Bătaie mortală pedepsită cu puşcărie! Doi tineri vor "creşte" în spatele gratiilor

Şapte ani de puşcărie pentru că şi-a ajutat prietenul să „repare onoarea” mamei sale! Aceasta este sentinţa de fond privind pe unul dintre inculpaţii în cazul unui caz de omor petrecut în toamna trecută într-o comună botoşăneană.

Bătaie mortală pedepsită cu puşcărie! Doi tineri vor "creşte" în spatele gratiilor

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Au tocat în bătaie un om, au dat cu apă pe el să-şi revină şi l-au lovit din nou- şi asta pentru că respectivul făcuse o propunere indecentă mamei unuia dintre ei. Este, pe scurt, cazul unui omor al cărui făptuitori sunt doi tineri- un adolescent de 17 ani şi prietenul său, care împlinise 18 ani cu patru zile înaintea comiterii faptelor.

S-a întâmplat în toamna trecută, la Dumbrăviţa- Ibăneşti, atunci când Constantin Scripcariu, de 55 de ani, ajutase mai mulţi săteni din Dumbrăviţa la treburi casnice. Intrase apoi în curtea Danielei V., cu gândul să lase o bivicletă stricată, urmând să o recupereze ulterior. Din vorbă în vorbă, femeia l-a invitat în casă pe bărbat, oferindu-i o băutură.

La scurt timp, însă, în casă au intrat fiul femeii, Lucian V., de 17 ani şi prietenul său, Marian P. , de 18 ani, moment în care au văzut-o pe femeie îmbrăcată sumar, în timp ce Scripcariu îi adresa nişte cuvinte urâte. Crezând că mama lui este în pericol, Lucian a sărit să-l bată pe Scripcariu, în ajutor venindu-i şi prietenul său. L-au tocat în bătaie cu pumnii şi picioarele, ba la un moment dat s-au ajutat şi de un arc metalic, cu mânere de plastic, folosit pentru activităţi sportive. Până aici, declaraţiile celor doi băieţi seamănă foarte bine, numai că din acel moment adevărurile sunt "individuale". Lucian susţine că prietenul său a fost cel care a luat arcul şi l-a lovit pe bărbat, apoi l-a udat cu apă şi a sărit cu picioarele pe piciorul victimei oricum căzute la pământ. Mai mult, spune Lucian, în momentul în care victima a încercat să se ridice, Marian l-ar fi lovit cu genunchiul după cap. Din declaraţia lui Marian lipseşte această parte, tânărul susţinând că Lucian a fost cel care l-a trimis să aducă o căruţă, pentru a-l transporta pe Scripcariu la domiciliul său din Cristineşti.

Cert este că l-au aburcat pe bărbat în căruţă şi au pornit-o spre Cristineşti, însă pe drum s-au gândit că nu merită efortul, astfel că l-au abandonat pe Scripcariu într-un şanţ, la intrarea în Dragalina. Nu s-au gândit niciun moment că bărbatul va muri din cauza bătăii, însă raportul medico- legal efectuat în cauză a indicat că moartea a fost violentă şi cauzată de lovire cu mijloace şi obiecte contondente, precum şi compresiune toracică.

În faţa instanţei, cei doi şi-au recunoscut vina, apărătorii lor marşând pe ideea că au vrut doar să o salveze pe mama lui Lucian de intenţiile necurate ale victimei lor.

Marţi, judecătorul a pronunţat şi sentinţa în acest caz: Marian, care a fost judecat ca major, a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi trei ani de interzicere a drepturilor civile. Lucian, care a fost judecat ca minor, a fost condamnat la pedeapsa privativă de libertate de internare în Penitenciarul pentru Minori şi Tineri Tichileşti.

În plus, cei doi, în solidar cu părinţii lor, trebuie să achite familiei victimei despăgubiri materiale şi morale în valoare de peste 3.000 de lei.

Sentinţa nu este însă definitivă, deocamdată, cei doi având posibilitatea de a o ataca. Până la rămânerea ei definitivă, însă, Marian P. va rămâne în arest preventiv, în Penitenciarul Botoşani, în timp ce Lucian V. va fi plasat în arest la domiciliu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Avertismentul ANPC: Nu cumpăraţi peşte şi produse din peşte din locuri neautorizate! Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată!

astăzi, 10:09
29

Directorul general în ANPC Paul Anghel recomandă celor care cumpără peşte cu ocazia Sarbatorii Bunei Vestiri si a Floriilor, conform tradiţiei, să nu cumpere din locuri neautorizate, enume...

În comă, după ce a încercat să își pună capăt zilelor cu erbicid!

astăzi, 09:16
507

Nu a suportat gândul că ar putea să trăiască fără soție și copii! Bărbatul în vârstă de 37 de ani, din Drăgușeni, a încercat să își pună capăt zilelo...

Andronescu: Rezultatele de la simularea Evaluarii Naționale sunt teribil de nemulțumitoare

astăzi, 08:31
144

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a adeclarat, vineri, ca rezultatele de la simularea evaluarii nationale sunt teribil de nemultumitoare. Doar 52% dintre elevii de clasa a VIII-a care au sust...