Măşti gratuite pentru săraci: Decizia parlamentarilor PSD costă de 2,5 ori mai mult decât cea a Guvernului PNL

Măşti gratuite pentru săraci: Decizia parlamentarilor PSD costă de 2,5 ori mai mult decât cea a Guvernului PNL

Modificările aduse de parlamentarii PSD hotărârii privind starea de alertă a complicat existenţa Guvernului, a declarat Ludovic Orban, referindu-se nu numai la aspecte procedurale, respectiv achiziţia prin Ministerul Sănătăţii, nu prin cel al Muncii, ci şi la costuri.

Potrivit premierului, achiziţionarea şi distribuirea de măşti gratuite către persoanele defavorizate ar fi trebuit făcute prin Ministerul Muncii, cu susţinerea Poştei Române. 
 
Însă, Parlamentul a decis ca măştile să fie achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică, acesta urmând să le pună la dispoziţia autorităţilor locale.
 
Pentru necesarul de măşti vor fi alocate de la fondul de rezervă al Guvernului 150 de milioane de lei, a anunţat Orban la începutul şedinţei de guvern de joi. El spune că ar fi cam 1,1 milioane de beneficiari, conform legii privind venitul minim garantat.
 
Orban a mai spus că trebuie aşteptat de la autorităţile locale informaţiile legate de numărul exact de beneficiari. Achiziţia de măşti va fi făcută transparent, susţine Guvernul.
 
Comparând sumele alocate de la Fondul de rezervă al Guvernului, respectiv 150 milioane de lei - propunerea PSD, faţă de 59 milioane de lei - propunerea PNL, putem spune că se vor înregistra cheltuieli de 2,5 ori mai mari, deşi numărul beneficiarilor este majorat cu doar 200.000.
 
Proiectul PNL prevedea acordarea de măşti gratuite pentru 900.000 de români, inclusiv pentru cei fără locuinţe, dar livrarea costa de 3 ori mai mult decât achiziţia
 
Statul ia în calcul distribuirea gratuită de măşti faciale pentru 900.000 de români, inclusiv „homeless” la costuri de distribuţie suportate de buget de 3 ori mai mari decât cele pentru achiziţia măştilor.
 
Concret, aproximativ 280.000 familii beneficiare de ajutor social şi/sau alocaţie pentru susţinerea familiei, în care se înregistrează aproximativ 900.000 persoane, vor primi gratuit măştile faciale, bugetul Ministerului Muncii fiind suplimentat din Fondul de revervă aflat la dispoziţia Guvernului cu suma de 59,4 milioane de lei.
 
În iniţiativa oficialilor se menţionează însă că preţul de achiziţie al fiecărei măşti faciale va fi de 2 lei, în timp ce costurile de distribuţie pentru fiecare bucată va fi de trei ori mai mare, respectiv 6 lei.
 
„Preţul de achiziţie estimat va fi de în limita a 2 lei / mască de protecţie facială şi de 6 lei pentru serviciile de distribuire. Suma bugetată va acoperii achiziţionarea a 30 de măşti pentru un număr de 900.000 beneficiari la un cost de distribuire de 6 lei/ beneficiar. Preţurile stabilite pentru achiziţia măştilor şi a serviciilor de distribuire au fost determinate printr-o procedură de cerere de ofertă pentru produsele şi serviciile ce vor fi achiziţionate, în vederea stabilirii bugetului necesar, urmând ca suma efectiv cheltuită să fie determinată de achiziţionare conform procedurilor legale în vigoare la momentul efectuării procedurii de achiziţie”, se arată în document.
 
Măştile se acordă pentru un număr de 30 de zile, respectiv una/zi/ fiecare persoană singură sau persoană din familia beneficiară de ajutor social sau de alocaţie pentru susţinerea familiei, identificarea persoanelor care vor primi măştile de protecţie facială urmând să fie realizată de către Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
 
„Se reglementează situaţia deosebită a persoanelor fără domiciliu şi fără locuinţă pentru care distribuţia efectivă se propune a fi realizată prin intermediul serviciilor publice de asistenţă socială”, se mai arată în documentul postat pe site-ul Ministerului Muncii.

Sursa: Adevărul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cătălin Silegeanu lansează o provocare pentru botoșăneni: “Ce îți dorești de la viitorul tău Primar?”

astăzi, 17:15
76

Sunt politician tânăr, însă experiența  în afaceri de peste 15 ani m-a învățat să am o viziune legată de strategie, iar o strategie pe termen me...

Mesaj emoționant transmis absolvenților laurieni de conducerea Colegiului: „Veți pleca fără prea multe fotografii de final de an, dar noi credem că nu plecați fără nimic”

astăzi, 15:41
725

După săptămâni întregi de studiu online, elevii claselor a XII a au încheiat vineri, 29 mai, un nou capitol din viața lor, îndreptându-și pașii, ușor dar sigur, sp...

Încă 11 botoșăneni vindecați de coronavirus. Numărul celor autoizolați crește

astăzi, 15:23
231

Până sâmbătă, 30 mai, potrivit datelor centralizate de către Direcția de Sănătate Publică, la nivelul județului Botoșani, dintre cele 750 de persoane au fost testate pozitiv cu C...