Măşti gratuite pentru săraci: Decizia parlamentarilor PSD costă de 2,5 ori mai mult decât cea a Guvernului PNL

Măşti gratuite pentru săraci: Decizia parlamentarilor PSD costă de 2,5 ori mai mult decât cea a Guvernului PNL

Modificările aduse de parlamentarii PSD hotărârii privind starea de alertă a complicat existenţa Guvernului, a declarat Ludovic Orban, referindu-se nu numai la aspecte procedurale, respectiv achiziţia prin Ministerul Sănătăţii, nu prin cel al Muncii, ci şi la costuri.

Potrivit premierului, achiziţionarea şi distribuirea de măşti gratuite către persoanele defavorizate ar fi trebuit făcute prin Ministerul Muncii, cu susţinerea Poştei Române. 
 
Însă, Parlamentul a decis ca măştile să fie achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică, acesta urmând să le pună la dispoziţia autorităţilor locale.
 
Pentru necesarul de măşti vor fi alocate de la fondul de rezervă al Guvernului 150 de milioane de lei, a anunţat Orban la începutul şedinţei de guvern de joi. El spune că ar fi cam 1,1 milioane de beneficiari, conform legii privind venitul minim garantat.
 
Orban a mai spus că trebuie aşteptat de la autorităţile locale informaţiile legate de numărul exact de beneficiari. Achiziţia de măşti va fi făcută transparent, susţine Guvernul.
 
Comparând sumele alocate de la Fondul de rezervă al Guvernului, respectiv 150 milioane de lei - propunerea PSD, faţă de 59 milioane de lei - propunerea PNL, putem spune că se vor înregistra cheltuieli de 2,5 ori mai mari, deşi numărul beneficiarilor este majorat cu doar 200.000.
 
Proiectul PNL prevedea acordarea de măşti gratuite pentru 900.000 de români, inclusiv pentru cei fără locuinţe, dar livrarea costa de 3 ori mai mult decât achiziţia
 
Statul ia în calcul distribuirea gratuită de măşti faciale pentru 900.000 de români, inclusiv „homeless” la costuri de distribuţie suportate de buget de 3 ori mai mari decât cele pentru achiziţia măştilor.
 
Concret, aproximativ 280.000 familii beneficiare de ajutor social şi/sau alocaţie pentru susţinerea familiei, în care se înregistrează aproximativ 900.000 persoane, vor primi gratuit măştile faciale, bugetul Ministerului Muncii fiind suplimentat din Fondul de revervă aflat la dispoziţia Guvernului cu suma de 59,4 milioane de lei.
 
În iniţiativa oficialilor se menţionează însă că preţul de achiziţie al fiecărei măşti faciale va fi de 2 lei, în timp ce costurile de distribuţie pentru fiecare bucată va fi de trei ori mai mare, respectiv 6 lei.
 
„Preţul de achiziţie estimat va fi de în limita a 2 lei / mască de protecţie facială şi de 6 lei pentru serviciile de distribuire. Suma bugetată va acoperii achiziţionarea a 30 de măşti pentru un număr de 900.000 beneficiari la un cost de distribuire de 6 lei/ beneficiar. Preţurile stabilite pentru achiziţia măştilor şi a serviciilor de distribuire au fost determinate printr-o procedură de cerere de ofertă pentru produsele şi serviciile ce vor fi achiziţionate, în vederea stabilirii bugetului necesar, urmând ca suma efectiv cheltuită să fie determinată de achiziţionare conform procedurilor legale în vigoare la momentul efectuării procedurii de achiziţie”, se arată în document.
 
Măştile se acordă pentru un număr de 30 de zile, respectiv una/zi/ fiecare persoană singură sau persoană din familia beneficiară de ajutor social sau de alocaţie pentru susţinerea familiei, identificarea persoanelor care vor primi măştile de protecţie facială urmând să fie realizată de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
 
„Se reglementează situaţia deosebită a persoanelor fără domiciliu şi fără locuinţă pentru care distribuţia efectivă se propune a fi realizată prin intermediul serviciilor publice de asistenţă socială”, se mai arată în documentul postat pe site-ul Ministerului Muncii.

Sursa: Adevărul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acesta a fost ultimul weekend călduros. ANM anunță precipitații iar vremea se va răci

Duminică, 20 Septembrie 2020
694

Începând de săptămâna viitoare vremea se va schimba și vor urma ploi de toamnă. Practic acesta a fost ultimul weekend călduros. Nu vor mai fi temperaturi de vară, dar totuși v...

Rezultate LOTO 6 din 49. Numerele extrase duminică, 20 septembrie

Duminică, 20 Septembrie 2020
223

Duminică, 20 septembrie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc.Iată care sunt numerele câștigătoare la extragerea loto de duminică, 20 se...

Artista Laura Lavric și-a sărbătorit astăzi ziua de naștere. La mulți ani!

Duminică, 20 Septembrie 2020
291

Una din cele mai cunoscute artiste din România, Laura Lavric și-a sărbătorit astăzi, ziua de naștere. Cariera Laurei Lavric, născută în satul Costișa la 20 septembrie 1946 (comuna ...