Procurorii cer pedepse până la 15 ani de închisoare pentru cei care încalcă măsurile de prevenire a extinderii coronavirusului și provoacă decese

Procurorii cer pedepse până la 15 ani de închisoare pentru cei care încalcă măsurile de prevenire a extinderii coronavirusului și provoacă decese

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) solicită puterii legislative şi puterii executive să facă demersurile necesare pentru modificarea conţinutului art. 352 C. pen., în contextul situaţiei de criză epidemiologică.

Se dorește astfel ca legea să fie modificată încât să permită autorităţilor judiciare să aplice în mod eficient dispoziţiile de drept penal în cazul încălcării măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase.

Printre alte puncte se regăsesc și cele referitoare la înăsprirea pedepselor prin articolul 352 ar arăta astfel:

“- Nerespectarea de către o persoană suspectată de infectarea cu o boală infectocontagioasă a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată precum şi a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

- Nerespectarea de către o persoană confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, a măsurilor de izolare la domiciliu sau carantină instituţionalizată precum şi a altor măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea acestor tipuri de boli se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

-  Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au condus la infectarea unei alte persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

- Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au condus la infectarea mai multor persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

- Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare decesul unei persoane, fapta se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 15 ani”

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sancțiuni de 9.000 de lei pentru apelare nejustificată sau abuzivă la 112!

astăzi, 13:29
8

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și ...

Strigătul disperat al unui botoșănean care vrea să își salveze copilul. ”Atunci am descoperit inflamația de pe cerebel…”

astăzi, 12:46
174

”Pe 1 ianuarie fiind la Botoșani în vizită la părinții mei, ne-am internat la spital acolo, unde a stat o săptămână făcându-i-se diferite investigații cu rezultatele a...

Șoferii ar putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți șoferi. Există o singură condiție!

astăzi, 11:50
115

Un proiect de ordonanță prevede că imaginile surprinse astfel pot fi trimise polițiștilor, iar în baza lor, s-ar putea da amenzi. Asta ar putea contribui la reducerea numarului de accidente...