Vine scumpirea cărnii de porc! Pesta porcină africană a omorât 10% din efectivele României!

Vine scumpirea cărnii de porc! Pesta porcină africană a omorât 10% din efectivele României!

România a pierdut peste 400.000 de porci în ultimul an numai din cauza pestei porcine africane, iar în prezent numărul focarelor a crescut în toată țara la 1.185 în ultima săptămână. Practic, sunt cu 77 mai multe faţă de săptămâna precedentă, boala evoluând în prezent în 346 de localităţi, din 25 de judeţe.

Datele publicate astăzi de Institutului Naţional de Statistică arată că la 1 mai 2019, în România mai erau 3,726 milioane de porci, în scădere cu peste 400.000 de capete, adică aproape 10%, faţă de perioada similară a anului trecut, când efectivele numărau 4,129 milioane.

Fără discuții, prețul cărnii de porc ar putea sări în următoarea perioadă cu cel puțin 10 – 15%.

În ultimii doi ani, mai exact din vara anului 2017, dată de la care România a început să se confrunte cu virusul pestei porcine africane, în țară au fost sacrificaţi 462.459 de porci.

Numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, pesta porcină africană este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților.

În prezent nu există un tratament sau vaccin specific, iar în absența acestuia, singura modalitate de a opri răspândirea virusului în rândul porcinelor este sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei.

Mai mult, pentru a limita răspândirea bolii, se interzice importul de carne de porc și de mistreț din țările infectate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, apel către botoșăneni: „Este mai grav ca acum trei luni. Pandemia nu se oprește”.

astăzi, 15:38
592

La prima sa întâlnire cu presa locală la mai bine de trei luni, Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani și-a început discursul de marți cu un apel către botoșăneni. A...

Botoșani a primit banii pentru pagubele create de inundații asupra infrastructurii rutiere: circa 9.800 de lei

astăzi, 15:13
116

În timp record, la nivelul județului Botoșani, comisiile constituite prin Ordin al Prefectului județului, Dan Nechifor, au evaluat pagubele produse de fenomenele hidrometeorologice din perioa...

Primarul municipiului Botoșani despre „Cornișa”: „Este un loc foarte râvnit în Botoșani de toate instituțiile de cultură”

astăzi, 15:05
198

După aproape patru luni de la ultima întrevedere, primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a susținut marți prima conferință de presă, care a avut loc în Amfiteatrul de la ...