Reîntâlnire între cadrele didactice de la Școala Rădăuți-Prut și Liceul Teoretic Lipcani! FOTO

Într-un colţ de ţară, într-o şcoală simplă de ţară, câteva cadre didactice îndrăznesc să purceadă la parcurgerea unui drum greu şi anevoios, de a reface legăturile cu fraţii de peste Prut.

Reîntâlnire între cadrele didactice de la Școala Rădăuți-Prut și Liceul Teoretic Lipcani! FOTO
România şi Republica Moldova, două ţărişoare care odinioară formau un singur stat românesc sunt acum despărţite şi îşi urmează drumurile separate de apa Prututlui care îşi deapănă firul şi culege istorii de pe ambele sale maluri. Sunt istorii care, cândva erau comune aceluiaşi neam de români ce vorbeau şi gândeau româneşte.
 
Într-un colţ de ţară, într-o şcoală simplă de ţară, câteva cadre didactice îndrăznesc să purceadă la parcurgerea unui drum greu şi anevoios, de a reface legăturile cu fraţii de peste Prut.
 
Astfel, într-o zi frumoasă de toamnă, cele patru cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rădăuţi – Prut, doctorand, Postolachi Vasile, prof. de religie, prof. Ceică Cristina Luminiţa, consilier educativ, prof. Neamţu Valentina şi nu în ultimul rând Luchian Mirela, doamna director al şcolii, au traversat din nou podul de peste Prut pentru a se întâlni cu colegele Seiciuc Gutiera, Iaţeniuc Angela, Maria Sînchetru şi Olesea Bejenari şi pentru a bucura copiii Liceului Teoretic Lipcani cu noi cărticele în limba română. Este vorba despre carticele de rugăciuni şi iconiţe trimise de către Sergiu Paşa, reprezentant al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Copiii claselor I – X de la Liceul Teoretic Lipcani au fost foarte încântaţi demonstrându-ne că ştiu şi ei rugăciuni în limba română. Este un lucru minunat să vezi cum, dupa 77 de ani de la ruptura din trupul ţării a Moldovei, aceşti copii vorbesc atât de frumos o limbă românească care te unge pe suflet. Tocmai din acest motiv, al păstrării limbii române şi istoriei comune, cadrele didactice menţionate, împreună cu parteneri cu suflet mare, vor încerca demararea unui proiect educativ transfrontalier ,,CARTEA UNEŞTE INIMI”,  alături de colaboratori din Republica Moldova şi Ucraina.
 
Bucuria este cu atât mai mare cu cât vezi că eforturile nu sunt în zadar, pentru că oficialităţile de Briceni, din Republica Moldova, au răspuns pozitiv la solicitările noastre de a demara acest proiect transfrontalier. Am fost foarte încântaţi de vizita la Şcoala Rădăuţi – Prut a  domnului Inspector General al Direcţiei Învăţământ, Tineret şi Sport Briceni, Rep. Moldova,  Vitalie Ştirbu precum şi a domnului Primar din Pererita, Rep. Moldova, Anatoli Ceban. Domnii au fost foarte încântaţi promiţându-ne tot sprijinul în derularea cu succes a proiectului.
 
De asemenea trebuie să menţionăm că şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, prin doamna Inspector – Educaţie Permanentă şi Activităţi Extraşcolare, Sandu Otiliea, ne-a asigurat de tot sprijinul posibil în finalizarea acestui proiect.
 
Comunicat de presa
 





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu cât vor întârzia pensiile în luna mai. Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii înainte de Paști

astăzi, 14:10

Pensia va veni cu o întârziere de 5-6 zile în luna mai pentru 2.500.000 pensionari care primesc banii de la poștaș. Motivul îl reprezintă faptul că primele zile ale lunii v...

ANAF a publicat Ghidul dedicat persoanelor fizice care realizează venituri din închirierea de bunuri mobile și imobile!

astăzi, 13:48
31

ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistență contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute de persoanele...

Percheziții ale Parchetului European la funcționari publici și la Agenția de Muncă Botoșani. Fraudă de 160.000 de euro!

astăzi, 12:57
426

Percheziţii ale Parchetului European la Botoşani au avut loc inclusiv la domiciliile unor funcţionari publici şi la sediul ANOFM, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 160.000 de euro....