Lovitură pentru un afacerist din Botoșani. A fost condamnat la 10 ani și opt luni cu executare

Lovitură pentru un afacerist din Botoșani. A fost condamnat la 10 ani și opt luni cu executare

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, originar din Botoșani, partener al lui Radu Mazăre și al lui Nicușor Constantinescu, a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru trafic de influență, instigare la fals și spălare a banilor, după ce Tribunalul în condamnase, în primă instanță la 7 ani și 4 luni de închisoare.

„Curtea de Apel Constanţa Secţia penală. Decizie 06.07.2020 Cu opinie majoritară: Respinge apelul declarat de către apelantul inculpat Strutinsky Gabriel Sorin împotriva sentinței penale nr.630/22.12.2017 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul penal nr.1231/118/2015, ca nefondat. Admite apelul declarat de către DNA Constanța împotriva aceleiași sentințe penale”, este soluția dată de Curtea de Apel Constanța.

Aceeași instanță majorează pedeapsa principală aplicată inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată „urmând ca în final inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani și 8 luni închisoare în regim de detenție”.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2009-2013, Sorin Strutinsky a pretins şi primit sume de bani, de la reprezentantul unei companii de construcții hidrotehnice, denunțătoare în cauză, care avea contracte de executare lucrări cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile Constanţa. Inculpatul ar fi promis, în schimbul a 10% din contravaloarea facturilor fiscale, că îşi va exercita influenţa asupra funcţionarilor instituţiilor respective, astfel încât societatea denunţătorului să îşi primească banii stipulaţi în contractele respective.

În acest fel, Strutinsky ar fi primit de la denunțător diverse sume de bani, sumele fiind virate în conturile bancare a cinci firme indicate de el, fiind vorba de milioane de lei și aproape 2 milioane de euro. În data de 5 februarie 2015, Sorin Gabriel Strutinsky a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la propunerea DNA, care a menționat atunci că procurorii anticorupție au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații, scrie EVZ.

Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă. În 2017, când Tribunalul Constanța l-a condamnat la 7 ani și 4 luni de detenție, Sorin Strutinsky spunea că s-a arătat surprins de decizia judecătorului, explicând că a demonstrat în instanță minciunile denunțătorului, inclusiv înregistrările ambientale efectuate de acesta, precizând că „actorii binomului sunt aceeași”.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amenzi COVID de peste 50.000 de lei aplicate în Botoșani într-o singură zi

astăzi, 19:30
409

Duminică, 9 august a.c., toate structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din Botoșani au continuat acțiunile desfășurate în sistem integrat, împreună cu celelalte i...

Șeful Urban Serv: „Fiecare cetățean să dea un leu sau doi pentru curățenia pe morminte”

astăzi, 18:45
735

Directorul Urban Serv, Bogdan Buhăianu, a declarat că suplimentarea personalului de muncă, în vedere curățării cimitirelor din Botoșani, este imposibilă pentru că, astfel, societatea ar...

BEJ a stabilit numărul minim de susținători pentru a candida Consiliul Județean

astăzi, 18:33
276

Biroul Electoral de Circumscripţie Județean (BECJ) din Botoşani a stabilit, luni, numărul minim de susținători necesar pentru depunerea candidaturilor pentru funcțiile de președinte al Consili...