600 de forţe ale MAI şi voluntari, în sprijinul botoşănenilor afectaţi de precipitaţiile abundente

În ultimele 24 de ore, judeţul Botoşani s-a aflat sub incidenta a opt avertizări „Cod Portocaliu”, patru atenționări „Cod Galben” de fenomene meteorologice periculoase imediate și patru avertizări/atenționări hidrologice de „Cod Portocaliu” și „Cod Galben” de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenți acestora.

600 de forţe ale MAI şi voluntari, în sprijinul botoşănenilor afectaţi de precipitaţiile abundente

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, aversele torențiale cu intensificări de scurtă durată ale vântului, cu aspect de vijelie, i-au determinat pe cetățenii din 32 de unități administrativ teritoriale ale județului să solicite sprijin forțelor Ministerului Afacerilor Interne, structurilor cu rol în gestionarea situațiilor de urgență sau autorităților locale.

În total, în intervalul 28 iunie, ora 16.48 – 29 iunie, ora 17.49, la dispeceratul integrat pentru situaţii de urgenţă au fost înregistrate peste 137 de apeluri din partea cetăţenilor care au cerut ajutor, în general, pentru evacuarea apei din case, gospodării sau anexe, înlăturarea arborilor căzuți pe carosabil sau peste mașinile parcate și îndepărtarea unor elemente de construcții care prezentau pericol pentru trecători. Aproape jumătate dintre solicitări vizau efectele produse în municipiul Botoșani.

Cele mai multe apeluri, respectiv 37, s-au înregistrat pe 28 iunie, între orele 19.10 – 19.58. Pompierii militari și voluntari au intervenit pentru evacuarea din locuințele inundate a zece persoane (4 adulți și șase copii), salvarea altor șapte, degajarea a 19 autoturisme rămase blocate în trafic, în acumulările de apă, evacuarea apei din 160 de case, anexe gospodărești, subsoluri ori beciuri și înlăturarea a 27 de arbori căzuți pe carosabil sau peste mașini.

Pompierii au plecat de la o misiune la alta, din gospodărie în gospodărie. În sprijinul populației au intervenit, în total, peste 600 de pompieri militari și voluntari, polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră. Vineri seară, pompierii interveneau în orașul Ștefănești, unde 12 gospodării au fost inundate.

Județul Botoșani se află sub incidența „Codului Portocaliu” de ploi până sâmbătă seară, la ora 23.00. În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani, s-a analizat situația creată și s-au stabilit măsurile care trebuie luate până la restabilirea stării de normalitate, inclusiv activarea Centrului Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, la sediul ISU Botoșani.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani solicită, în continuare, tuturor instituţiilor /societăţilor implicate în acţiunile de răspuns aceeaşi responsabilitate, profesionalism şi disponibilitate la efort, iar cetățenilor să respecte indicațiilor autorităților.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșani - Chindia, de la 17:30 pe Municipal! Echipele de start!

astăzi, 17:08
43

FC Botoșani și Chindia Târgoviște se întâlnesc astăzi, în primul meci al zilei din Casa Liga Întâi.Partida din etapa a 10-a va fi arbitrată la centru de M...

Compania Națională de Investiții reface Municipalul de la Botoșani! Stadionul va semăna cu celebrul Anfield Stadium, pe care joacă FC Liverpool!

astăzi, 15:55
253

Stadionul din municipiul Botoșani ar urma să fie următorul beneficiar de pe lista celor de la Compania Națională de Investiții, după ce municipalitatea a făcut demersurile necesare pentru cons...

Liceul Sportiv din Botoșani și-a afirmat superioritatea în handbal în fața sucevenilor

astăzi, 15:50
60

Duminică, începând cu ora 11:00, în sala Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani, echipa școlii a înfruntat-o pe cea a LPS Suceava. Meciul s-a încheiat cu victoria botoșănenilor, î...