Premieră în cercetarea mondială: Laserul de la Măgurele a atins puterea maximă pentru care a fost proiectat și este cel mai puternic din lume!

Premieră în cercetarea mondială: Laserul de la Măgurele a atins puterea maximă pentru care a fost proiectat și este cel mai puternic din lume!

Premieră în cercetarea mondială: laserul de la Măgurele a ajuns la 10 PW, puterea pentru care a fost construit, au anunțat echipa de cercetare și guvernul. Cel mai puternic laser din lume funcționează de anul acesta în România. Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică, declara în exclusivitate pentru Edupedu.ro la finalul anului trecut că proiectul din România “are o contribuție unică” la nobelul de anul acesta. "Ceea ce a făcut România este spectaculos", afirma Gérard Mourou, precizând că momentul în care ELI-NP atinge 10 PetaWatt (PW) “va fi un eveniment demn de paginile New York Times”.

Sistemul laser de mare putere de la Măgurele este realizat de francezii de la Thales, în cadrul unui contract de 60 de milioane de euro. Asamblarea sistemului de lasere a început în 2016, în 2018 a fost testat la puterea intermediară de 3 PW, iar la începutul lui februarie a fost testat pe 7 PW.

“Centrul de la Măgurele este exact aplicația descoperirii din 1985 a lui Gérard Mourou și a Donnei Strickland, numită Chirped Pulse Amplification (CPA). Pe scurt, teoria lui Gérard Mourou spune că, pentru a crește puterea laserului, te izbești de dificultăți tehnice pentru că prea multă lumină concentrată topește tot. Ideea lor a fost că întâi se lungește pulsul, se amplifică acel puls, se trece prin tot sistemul optic fără să-l distrugă și la sfârșit se compresează, se trece de la nanosecunde la femtosecunde. Deci se compresează numai la sfârșit, după ce trece prin tot sistemul și se folosește întreaga putere numai la final, când interacționează cu materia. Al doilea lucru făcut împreună cu Mourou: am construit cazul științific. Adică am stabilit ce experimente se pot face, atât cercetare fundamentală, cât și aplicativă. Prin aceasta, am demonstrat utilitatea acestei metode în fața Comisiei Europene”, declara în octombrie pentru EduPedu.ro directorul celui mai mare proiect de cercetare a laserilor din lume, Nicolae Zamfir, după ce francezul Gérard Mourou a luat premiul Nobel pentru Fizică 2018.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANUNȚUL Ministerului Muncii: Cum se va face plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024!

astăzi, 14:44
216

Executivul a aprobat, în ședința de joi, cele două acte normative care asigură plata în avans a pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024....

(P) Factorii care influențează prețul unei campanii SEO

astăzi, 14:21
40

Site-ul afacerii tale încă nu primește suficient trafic organic sau nu are vizibilitate online și vrei să incluzi o campanie SEO în strategia de marketig digital, așa că ai înc...

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
319

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...