Profesori nevoiți să realizeze triajul epidemiologic al elevilor

Profesori nevoiți să realizeze triajul epidemiologic al elevilor

Profesorii din unitățile de învățământ din Botoșani care nu dețin un cabinet medical, vor fi nevoiți să realizeze ei înșiși triajul epidemiologic, la începutul acestui an, potrivit șefei Direcției de Sănătate Publică (DSP). Prefectul județului a subliniat că obligații vor avea și părinții, în ceea ce privește monitorizarea stării de sănătate a elevilor.

În școlile unde nu sunt angajate cadre de asistență medicală școlară, profesorii de serviciu și diriginții vor fi cei care vor face „o anchetă în clasă”, după cum a explicat șefa DSP.

„În mare parte, triajul copiilor care vin la școală îl vor face asistenții și medici școlari, acolo unde avem cadre medicale. Unde nu avem, o să facă profesorul care este de serviciu în ziua respectivă. La prima oră, fiecare diriginte, învățător, educator va mai sta de vorbă cu copiii dimineața, la prima oră, să mai facă o anchetă în clasă”, a spus medicul Monica Adăscăliței, directorul executiv al DSP Botoșani.

Obligații le revin și părinților.

„Vreau să fac o precizare. Există o prevedere în ghidurile anexe ale Ordinului comun ale MEN și Ministerului Sănătății, în care se spune că inclusiv părinții au obligația, în momentul în care copilul pleacă de acasă, să verifice condițiile, starea lui de sănătate, asta suplimentar triajului epidemiologic”, a adăugat Dan Nechifor, prefectul județului.

Datele centralizate de Minsterul Sănătății anul trecut arătau că doar 18,6% din școlile românești aveau un cabinet medical general și doar 3% dispuneau de un cabinet medical dentar, în ciuda faptului că instituțiile de învățământ sunt obligate prin lege să asigure asistență medicală elevilor. Cel mai rău o duc instututiile de învățământ din mediul rural, la nivelul întregii țări fiind consemnate doar 88 de cabinete medicale școlare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Biciclist accidentat mortal pe un drum din județ

astăzi, 18:54
1862

Un bărbat de 50 de ani și-a pierdut viața într-un accident rutier petrecut marți seară, pe drumul național 29D, în apropiere de localitatea Guranda.Evenimentul a fost raportat pr...

VIDEO: Doina Federovici, la învestirea lui Andrei: „Botoșănenii s-au săturat de lupte politice, de orgolii”

astăzi, 16:01
404

Președintele Consiliului Județean (CJ), Doina Federovici, a ținut să sublinieze, marți, după ceremonialul de învestire a primarului și a Consiliului Local ai municipiului Botoșani, că v...

Dorohoian plasat sub control judiciar, după ce a incendiat un taxi în miez de noapte

astăzi, 15:19
199

Un bărbat din județul Botoșani a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, după ce a incendiat un autoturism, în orașul Siret din Suceava. Fapta a fost comisă în urmă cu c...