Sentință definitivă în cazul primarului orașului Botoșani și a altor persoane din conducerea municipalității. Achitări în linie în dosarul „Uvertura Mall”

Sentință definitivă în cazul primarului orașului Botoșani și a altor persoane din conducerea municipalității. Achitări în linie în dosarul „Uvertura Mall”

Primarul municipiului Botoșani și alte persoane aflate în conducerea municipalității au fost achitați în dosarul Uvertura Mall, deschis de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în anul luna mai a anului 2017, infracţiunile puse în sarcina acestora fiind „abuz în serviciu” având ca rezultat obținerea, pentru sine sau pentru altul, a unui folos necuvenit în formă continuată, respectiv „complicitate la abuz în serviciu”.

Curtea de Apel din Suceava a respins recursul intentat de DNA și a menținut hotărârea Tribunalului Botoșani, conform căreia toți inculpații au fost achitați, din lipsă de probe.

Astfel, primarul Cătălin Flutur, secretarul Ioan Apostu, administratorul public Adriana Zăiceanu, șeful serviciului Patrimoniu, Cezar Puiu, și consilierul juridic Mihaela Gontineac au fost găsiți nevinovați, sentința Curții de Apel din Suceava, pronunțată miercuri, 26 februarie a.c., fiind definitivă.

„În baza art.421 pct.1 lit.b Cod procedură penală, respinge, ca nefondat, apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava împotriva sentinţei penale nr. 51 din 19.04.2019 a Tribunalului Botoşani. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuieli judiciare din apel rămân în sarcina statului”, este hotărârea Curții de Apel din Suceava.

Potrivit procurorilor DNA, „în perioada 30 noiembrie 2006- 19 decembrie 2011, inculpatul Flutur Cătălin – Mugurel, în calitate de primar al municipiului Botoșani, și-a îndeplinit defectuos atribuțiunile de serviciu prevăzute de lege, în ceea ce privește încheierea și derularea unui contract de concesiune ce avea ca obiect exploatarea unui teren în suprafață de 4.668 m.p., proprietatea Consiliul Local al Municipiului Botoșani, pe care a fost construit ulterior un complex comercial multifuncțional.

Concret, în cuprinsul contractului respectiv, urmat de încheierea altor trei acte adiționale, inculpatul a diminuat ilegal (sub valoarea menționată în cuprinsul ofertei financiare) redevența datorată de cesionar instituției publice pe care o reprezenta. Mai exact, deși în cadrul procedurii de atribuire a concesiunii ofertantul câștigător prezentase o redevență în valoare de 77,12 lei/mp/an, (în condițiile în care în documentația de atribuire se prevăzuse o redevență minimă în sumă de 25,6 lei/mp/an), în contractul de concesiune încheiat după finalizarea procedurii s-a menționat plata unei redevențe vădit inferioare în sumă 4,91 lei/mp/an.

În demersul său infracțional, edilul a beneficiat și de ajutorul celorlalți inculpați care au întocmit diverse rapoarte de specialitate sau au avizat și contrasemnat hotărâri ale Consiliului Local prin care s-a stabilit redevența, în condițiile de mai sus. Această conduită a avut drept consecință prejudicierea bugetului local cu suma de 2.024.236,55 lei, sumă ce reprezintă totodată un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului, în calitate de concesionar”, arăta DNA în 2017.

Prin urmare, edilul nu se mai lovește de vreun impediment în cursa pentru Primăria municipiului Botoșani din acest an.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sucevean sancționat la Botoșani cu 2.000 de lei și material lemnos confiscat!

astăzi, 11:08
14

În cursul zilei de joi,18 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au  oprit pentru control, pe drumul public din comuna Tudora, o autout...

Campanie antidrog a specialiștilor CPECA în mai multe școli din județul Botoșani, ce informații au primit elevii! (Foto)

astăzi, 10:05
28

Săptămâna aceasta, specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Botoșani din cadrul Agenției Naționale Antidrog au desfășurat, la Colegiului Național ,,...

Atenție la condițiile de trafic! Cod galben de ceață în mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 09:21
55

Meteorologii au emis un Cod galben de ceață pentru localitățile: Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni...