Vrei să oferi cadouri salariatelor de 8 martie? Iată cum se impozitează acestea

Vrei să oferi cadouri salariatelor de 8 martie? Iată cum se impozitează acestea

Ziua de 8 martie reprezintă una dintre ocaziile în care angajatorii pot oferi salariatelor şi copiilor acestora stimulente neimpozabile, sub formă de cadouri, bunuri, vouchere de cumpărături sau tichete cadou. În anumite limite, acestea nu sunt impozitate, firmele fiind astfel încurajate să acorde diverse facilități în această perioadă.

Potrivit Avocatnet.ro, din 2016, tratamentul fiscal al cadourilor şi tichetelor cadou acordate salariaţilor cu anumite ocazii a fost modificat considerabil, astfel că firmele sunt încurajate să îşi stimuleze angajaţii în mai multe momente pe parcursul unui an calendaristic.

Concret, în prezent, cadourile, inclusiv tichetele cadou oferite de angajatori salariaţilor, cât şi cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi beneficiile de acest tip oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte nu depăşeşte 150 lei.

Prin urmare, dacă sunt acordate cu ocazia situaţiilor amintite anterior, tichetele cadou nu sunt considerate venituri salariale şi nu sunt impozitate cu 16%. În plus, acestea nu intră în baza de calcul a contribuţiilor sociale dacă sunt prevăzute prin contractul de muncă şi sunt oferite cu ocazia evenimentelor specificate. Dacă stimulentele acordate salariaţilor depăşesc însă plafonul fixat la 150 de lei, diferenţa de bani reprezintă venit impozabil din salarii şi se cuprinde în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii.

Cum data de 8 martie, atunci când se sărbătorește Ziua Femeii, se apropie, angajatorii pot acorda cadouri în această perioadă atât salariatelor, cât şi copiilor minori ai acestora. Astfel, o angajată cu doi copii minori poate primi în această perioadă stimulente neimpozabile de până la 450 de lei: 150 de lei pentru ea și câte 150 de lei pentru fiecare dintre cei doi copii ai săi.

Totodată, tratamentul fiscal este același și pentru salariatele fără copii sau cu copii majori, astfel că și acestea pot primi din partea angajatorului suma de 150 lei, sub formă de bani, bunuri, vouchere de cumpărături sau tichete cadou, fără a suporta impozite pentru aceasta.

În plus, angajatorii trebuie să mai știe că aceste cheltuieli cu cadourile în bani şi în natură sunt scăzute la calculul impozitului pe profit, cu condiţia ca sumele aferente să se încadreze în limita de 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului. Practic, firmele sunt avantajate să acorde astfel de stimulente salariaţilor, din cel puţin două motive:

-sumele respective sunt neimpozabile pentru salariaţi, în limita a 150 de lei pentru fiecare angajat şi copil minor al acestuia (după cum am arătat mai sus);
-angajatorul recunoaşte o cheltuială care se scade din veniturile obţinute, rezultând astfel un impozit pe profit mai mic datorat la bugetul de stat.

Important! Dacă sunt acordate cu alte ocazii decât cele prevăzute în Codul fiscal și enumerate anterior, stimulentele se iau în calcul la stabilirea impozitului pe venituri din salarii, prin impozitarea în cotă de 16%, încheie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Cu colindul prin străini

Miercuri, 11 Decembrie 2019
143

Publicăm astăzi o altă poezie venită pe adresa de poștă electronică a redacției. “Sunt Stefania Vasile, poet,și am fost invitată de o prietenă să vă trimit câteva dintre versu...

USR Botoşani își cere scuze de la rromii din Botoșani și promite să le refacă Centrul Istoric

Miercuri, 11 Decembrie 2019
371

Uniunea Salvaţi România Botoşani și-a cerut astăzi scuze oficial, într-un comunicat de presă, față de rromii de la Botoșani și a anunțat că au un proiect prin care vor reface &i...

Bărbat în stare gravă, după ce a fost acroșat cu mașina. Autorul a modificat locul accidentului

Miercuri, 11 Decembrie 2019
1276

Un bărbat în vârstă de 42 de ani, din municipiul Botoşani, a ajuns la Urgențe, după ce a fost acroșat de un autoturism, pe strada Primăverii din localitate, miercuri seară.Aces...