Ea este Simona, din Botoșani. Iar de profesie, este campioană

Ea este Simona, din Botoșani. Iar de profesie, este campioană

Se numește Simona Geanina Radiș și tocmai ce a dus numele României, împreună cu prietena ei, Nicoleta Ancuța Bodnar, în fruntea clasamentului Cupei Mondiale de Canotaj, desfășurată la Rotterdam. Greu de crezut sau nu, a fost prima ei participare la această competiție, de la care s-a întors cu aur pentru țara sa. Despre Botoșani, orașul său natal, Simona spune că va rămâne mereu al ei "acasă", tânăra de 20 de ani fiind originară din comuna Avrămeni. Cât despre canotaj, fata spune că nu este o pasiune. Ci chemarea și locul ei de muncă.

"A fost prima dată când am participat la o Cupă Mondială. Dar știam despre ce o să fie vorba. M-am antrenat mult împreuna cu colega mea de barcă, Ancuța. Acest concurs a fost un test pentru noi, să vedem nivelul la care suntem în acest moment al pregătirii față de celelalte țări. Obiectivul principal pe care îl avem este Campionatul Mondial de seniori din Austria, acolo vom avea șansa să calificăm barca pentru olimpiada de anul viitor, de la Tokyo. Sunt mulți oameni care au contribuit la obținerea victoriei. Eu și Ancuța am muncit mult pentru ea, dar am fost ajutate de o întreagă echipă. Din fericire, nu am avut obstacole, am putut să ne concentrăm pe ce trebuie, fără să fim distrase de eventuale hopuri", spune Simona Radiș.


 

"Este un sport greu, dar demn. Te maturizează"

A știut de timpuriu ce îi place și ce vrea să facă. Ambiția, perseverența și hotărârea nu sunt singurele sale atribute. Pentru acest sport, explică tânăra, e nevoie și de... un gram de "nebunie", pe care experiențele sportive să îl cizeleze și să îl fructifice.

"Am intrat în lumea sportului de performanță în anul 2013. Primele competiții au fost cele interne, naționalele. Primul concurs internațional la care am participat a fost Campionatul European de juniori, care a avut loc în Cehia, la Racice, în anul 2015. Am participat până în prezent la trei Balcaniade, la șapte Campionate Europene și la 5 Campionate Mondiale. Aceasta a fost prima Cupă Mondială la care am participat.

Canotajul a început să facă parte din viața mea, pot spune. Îl practic de 5 ani și jumătate, sunt deja la un nivel profesionist acum. Nu este doar o pasiune, este ceea ce fac în fiecare zi, este ca un serviciu aș putea spune.

Se spune că, dacă nu ai un gram de nebunie, nu ai cum sa practici acest sport. Eu cred că am acel gram, plus încă puțin pe lângă. Este un sport greu, dar demn. Îți dezvoltă mult caracterul, personalitatea, gândirea. Asta mi-a plăcut și îmi place la sport, și nu numai la canotaj, ci la toate sporturile. Te maturizează", susține Simona.

"Profesia mea este de sportivă de performanță"

La numai 14 ani, tânăra și-a asumat o decizie grea, care avea să îi schimbe viața. Părinții i-au dat mână liberă în a alege și a experimenta, iar fata a depășit așteptările, în cel mai plăcut mod: prin performanță. Plecarea de la Botoșani i-a deschis drumul spre o pasiune devenită ideal, spre un drum anevoios, însă plin de satisfacții. Cu toate că destinația era incertă, fata de 14 ani de atunci a riscat. Iar fata de 20 de ani de acum continuă să câștige.

"Canotajul nu este nici pe departe un hobby. Profesia mea este de sportivă de mare performanță. Desigur că ceea ce fac acum, fac pentru viitorul meu. Este ca un loc de muncă, doar că, spre deosebire de altele, acesta este în barcă, antrenandu-mă să devin din ce în ce mai bună pentru a putea concura împotriva celorlalte țări.

Adevărul este că, până la vârsta de 14 ani, când a venit domnul antrenor Bulie George la școala din Avrămeni, în căutare de noi sportivi, nu știam nimic despre acest sport. Dumnealui mi-a spus despre ce este vorba. Mi-a plăcut ce am auzit și am luat marea decizie, să plec la București și să văd dacă îmi place și în realitate, nu doar din vorbe. Și mi-a plăcut. Când eram acasă, atenția mea era asupra învățatului, în timpul liber făcând diverse activități, pe la Căminul Cultural din sat", își amintește Simona.

Una peste alta...

Pentru Sioma Radiș, "Botoșani rămâne mereu acasă. Îmi amintesc mereu de prietenii mei și de timpul petrecut alături de ei. Cum petrec mare parte a anului plecată, mă întorc mereu cu emoție în suflet".


Scurt curriculum vitae al campioanei din Botoșani:

2015

  • Campionatul european de juniori, locul 1 
  • Campionatul mondial de juniori, locul 7

2016

  • Campionatul european de juniori, locul 4
  • Campionatul mondial de juniori, locul 7

2017

  • Campionatul european de juniori, locul 1
  • Campionatul mondial de juniori, locul 1
  • Campionatul european de tineret, locul 2

2018

  • Campionatul european de tineret, locul 1
  • Campionatul european de seniori, locul 5
  • Campionatul mondial de tinerer, locul 1
  • Campionatul mondial de seniori, locul 10

2019

  • Campionatul european de seniori, locul 2
  • Cupa Mondiala 3 , locul 1
     

 

Spune-ne opinia ta