Statul român va continua să acorde şomaj tehnic angajaţilor din domeniile afectate în continuare de criza cauzată de pandemia de coronavirus iar cei care nu se află în situaţia respectivă vor primi un "alt sprijin".
În același timp, Guvernul a anunțat că va acorda până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, a anunţat, miercuri, premierul Ludovic Orban.
Totodată, pentru domeniile care îşi vor relua activitatea, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură de susţinere, prin alocarea unui procent din salariul brut de până la 41,5%.
"Vom acorda un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflaţi în căutarea unui loc de muncă, ce vor oferi locuri de muncă cetăţenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă, pe o perioadă de cel puţin trei luni de zile. De asemenea, există o serie de cetăţeni, de categorii de angajaţi pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenţi, cum sunt persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare şi care mai greu îşi găsesc locuri de muncă pe piaţa muncii. Pentru aceste categorii vom dezvolta instrumente de susţinere a angajărilor mult mai generoase, susţinând un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă. Sigur că aceste măsuri vor fi luate cu anumite condiţii, pe care, evident, noi le considerăm fireşti, şi anume, după încetarea perioadei de plată a sumei în cadrul măsurilor active, o perioadă de timp, compania să menţină angajaţii care au beneficiat de aceste măsuri active", a explicat prim-ministrul, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Victoria.
Orban a anunţat şi o măsură menită să susţină reluarea activităţii angajaţilor din companiile care au fost afectate de măsurile de restricţie sau de criza economică.
"Pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, vom continua plata şomajului tehnic. Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea, ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat", a afirmat Orban.