A început școala! Avem cel mai mic număr de copii școlari din ultimii 30 de ani în România! GALERIE FOTO

A început școala! Avem cel mai mic număr de copii școlari din ultimii 30 de ani în România! GALERIE FOTO

De astăzi, luni, 9 septembrie, a început școala. Cu emoții și speranță, peste 2,8 milioane de elevi și copii de grădiniță au început de astăzi cursurile în România, din care peste 60000 sunt așteptați pe băncile școlii numai la Botoșani.

“Începutul fiecărui an școlar reprezintă o emoție și o provocare pentru fiecare dintre noi, elevi, părinți, dascăli, pentru că școala este locul fundamental al devenirii noastre. Aici vei invăța, te vei educa, vei deveni om. Dragi elevi, să aveți încredere în voi și să fiți convinși că ceea ce realizați în anii de școală va însemna enorm pentru viitorul vostru. Voi sunteţi sensul existenţei noastre ca părinți, voi sunteţi cei în care ne investim astăzi cu dăruire şi speranţă pentru un mâine pe care îl dorim mai bun. Veți învăța de la profesorii voștri lucruri esențiale pentru reușita în profesie dar și pentru viață, pentru că ”educaţia este cea mai puternică armă pe care o putem folosi pentru a schimba lumea” (Nelson Mandela)”, a explicat Inspectorul Școlar General, Gabrie Hârtie, în mesajul de început de an, transmis mass media de la Botoșani pentru a fi făcut public în presa locală și, eventual, citit de părinții copiilor din județ.  

Acest an școlar marchează, însă, un record negativ: este prima dată după 1990 când numărul elevilor scade sub trei milioane. În urmă cu 29 de ani, numărul total de elevi era de 4,8 milioane.

Anul trecut, din România, au emigrat 44.048 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Adică aproape cât populația școlară a unui județ de mărimea Botoșaniului, sau populația totală a unei localități de mărimea Dorohoiului, iar printre motivele migrației de află și calitatea învățământului!

Este cel mai mare număr de persoane care migrează din România, din această categorie de vârstă, din anul 2010 până în prezent, potrivit datelor oficiale. Numai la nivelul judeţului Botoşani se pierde în jur de 1400 – 1500 de copii de la o generaţie la alta!

“Stimaţi colegi, responsabilitatea pe care ne-o asumăm este una majoră și vine din interiorul nostru. Calitatea noastră de educator este una care în pezent implică atât responsabilitate față de copilul sau adolescentul pe care trebuie să-l modelam, cât și față de devenirea noastră profesională. Provocarea vine cu fiecare nouă generație de elevi dominată de propriile caracteristici, la care trebuie să ne adaptăm și pentru care trebuie să concepem strategiile educaționale cele mai potrivite, iar noi trebuie să evoluăm odată cu ei. Acești copii ni s-au încredințat spre a fi pregătiți pentru viață. Nouă ne revine sarcina să ajungem la inima lor și să-i călăuzim pe drumul cel bun.  Efortul cadrelor didactice la clasă nu va fi suficient fără implicarea fiecăruia. Colaborarea cu părinții în ceea ce privește urmărirea activității elevilor, deschiderea autorităților locale către problemele școlii, și, nu în ultimul rând, susținerea societății civile sunt tot atâtea moduri prin care putem sprijini împreună performanța și modernizarea școlii botoșănene. Dragi copii, părinți, profesori, bucurați-vă de această zi și de toate celelalte care vor veni!” a mai adăugat în mesajul de început de an Inspectorul Școlar General, Gabriel Hârtie.

Evident, mesajul, ca toate celelalte din ultimii 30 de ani, este frumos și încurajator, dar nu schimbă datele problemei: mai bine de jumătate din toaletele din curtea școlii din România se află la Botoșani, în timp ce peste 13000 de copii din județ vor face naveta și încă nu se știe dacă vor avea asigurat un transport decent sau nu!

În acest an școlar, peste 215.000 de cadre didactice se vor afla la catedră, iar potrivit datelor Ministerului Educației, în România sunt 6.293 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică și 11.171 de structuri arondate.

Durata noului an şcolar este 35 săptămâni de cursuri, structurate în două semestre.

Semestrul I începe pe 9 septembrie 2019 și se termină pe 20 decembrie 2019, iar semestrul al II-lea începe pe 13 ianuarie 2020 și se încheie pe 12 iunie 2020.

Elevii claselor a XII-a vor termina cursurile mai devreme, mai exact pe 29 mai. Și elevii claselor a VIII-a vor termina anul școlar 2019-2020 mai devreme, pe 5 iunie 2020.

Iată imaginile surprinse în această dimineață la unitățile de învățământ din municipul Botoșani:

Colegiul „Laurian”:





Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani:













Liceul de Arte „Ștefan Luchian”: 

Școala Gimnazială Nr. 10 Botoșani: 

 

Grădinița nr. 11 „Micii cireșari”





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă serie de voluntari pregătită să participe la misiuni, alături de pompierii botoșăneni! (foto)

astăzi, 17:21
42

32 de botoșăneni, cu vârste cuprinse între 16 – 52 de ani, sunt pregătiți să participe la misiuni, alături de pompieri. Aceștia au finalizat primele două etape din cadrul pro...

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
310

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
334

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...