FOTO: Elevii Școlii din Sulița au simțit românește, de Ziua Națională

FOTO: Elevii Școlii din Sulița au simțit românește, de Ziua Națională

Ziua Națională a românilor reprezintă cu siguranță cea mai glorioasă pagină a istoriei noastre. În zi de duminică, pe 1 Decembrie 1918, clopotele bisericilor din Alba-Iulia chemau pe toți românii la slujba „învierii” şi „unirii” neamului nostru.  Astfel, după binecuvântarea dumnezeiască primită la Sfânta Liturghie, Marea Adunare Națională a desăvârșit statul național unitar. Unirea provinciile istorice- Transilvania, Muntenia, Moldova, Banat, Crişana, Bucovina și Basarabia - îndeplineau visul atâtor înaintaşi ai spaţiului românesc, exprimat metaforic prin: ,,Unirea în cuget şi simţiri".

Sub deviza „Simțim românește”, elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Sulița au sărbătorit vineri, 29 noiembrie, Ziua Națională a României.  La activități au participat elevii claselor primare, dar și elevii claselor gimnaziale. La activități, elevii i-au avut alături pe dna prof. Balan Irina - Sabina, director al școlii, pe  dna prof. Colac Livia - consilier educativ, precum și pe învățătorii, diriginții și profesorii școlii.

De la mic la mare, îmbrăcați în frumosul port național românesc, elevii au recitat poezii patriotice și au cântat în cinstea României Mari  și a marilor ei eroi.

Activitățile au continuat și pe 1 decembrie, elevii încântând prin programul lor artistic spectatorii adunați în preajma Monumentului Eroilor din Sulița. Elevii au avut alături și pe dl Ciubotariu Costinel, primarul comunei, precum și alte autorități locale. La sfârșitul emoționantului „recital” elevii au fost răsplătiți cu dulciuri. Momentele susținute au fost pline de încărcătură emoțională, constituind un prilej în plus de a conștientiza  marea realizare națională care a avut loc la 1 decembrie 1918.

 Românii au reușit a înfăptui „Marea Unire” pentru că au acționat împreună.  Această unitate a lor, vrem să ne fie pildă tuturor, căci avem sfânta datorie de a păstra ce am moștenit de la ei și de a crește prin umilele noastre puteri prestigiul și valorile materiale și spirituale ale țării noastre.

În cinstea acestui moment minunat, am avut cu toții ocazia să medităm la unitatea noastră de credință și neam! Ne dorim ca toți românii să conștientizeze  importanța momentului în care inimile strămoșilor noștri băteau la unison, iar din piepturile tuturor  se putea auzi strigarea: Trăiască, România Mare! Fie ca inimile tuturor românilor să  fie în continuare una pentru a ne arăta vrednici de înaintașii noștri! La mulți ani, România! La mulți ani, români!

(prof. Alexandra Gânju) 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Restaurantele rămân închise până scade numărul de infestări Covid-19

Miercuri, 5 August 2020
446

Aproximativ 10.000 de restaurante din toată țara sunt în pericol să-și declare falimentul dacă în următoarea perioadă nu vor fi deschise, iar pierderile de până acum, din ace...

Cristina Bahrim, noul manager interimar la Spitalul de Pneumoftiziologie Botoșani

Miercuri, 5 August 2020
441

Spitalul de Pneumoftiziologie Botoșani are conducere nouă, după ce fostul manager, Daniel Buga, s-a tranferat într-o altă unitate sanitară.Este vorba de Cristina Bahrin, care a fos...

Influensări, lideri providențiali, vindecători, izbăvitori și alte impresii de modele

Miercuri, 5 August 2020
131

de Cătălin Borangic, istoric:Când oamenii sunt liberi, invariabil tot ce fac este să se copieze unii pe alții. Psihologii mulțimilor știu asta și au vândut de mult informația c...