneția există Institutul Cultural Român, inaugurat în anul 1930, de marele istoric român, Nicolae Iorga, care continuă să aibă o activitate culturala foarte activă, am putea da un aspect instituțional a tot ceea ce înseamnă viața culturală românească. Vreau să fac cunoscută partea pozitivă a comunității române, participarea acesteia, de decenii, la viața economică, socială și culturală a Italiei.

În al doilea rând, voi încerca cu ajutorul organelor de ordine, a acordurilor existente între România și Italia, cu ajutorul și implicarea comunității românești, să combatem fenomenele de furtișaguri de buzunare și de cerșetorie prezente pe teritoriul Veneției, mare parte comise de elemente de matrice românească, fenomene care reprezintă o plagă atât pentru noi, românii, cât și pentru venețieni.”

Unitatea, cerință primordială pentru a ne face auziți

„De ce nu reușim să avem oameni care să ne reprezinte cu succes în instituțiile italiene?Pentru că nici nu reușim să ajungem să avem reprezentanți în aceste instituții! Deoarece, din păcate, pe lângă multele calități pe care le avem, avem și multe defecte: suntem individualiști, egoiști, invidioși. Din aceste cauze, nu reușim să avem o comunitate unită, o comunitate care să se facă auzită, o comunitate care să se facă simțită ca un întreg, nu doar ca singuri indivizi.

Știați că pe insulele Veneției sunt 500 de rezidenți români? Sunt sigură că nu, pentru că nici eu, ca rezidentă de 19 ani aici, nu aveam idee! De ce? Pentru că și eu sunt o individualistă, spun asta cu un surâs amar.”

Un sfat cetățenilor români pentru a se integra mai bine în societatea din care au ales să facă parte?

„Un sfat care e valabil oriunde te-ai afla în aceasta lume: respect! Respect pentru legile țării care te găzduiește, respect pentru oamenii ei, respect pentru tine însuți, pentru unica viață pe care o avem de trăit! Chiar dacă pare că respectul nu răsplătește în ziua de azi, răsplata cea mai bună este conștiința ta, starea ta sufletească de bine, iar în timp vei culege și roadele”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Din 2021 întregul personal din spitalele publice va fi remunerat după aceeaşi grilă de salarizare

astăzi, 20:38
434

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Sindicatelor TESA din Sănătate că de anul viitor întregul ...

Dacă tot ne place soluția suedeză: Scandinavii le recomandă vârstnicilor să nu se mai izoleze în case

astăzi, 20:03
246

Guvernul suedez le-a transmis joi persoanelor vârstnice că nu mai este necesar să se autoizoleze, argumentând cu ratele de infectare cu coronavirus mai reduse decât în primă...

Fermierii din trei comune din Botoșani nu-și mai pot adăpa animalele în râul Burla în urma accidentului ecologic de la Depozitul Ecologic de Deșeuri Stăuceni

astăzi, 19:36
479

Primăriile comunelor Stăuceni, Gorbănești și Blândești au fost anunțate astăzi că adăparea animalelor în râul Burla este interzisă. Zeci de familii din cele trei comune r...