O zi obișnuită, în județul Botoșani. Un băiat trimite pe adresa redacției un clip. Ține să ne spună de mai multe ori că a primit imaginile de la o fată. Vrea, așadar, să se știe că nu el a filmat. E important pentru el acest lucru. "Ce se întâmplă între elevi în timpul orelor de curs în Botoșani. Am primit acest video de la o prietenă care a fost de față. Am văzut pe video că toate prietenele fetei bătăușe o încurajau, dar nimeni nu a intervenit. De ce?", se întreabă și ne întreabă băiatul, sincer îngrozit de cele văzute.
Fetele sunt eleve la Liceul Tehnologic "Ștefan cel Mare și Sfânt" din Vorona. O elevă este agresată. Pe margine, alte fete râd și filmează. Și, culmea, nu par foarte mulțumite de ceea ce văd, îndemnând-o pe agresoare să fie și mai violentă!
O întâmplare ca atâtea altele. Violența care hrănește! Și nu doar în școală. În trafic, la mall, în parc, în familie, oriunde există un telefon mobil care activează camera de filmat. Telefonul mobil taie orice empatie care altfel s-ar putea crea între victimă și privitor. Telefonul devine zid dincolo de care poți privi fără să te simți vinovat, fără să te implice emoțional. Și, mai mult, te transformă în erou imediat ce prada este expusă public.
Când vine vorba despre adolescenți, psihologii vorbesc din ce în ce mai mult despre o "beție a puterii", un sentiment pe care îl obțin aplicând violența asupra celor pe care îi simt mai slabi decât ei.
Oricât am da vina pe familie sau pe școală, trăim într-o societate în care violența stabilește ierarhii, în care desenele animate, filmele, jocurile video se bazează pe principiul plăcerii violente. Violența face spectacol, atrage atenția, impune, domină, stabilește regulile.
Violența hrănește! Sensibilitatea, emoția sunt vulnerabilități care îi situează pe adolescenți într-o zonă periculoasă. De aceea răul, durerea devin forme de exprimare care îi validează în cercul de prieteni, în comunitate, clasă sau școală.
Săptămâna trecută, un alt clip a devenit viral pe internet. Doi tineri beți. Unul urcat pe un garaj, celălalt cățărat pe o mașină, cu intenția de a ajunge și el sus, lângă amicul de bere. Nimic ieșit din comun. Comportamentul unei persoane aflată în stare de ebrietate poate căpăta aspecte nu doar comice, dar și grotești. Bineînțeles, întâmplarea este filmată. Clipul se termină în extazul celui care filmează: cei doi se prăbușesc, unul ajunge pe ciment, celălalt rămâne inconștient pe cupola mașinii. Râsul continuă isteric, distracția este maximă. Nimeni, nici un moment, nu se gândește că tinerii sunt răniți. Că dincolo de o beție de weekend cei doi sunt fiii cuiva, că ar fi nevoie de asistență medicală. Este vorba doar despre distracție, despre un filmuleț căzut din cer, numai bun de adunat like-uri pe Facebook.
Cine este mai vinovat? Agresorul sau cel care încurajează agresiunea? Cine va fi pedepsit? Cu ce este mai puțin vinovată fata care lovește față de cea care strigă, incită și filmează? Așteptăm punctele de vedere din partea școlii și din partea Inspectoratului Școlar.