Liceul de Artă "Ştefan Luchian" - Şase decenii în căutarea desăvârşirii prin Artă!

În perioada 30 ianuarie – 3 februarie, Liceul de Artă "Ştefan Luchian" este în sărbătoare, celebrând şase decenii de existenţă a învăţământului vocaţional de artă din Botoşani.

Liceul de Artă "Ştefan Luchian" - Şase decenii în căutarea desăvârşirii prin Artă!

De şase decenii, acest Liceu rămâne un stindard spiritual al oraşului nostru. De şase decenii pe coridoarele lui paşii zecilor de generaţii i-au sculptat în sunet şi culoare sufletul, aşa cum l-a perceput fiecare. Mărturie stau şi astăzi tablourile care imprimă coridoarelor şi sălilor de clasă un farmec aparte, greu de definit, şi sunetul muzicii care se risipeşte pretutindeni, ignorând ziduri şi ferestre şi evadând până în Bulevardul străjuit de tei.

Audiţii muzicale, Concurs Județean de Tehnică interpretativă a pieselor din repertoriul violonistic, Speaking Contest „Why do I like school?”, „În căutarea scrisorii pierdute” – medalion I.L. Caragiale, Concurs Interjudețean de Tehnică Pianistică „Virtuozitate și talent pe meleaguri enesciene” şi Simpozionul „Incursiune în curriculum”, sunt activităţi care vor marca această săptămână. Punctul culminant va fi marcat de Vernisajul expoziţiei „Ştefan Luchian”, care va avea loc la Galeriile de Artă şi de Concertul excelenţei, muzica fiind celebrată ca Artă a sufletului eliberate de monotonia cotidiană. De asemenea, vor avea loc interesante dezbateri în care, prin Arta conversaţiei, vor fi depănate amintiri şi momente inedite din istoria Liceului şi vor fi omagiate personalităţi artistice ale judeţului Botoşani. Proiectul educaţional „Sunet şi culoare” va lansa o provocare tuturor celor care pun preţ pe Arta de a fi Om.

Pentru că Arta, sub orice manifestare a ei, este în esență cea mai profundă expresie a creativității umane. Este o oglindă în care fiecare îşi vede propriile gânduri, mentalităţi, vise şi în care, dacă priveşte atent, poate reface drumul artistului către mântuirea prin frumos.

Muzică şi Pictură. Ambele poartă semnele luminii, ale incertitudinilor, ale suferinţelor şi bucuriilor, semnele zborului şi ale căderii, ale zbuciumului vieţii ce ridează sufletul fiecăruia dintre noi.

Dar tuturor ne poartă povara Artistul care  creşte şi învaţă să zboare, cade şi învaţă să se ridice, zâmbeşte asumându-şi sacrificiul şi răspunde provocărilor lumii aici, între zidurile aparent banale ale Liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani.

Să ne înclinăm măcar pentru o clipă în faţa celor care au lăsat urme pe treptele acestui Liceu, fie aceştia Profesori sau Elevi. O reverenţă în faţa acestora ne răpeşte o clipă de viaţă dar poate răsplăti o eternitate. Pentru că Arta este eternă.

VEZI AICI PROGRAMUL COMPLET!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Covor asfaltic nou turnat pe drumul județean din Copălău (Foto)

astăzi, 11:18
1

După ce în toamnă a fost refăcută fundația drumului, ieri s-au finalizat lucrările de reabilitare prin turnarea de covor asfaltic pe DJ208H, în Copălău, pe sectorul cuprins î...

A sfidat legea: Botoșăneancă arestată pentru 30 de zile!

astăzi, 10:29
106

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Compartimentul Supravegheri Judiciare au sesizat instanța de judecată cu privire la nerespectarea obligațiilor impuse prin control jud...

Preotul care slujește de peste un sfert de secol în Biserica-simbol a Botoșanilor: ”Din Cenușăreasa orașului a ajuns o frumoasă mireasă a lui Hristos!” (Foto, Video)

astăzi, 10:08
357

Pr. Dumitru-Florentin Mateciuc, născut pe 9 octombrie 1964, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti. De 26 de ani slujește în biserica-simbol a orașului Botoșani, care astăzi...