Liceele cu promovabilitate ZERO la Bacalaureat anul acesta, nu mai pot înființa clase de a IX-a anul viitor!

Liceele cu promovabilitate ZERO la Bacalaureat anul acesta, nu mai pot înființa clase de a IX-a anul viitor!

Măsură drastică luată de ministerul Educației pentru liceele cu zero promovabilitate la Bac 2019.

Un ordin al Ministrului, 5090/2019, care a fost publicat deja în Monitorul Oficial, arată că în liceele la care niciun elev nu a luat Bacalaureatul în sesiunea de vară din 2019, nu vor putea trimite anul acesta la minister propuneri pentru cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a!

Este pentru prima dată în ultimii ani când performanța de la examenul național este legată de înființarea claselor de liceu, scrie Edupedu.ro.

În noua metodologie pentru fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat în anul școlar viitor, 2020-2021, la Articolul 9, alin 1, actul citat arată că „Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul / filiera / profilul / specializarea /calificarea profesională / programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent”.

Precizarea aruncă în aer întregul sistem de învățământ, și pune în pericol chiar și câteva licee din Botoșani. Anul trecut, în 2018, acest articol nici măcar nu exista în Metodologie, iar acum ar putea duce la reducerea activității în 43 de licee din 23 de județe, unde anul trecut s-a înregistrat promovare zero!

Desfiinţarea claselor de liceu ai căror elevi nu reuşesc să promoveze Bacalaureatul fusese deja prevăzută de legislaţie în 2011, dar prevederea a fost schimbată chiar de fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, în 2013, care spunea la acea vreme că „este o măsură total greșită. Nu are niciun efect favorabil și niciun fel de rezultat”, mai scrie Edupedu.ro.

Concret, metodologia din 2011 prevedea ca liceele cu sub 15% elevi promovați la BAC să primească pentru clasa a IX-a un plan de școlarizare diminuat cu cel puțin o clasă.

Cu alte cuvinte, în loc să se redreseze sistemul de învățământ, se pune problema închiderii școlilor..

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Suferința unui copil de 6 anișori: De la un accident banal, la confruntarea cu un inamic necruțător!

astăzi, 08:16
97

Părinții s-au alarmat și l-au dus la medic. Pentru că totul s-a întâmplat în timpul pandemiei, așteptarea pentru programare și diagnostic a fost o încercare grea.Dup...

Care este echipa care a vrut să îl ”fure” pe Andone și cum a răspuns antrenorul de la Botoșani!

astăzi, 07:48
328

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape.“Mi-a zis că mă salvează în decembrie...

După 20 de ani, coșmarul unui infirm obligat să cerșească și în Botoșani s-a terminat! (Video)

astăzi, 07:25
187

Un individ cu dublă cetățenie, română și moldovenească, este suspectat că a forțat o persoană vulnerabilă, cu infirmități grave, să cerșească timp de mai mulți ani.A fost pla...