Botoşani: Primar acuzat de abuz în serviciu, trimis în judecată! Primăria- obligată la plata de despăgubiri

Un primar din judeţul Botoşani a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, fiind acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu. Este a doua oară când primarul este cercetat pentru astfel de fapte, primul dosar fiind clasat din lipsă de probe.

Botoşani: Primar acuzat de abuz în serviciu, trimis în judecată! Primăria- obligată la plata de despăgubiri

Pasiunile politice creează situaţii cu potenţial penal, unele depăşind chiar această graniţă. Primarul comunei Călăraşi, Elena Vrajotis, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani pentru abuz în serviciu, la capătul unei anchete în care magistraţii au căutat să pună faţă în faţă declaraţii şi fapte.

Povestea a început în primăvara lui 2014, atunci când doi fermieri din Călăraşi, Costel şi Petronica Arnăutu, au depus la Primăria Comunei Călăraşi solicitarea de a li se elibera certificatul de producător, dat fiind că deţin în proprietate şi în arendă teren şi ovine şi caprine. La fel ca familia Arnăutu au procedat şi alţi fermieri din comună, solicitările lor fiind soluţionate de îndată. Nu şi cea a familiei Arnăutu care a obţinut certificatul de producător abia la doi ani după depunerea documentelor.

În aceşti doi ani s-a desfăşurat o asiduă corespondenţă între fermieri şi Primărie- Primăria cerea documente prin care să se dovedească locaţia în care se desfăşoară activitatea agricolă, fermierii depuneau înscrisuri, Primăria revenea cu alte solicitări, unele considerate inclusiv de către anchetatori drept abuzive, fermierii veneau cu completări. Cu soluţionarea cererii familiei Arnăutu a fost însărcinat referentul agricol al Primăriei Călăraşi, dar toate demersurile sale se opreau la momentul la care comisia agricolă trebuia să facă vizita în teren pentru confirmarea documentelor depuse de fermieri, primarul Elena Vrajotis refuzând să trimită comisia pe motiv că fermierii nu menţionau adresa la care poate fi găsită exploataţia agricolă.
Asta în condiţiile în care exploataţia, respectiv păşunea animalelor se găsea pe terenul concesionat chiar de la Primărie.

Primăria Călăraşi, condamnată la plata de despăgubiri

În 2015, însă, familia Arnăutu a deschis acţiune în instanţă, prin care a solicitat Tribunalului Botoşani să oblige Primăria comunei Călăraşi la emiterea actelor administrative. Până la finalizarea procesului, Primăria a emis certificatul de producător, astfel că Tribunalul a decis că Primăria este vinovată de crearea unui prejudiciu de 159.600 de lei, prin aceea că familia Arnăutu nu a putut să comercializeze produsele agricole şi lactate obţinute prin exploatarea fermei tocmai din cauza lipsei certificatului de producător.

Mai mult, instanţa a reţinut că primarul Elena Vrajotis ar fi făcut aprecieri vizavi de legalitatea documentelor în baza cărora familia Arnăutu deţine terenul înscris în registrul agricol, deşi nu avea competenţa legală în acest sens. Ca atare, Primăria a fost obligată, prin decizie definitivă emisă de Curtea de Apel Suceava, la plata a 103.740 de lei, reprezentând 65% din prejudiciul calculat de un expert numit în cauză.

Tot satul ştie, mai puţin primarul

Martorii solicitaţi de procurori să ofere informaţii despre situaţia existentă între familia Arnăutu şi primarul Elena Vrajotis au explicat cu lux de amănunte cum ferma familiei funcţionează dinainte de anul 2000 în acelaşi loc, că toţi sătenii îi cunosc pe cei doi că sunt cei mai mari fermieri din comună dar şi că primarul Elena Vrajotis (în foto cu rochie verde, n.r.) i-a şicanat, făcându-le reclamaţii la instituţiile de control.

Inclusiv contabilul Primăriei ar fi semnat, la solicitarea primarului, o sesizare la adresa instituţiilor statului prin care se cereau verificări şi controale la ferma familiei Arnăutu, inclusiv către ANAF, deşi el nu ştia despre ce este vorba. De asemenea, foşti angajaţi ai primăriei au recunoscut faptul că atitudinea primarului era şicanatorie la adresa familiei Arnăutu, fiind martori la întâlniri dintre Elena Vrajotis şi fermieri, în care primarul refuza orice discuţie.

Anchetatorii au solicitat informaţii de la APIA- Centrul Judeţean Botoşani, prin care au aflat că familia Arnăutu a cerut şi a beneficiat de subvenţii agricole atât în 2014 cât şi în 2015, certificându-se practic legalitatea documentaţiilor depuse în acest sens. Mai mult decât atât, în februarie anul acesta, Primăria Călăraşi i-ar fi eliberat familiei Arnăutu un atestat de productor şi un carnet de comercializare a produselor din sector agricol cu date greşit completate. De exemplu, în loc de "Costel Arnăutu", în carnet a apărut numele "Florin Arnăutu". Din cauza acestor "erori", fermierii au fost refuzaţi de un producător de lapte de a le prelua produsele, apărând astfel un nou prejudiciu.

Audiată de anchetatori, Elena Vrajotis a afirmat că vina pentru toate încurcăturile aparţin strict fermierilor şi a funcţionarilor din Primărie, dar că în documentele depuse de fermieri nu era menţionată adresa exploataţiei la care comisia să se prezinte pentru verificări. Cât priveşte erorile din documentele emise în februarie, Elena Vrajotis a susţinut că acestea au fost corectate "imediat" şi că nu ar fi fost vorba de nicio intenţie sau rea voinţă în a crea pagube acestei familii.

Anchetatorii au concluzionat însă că primarul Elena Vrajotis a refuzat în mod abuziv şi cu intenţie să elibereze certificatul de producător pe anul 2014 fermierului, acesta fiind prejudiciat prin împiedicarea valorificării pe piaţă a produselor vegetale şi animale, instanţa apreciind un prejudiciu ce depăşeşte 100.000 de lei.

Primarul Elena Vrajotis se declară nevinovată

Primarul Elena Vrajotis se consideră însă o victimă politică, susţinând că de fapt fermierul ar fi susţinut la alegerile locale un contracandidat de-al său.

"Nu a existat niciun refuz din partea noastră (de a elibera documentele solicitate, n.r.), toate documentele au fost eliberate la timp, dar aici este o lucrătură politică la care nu pot să comentez prea mult. Nu este nicio răzbunare, este o problemă politică. Domnul Arnăutu face parte din PSD şi dacă cumătrul lui a candidat la funcţia de primar şi îngrijeşte animalele la care dumnealui a vrut carnet producător... pentru carnet producător există o comisie care dă acest carnet şi nu primarul. Acei salariaţi nu mai lucrează în Primărie pentru că au lucrat pentru Arnăutu Costel, nu au lucrat în interesul localităţii ci în interesul lui Arnăutu Costel. PSD a făcut în aşa fel încât salariaţii au lucrat ca pentru o societate a PSD-ului", afirmă Elena Vrajotis.

Cât despre suma la care Primăria comunei Călăraşi a fost obligată prin decizie definitivă să o plătească drept despăgubiri acordate familiei Arnăutu, primarul Elena Vrajotis nu-şi asumă răspunderea.

"Da, o să plătească cei care au fost vinovaţi. Pentru carnetul de producător este un preşedinte al comisiei care a fost constituită în acest sens. Răspunderea salariaţilor îşi va spune punctul de vedere pentru că, conform legii 145, există o comisie care a fost la faţa locului, care trebuia să procedeze legal, până când ajungeau la primar actele respective. Fiecare salariat trebuie să lucreze în interesul localităţii şi nu în interesul altor persoane sau a altor partide", adaugă Elena Vrajotis.

De partea cealaltă, familia Arnăutu contrazice susţinerile primarului, susţinând că nu au nicio implicare politică şi că ei nu şi-au cerut decât drepturile.

"Tot ce am făcut, am făcut cu mâinile noastre, am muncit până nu am mai putut, avem palmele pline de bătături. Am cerut documente de la primărie şi am fost umiliţi în ultimul hal. În faţă ne spunea că ne dă, când plecam din Primărie dădea dispoziţie să nu primim actele. Din 2013 a început conflictul împotriva noastră, deşi noi nu avem nimic nici cu ea, nici cu altcineva din Primărie. Nu avem nicio treabă cu politica, nici eu şi nici soţul nu facem parte din niciun partid, noi suntem simpli muncitori", spune Petronica Arnăutu.

Cât despre despăgubirile pe care familia trebuie să le primească, Petronica Arnăutu spune că oamenii din Primărie nu au greşit. "Doamna primar ameninţă pe cei din primărie că o să plătească lui Arnăutu, nu şi-a asumat răspunderea niciun moment, deşi toate demersurile se opreau la ea. Noi nu am cerut nicio despăgubire, instanţa a stabilit aşa", adaugă Petronica Arnăutu.

Urmează ca instanţa să stabilească termenul de cameră preliminară, în care instanţa va verifica legalitatea documentelor de sesizare, şi apoi primul termen de judecată.

 

Spune-ne opinia ta

Articole similare

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
307

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5472

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
215

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...