Vine scumpirea cărnii de porc! Pesta porcină africană a omorât 10% din efectivele României!

Vine scumpirea cărnii de porc! Pesta porcină africană a omorât 10% din efectivele României!

România a pierdut peste 400.000 de porci în ultimul an numai din cauza pestei porcine africane, iar în prezent numărul focarelor a crescut în toată țara la 1.185 în ultima săptămână. Practic, sunt cu 77 mai multe faţă de săptămâna precedentă, boala evoluând în prezent în 346 de localităţi, din 25 de judeţe.

Datele publicate astăzi de Institutului Naţional de Statistică arată că la 1 mai 2019, în România mai erau 3,726 milioane de porci, în scădere cu peste 400.000 de capete, adică aproape 10%, faţă de perioada similară a anului trecut, când efectivele numărau 4,129 milioane.

Fără discuții, prețul cărnii de porc ar putea sări în următoarea perioadă cu cel puțin 10 – 15%.

În ultimii doi ani, mai exact din vara anului 2017, dată de la care România a început să se confrunte cu virusul pestei porcine africane, în țară au fost sacrificaţi 462.459 de porci.

Numită și febra porcină africană sau boala lui Montgomery, pesta porcină africană este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și mistreților.

În prezent nu există un tratament sau vaccin specific, iar în absența acestuia, singura modalitate de a opri răspândirea virusului în rândul porcinelor este sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei.

Mai mult, pentru a limita răspândirea bolii, se interzice importul de carne de porc și de mistreț din țările infectate.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Senatorul Federovici: „În plan personal, sunt mândră de realizările guvernării PSD”

Luni, 14 Octombrie 2019
161

Președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, a transmis un punct de vedere cu privire la impactul guvernării social-democraților asupra românilor și la situația critică în care part...

O secție de votare din municipiul Botoșani își schimbă adresa

Luni, 14 Octombrie 2019
115

Locuitorii domiciliați pe strada Tudor Vladimirescu din municipiul Botoșani, care obișnuiau să voteze la Secția nr. 77, amenajată la Școala Generală nr. 3, sunt nevoiți să se deplaseze că...

Lista medicamentelor compensate a crescut cu 17 tipuri de molecule pentru boli cronice

Luni, 14 Octombrie 2019
103

Noi medicamente inovative au fost introduse în lista medicamentelor compensate și gratuite pentru pacienții cu afecțiuni cronice. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății, prin inte...