IARINA TEODORA DUMITRAS - INGERII PRINTRE NOI

IARINA TEODORA DUMITRAS - INGERII PRINTRE NOI

Iarina Dumitras

La nici 10 ani, Iarina se poate bate la orice ora cu sahisti cu experienta. In prezent, micuta botosaneanca face parte din Lotul european de sah.

Luni, 22 septembrie, Iarina porneste plina de incredere la Campionatul European de Sah de la Novi Sad, dupa ce in urma cu o luna a ratat, din cauza problemelor financiare, un alt campionat European, in Austria.

Devenita campioana nationala la sah la grupa ei de varsta, Iarina s-a lovit din nou de problemele financiare, clubul neputand sa-i asigure banii necesari pentru deplasarea la Campionatul Uniunii Europene din Austria. Astfel ca Iarina, dupa ce si-a indeplinit visul si a facut tot ce a depins de ea, a ratat o importanta competitie, chiar daca reprezenta Romania.

Nu am avut banii necesari!, povestea cu tristete duminica bunica fetitei, cu doar o zi inainte de deplasarea la o alta importanta competitie, Campionatul Europan de Sah de la Novi Sad, Muntenegru.

Am strans niste bani. S-a imprumutat mama ei si am mai gasit niste sponsorizari, adauga batrana.

Sahul este una dintre putinele bucurii ale fetitei, care de la sase luni a fost crescuta de bunici.

Nu are tata, iar mama lucreaza la o florarie in Iasi. Este una dintre cele mai bune jucatoare pe care le-am avut de-a lungul timpului. Este talentata, are un coeficient de inteligenta foarte ridicat, a declarat Silvia Diaconu, antrenoarea sportivei.

Joaca sah de la sase ani.

Am rugat-o pe mama sa imi ia o tabla de sah si bunicul a inceput sa ma invete. Jucam si cate zece partide pe zi. Nu mi se pare greu sportul. E foarte usor. Se bazeaza pe instincte. L-am intrecut pe bunicul de cand am inceput sa joc, povesteste Iarina.

Iarina a inceput activitatea profesionista la Palatul Copiilor din municipiul Botosani. A participat la foarte multe concursuri, adunand zeci de diplome. Atat pe plan local, cat si national. La Timisoara a jucat cu persoane de peste 20 de ani si a luat locul IV.

La Constanta a obtinut cupa de aur. Face parte din Lotul european. Inaintea competitiei de la Batumi, Georgia, o ampla campanie la nivel national a incins spiritele, inclusiv blogerii din toata tara punand mana de la mana pentru a o ajuta. Fetita din Botosani a impresionat prin curatenia sufleteasca, dar si prin hotararea de a-si continua activitatea, in fata unor competitii considerate dinainte pierdute, din cauza problemelor financiare ivite.www.stiri.botosani.ro intentioneaza sa va bucure sufletul, zilnic, cu oameni care, nefiind niciodata in ierarhiile false ale unei societati de consum, stralucesc tocmai prin modestie, discretie si calitatea unei vieti asumate.


IARINA TEODORA DUMITRAS

Eleva la Scoala Normala „N. Iorga”, Botosani cu Diploma de Excelenta. Din ianuarie 2006 se antreneaza la Cercul de sah de la Palatul Copiilor, Botosani. In prezent reprezinta la competitii Palatul Copiilor si CS Botosani. Antrenori: Silvia Diaconu - Palatul Copiilor, Mihai Diaconu - C.S.Botosani

Competitii si rezultate La toate competitiile de pana acum a luat premii, zeci de diplime, cupe si medalii. Cateva dintre cele mai importante sunt: 


Locul I si Cupa Stefan cel Mare, Vaslui, 2006, categ.10 ani;

Locul I si Cupa Podul Inalt, Vaslui, iulie, 2006 categ.12 ani;

Locul I la Campionatul National de Sah, Iasi, 2007;

Locul I Cupa Luceafarul la 8 ani si locul II la categ. 12 ani.

Locul II si Cupa la finala Campionatului National de Sah, Iasi, 2007, categ. 8 ani; vicecampioana nationala, reprezinta Romania la C.E. de Sah de la Batumi, Georgia.

Locul II la Finala Campionatului de Sah pentru Copii si Juniori, Amara, 2007, categ. 8 ani;

Locul IV la Open Timisoara (varste intre 8 si 20 de ani);

Locul I si medalie de aur la Cupa Litoralului, Cap Aurora, iulie, 2007;

Medalie de bronz cu echipa la Campionatului National de Sah, Constanta, august, 2007.

In prezent face parte din lotul national de junioare, avand in clasamentul rating CIV categoria II, cu un punctaj de 527 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

De asta ce spuneți? Un motan a fost dus la „carceră” de angajații unui adăpost, pentru că le ajuta pe celelalte pisici să evadeze! VIDEO

Miercuri, 13 Noiembrie 2019
493

Un motan de 6 ani face adevărate furori pe internet, după ce a eliberat de nenumărate ori celelalte pisici din adăpostul de animale Friends for Life din Houston, Texas.Quilty a învățat...

Prăpăd la Veneția - două persoane au murit FOTO

Miercuri, 13 Noiembrie 2019
894

Fenomenul de "aqua alta" de la Veneția a ajuns în aceste zile la cel mai mare nivel din ultimii 50 de ani. Fenomenul este des întâlnit în laguna Veneției, dar cu co...

Legea a fost promulgată: alocațiile pentru copii vor crește de la 1 ianuarie 2020, anual, cu rata medie a inflației

Miercuri, 13 Noiembrie 2019
1426

Astăzi a fost promulgată Legea prin care este majorată anual alocația pentru copii cu rata medie a inflaţiei. Astfel că de la 1 ianuarie 2020, anual, alocațiile vor crește pentru a acoperi inf...