LADISLAU SZENTE - O poveste de dragoste, o viata in slujba botosanenilor!

LADISLAU SZENTE - O poveste de dragoste, o viata in slujba botosanenilor!

 LADISLAU SZENTE  

Nascut la 3 ianuarie 1952, la Targu Mures, medicul Ladislau Szente, cum il stiu botosanenii, SZENTE-LIANOPOLOS LADISLAU-BELA, dupa numele sau complet, este unul dintre cei mai longevivi sefi de spitale din Botosani, dar si unul dintre cei mai cunoscuti medici de pe aceste meleaguri.

Dincolo de profesionalismul de care a dat dovada in cei peste 30 de ani de medicina, doctorul Szente a adus la Botosani spiritul ardeleanului pus pe treaba, dar o treaba minutioasa, pe indelete si de calitate.

A adus pe lume copiii a mii de botosaneni, a pastorit unul dintre cele mai mari spitale, cel de Obstetrica si Ginecologie Botosani.

Venit din Targu Mures dupa absolvirea Facultatii de Medicina, repartizat in urma cu mai bine DE 30 de ani intr-un spital din Nicolae Balcescu, judetul Botosani, medicul Ladislau Szente a acceptat provocarea si a rezistat, mai ales ca, in doar cativa ani, i s-a alaturat doamna Paunita Lianopolos, o grecoaica refugiata in Moldova.

Amandoi medici, amandoi tineri si rabdatori, au invatat sa traiasca intr-o Moldova chinuita, intr-un Botosani la limita saraciei si sub nivelul unei Romanii si asa faramitata de comunism. Multe orori au vazut tinerii medici in acei ani, cand legile foarte drastice in legatura cu avortul le determinau pe femei sa apeleze la metode empirice. Metode care, nu de putine ori, le aduceau moartea.

In 1988, la 11 ani dupa ce a sosit in Moldova, la Nicolae Balcescu, Ladislau Szente devenea medic specialist ginecolog al Maternitatii Botosani.

In 1998 devine medic primar si director al spitalului, apoi, dupa noile reglementari, din 2006, manager al spitalului.

Un singur regret pare sa aiba medicul. Ca ei doi, ungurul si grecoaica, medicii care parca au scotocit lumea pentru a se intalni la Botosani, nu au nici un copil.

 

SZENTE-LIANOPOLOS LADISLAU-BELA

Nationalitate maghiara

Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Botosani - 29.05.2006 - prezent, Manager - Interimar

EDUCATIE SI FORMARE

- medic sef sectie ginecologie II - Ord.M.S. nr.975/04.12.2003;

- Management si legislatie sanitara;Informatica si statistica medicala 16.05 - 17.07.2003 - IASI

-medic primar obst.ginec. Ord.M.S.nr.510/1992

-medic specialist obst.ginecologie Ord.M.S.nr.37/1977

-U.M.F. TG.MURES - promotia 1987

- cursuri postuniversitare de specializare obstetrica ginecologie U.M.F.TG.MURES - anul universitar 1989-1990.

LIMBI STRAINE

CITIT, SCRIS, VORBIT - maghiara,engleza,germana

APTITUDINI SI COMPETENTE SOCIALE 

- Participa la programe de screening in anul 2000 - organizat si finantat de U.S.A.I.D.- cu obtinerea unei distinctii din partea organizatorilor;

- Activitate desfasurata de misiunea medicala americana MEDICAL MISSION in anul 2003 - 2004 – 2005; 

- Membru al Colegiului Medicilor Botosani

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

Vineri, 19 Aprilie 2024
759

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

Vineri, 19 Aprilie 2024
245

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

Vineri, 19 Aprilie 2024
202

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...