Încep verificările școlilor din județ, pentru avizarea celor care se vor deschide efectiv, la toamnă (video)

Încep verificările școlilor din județ, pentru avizarea celor care se vor deschide efectiv, la toamnă (video)

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a emis, marți, un ordin privind verificarea unităților școlare din teritoriu, fiind constituită comisia de evaluare a condițiilor necesare deschiderii noului an școlar. Aceasta va decide care dintre școli vor aplica scenariul „verde”, care implică prezența efectivă a elevilor, și care dintre școli vor rămâne închise, urmând ca elevii acestora să continue cursurile online.

Patru echipe vor controla școlile, acestea fiind alcătuite din reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, respectiv din cadrul Inspectoratului Școlar Județean.

Întrucât draftul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației și Cercetării privind cele trei scenarii posibile a fost publicat miercuri dimineață, prefectul județului a convocat în aceeași zi o ședință de informare asupra rolului pe care această comisie îl îndeplinește, spre deosebire de anii anteriori.

„Întâi de toate, noi trebuie să ne asigurăm că avem condiții pentru începerea anului școlar, condiții în special de combaterea infectării cu Sars-CoV-2. Am atras atenția că, de data aceasta, avem de verificat tot ceea ce înseamnă număr de bănci, tipuri de bănci, partea unde băncile nu se pot desface se pun separatoare pentru elevi. În cursul anului școlar cancelariile nu vor fi folosite, tot din motiv de combatere a epidemiei. Noi am făcut și niște recomandări conducătorilor unităților de învățământ, inclusiv la cele referitoare la dotarea școlilor cu lămpi UV”, a declarat prefectul Dan Nechifor.

Totodată, reprezentantul Guvernului în teritoriu a cerut primarilor asigurarea de fonduri pentru dotarea școlilor cu materiale sanitare.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență va fi cel care aviza fiecare unitate de învățământ în parte. Tot acesta va monitoriza apariția cazurilor de infectare în școli și va dispune închiderea lor, în funcție de evoluția epidemiologică.

„Este o muncă nu neapărat titanică, dar le-am pus în evidență că, orice focar existent după începerea anului școlar, care depășește trei persoane, duce automat la închiderea lor. Le-am pus în evidență că munca lor este foarte importantă”, a mai spus Nechifor.

Potrivit acestuia, controalele ar trebui să fie finalizate până la finele acestei luni.

Context:

Ministerul Sănătății a publicat proiectul de ordin comuni MEC-MS cu reglementările pentru redeschiderea școlilor.

Principiile generale care stau la baza normelor de protecție a sănătății populației în contextului epidemiei cu noul coronavirus sunt protecția individuală, protecția colectivă, combaterea prin orice mijloc a transmiterii comunitare a germenilor și izolarea celor bolnavi și contaminați.

Măsurile esențiale pentru atingerea scopului reprezentat de prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii, includ :
– Igienă riguroasă a mâinilor;
– Măsuri ferme de curățenie și dezinfecție în unitatea de învățământ;
– Purtarea măștii de protecție atât de către elevi, cât și de către întregul personal pe toată perioada atunci când se află în interiorul unității de învățământ;
– Limitarea contactului dintre elevi din clase diferite. Evitarea schimbării sălii de clasă de către elevi pe parcursul unei zile. Principiul de urmat este „1 clasă de elevi = 1 sală de clasă;
– Asigurarea unei distanțări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situația în care asigurarea distanței de 1 metru nu este posibilă;
– În vederea păstrării distanței fizice, fiecare copil își va păstra același loc în bancă pe tot parcursul prezenței în clasă;
– Informarea permanentă a personalului, elevilor și părinților / aparținătorilor cu privire la măsurile de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2;
– Necesitatea izolării la domiciliu a elevilor, în cazul apariției febrei sau a altor simptome de suspiciune COVID-19 (tuse, dificultate în respirație, pierderea gustului și a mirosului) la elev sau la un alt membru al familiei;
– Unitățile de învățământ vor pune în aplicare regulile generale din acest ghid și vor adopta norme specifice.

Proiectul de ordin poate fi citit integral aici.

 

Spune-ne opinia ta