Fenomenul de migrație se accentuează! Peste 2 milioane de români și-au căutat de muncă în străinătate, în acest an!

Fenomenul de migrație se accentuează! Peste 2 milioane de români și-au căutat de muncă în străinătate, în acest an!

Românii sunt tot mai interesați de perspectivă muncii în afară țării. De la începutul acestui an, ei au aplicat la peste 2 milioane de locuri de muncă în străinătate, tinerii fiind cei mai dornici de a plecă.

Joburile în străinătate existențe pe platformă de recrutare online eJobs.ro au adunat, de la începutul anului și pană acum, aproape 2 milioane de aplicări, cele mai multe aparținând candidaților din categoria de varstă 25-35 de ani (aproximativ 855.000 de aplicări). Următorii cei mai interesați de perspectivă de a lucra în afară țării sunt candidații foarte tineri, aflați la începutul vieții profesionale, fără experiență sau cu experiență minimă pe piață muncii. Este vorba despre cei care au între 18 și 24 de ani și care au avut, în perioadă ianuarie-octombrie 2019, aproape 450.000 de aplicări. 

Poate deloc surprinzător, și candidații cu vârste cuprinse între 36 și 45 de ani se află la o distantă sensibilă fată de cei din categoriile anterioare de varstă. Aceștia au însumat, de la începutul anului, circa 385.000 de aplicări pentru locurile de muncă din străinătate. Cei mai stabili candidați de pe piață muncii, respectiv cei care au depăsit vârstă de 45 de ani, sunt și cei care iau ceva mai greu decizia de a plecă din tară – doar 227.000 de aplicări au avut anul acesta.

Majoritatea celor care își doresc o carieră în afară tării vor să rămână, totuși, în Europa. Germania este țara care atrage cel mai mult candidații, joburile disponibile pentru această tară înregistrând puțin peste 100.000 de aplicări.

Este urmată, la scurtă distantă, de Marea Britanie și de Olanda. Franța, Polonia, Belgia și Spania sunt următoarele cele mai căutate destinații pentru relocare în afară tării. Italia iese din top 10, ceea ce reprezintă o schimbare majoră fată de acum 10 ani și chiar mai puțin de atât, când era în topul preferințelor candidaților. Arabia Saudită, Canada, Qatar, Cipru, Cehia și Statele Unite ale Americii sunt țările care se află în coadă clasamentului.

 „Ce ne spune acest top, nu doar dacă luăm în calcul țările în care aplică, ci și categoriile de vârstă cele mai interesate de emigrare, este că încep să-și dorească să plece din tară din ce mai mulți specialiști sau corporatiști. Din păcate, planurile lor nu sunt doar temporare, ci majoritatea își doresc o schimbare completă de viată și de carieră și pleacă în perspectivă unei emigrări definitive”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

De altfel, profilul candidaților care vor să lucreze în afară României este confirmat și de domeniile care atrag cele mai multe CV-uri. Pe primul loc se află vânzările, urmate de bănci, financiar-contabilitate, alimentație / HoReCa și management.

Pentru prima dată după mult timp, din top 10 ies domenii precum transport, turism / hotel staff, au pair / babysitter / curățenie sau construcții / instalații, ceea ce arată foarte clar că vorbim de un alt profil al românilor care părăsesc țara. 

Statisticile arată că în ultimii cinci ani a început să apară emigrarea indivizilor cu educaţie ridicată, oamenii nu mai pleacă doar din judeţele sărace, ci şi din judeţele bogate, unde nu există şomaj şi este criză de forţă de muncă.

Între 2012-2017, România s-a depopulat cu aproape 1,2 milioane de persoane, cam cât este astăzi populaţia Bucureştiului. Cei mai mulţi au plecat din Moldova, din judeţele Suceava, Bacău, Neamț, Botoșani şi Vaslui. Din această regiune au plecat în ultimii cinci ani 33% din numărul salariaţilor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Surprize în traficul din Botoșani: o mașină fără șofer a intrat în coliziune cu un alt autoturism

astăzi, 18:18
90

O mașină a ajuns în mijlocul străzii și a provocat un accident, după ce conducătorul auto și, totodată, proprietarul acesteia a uitat să tragă frâna de mână.Incidentul...

Accident în apropiere de OMV. A fost implicat un inspector școlar

astăzi, 18:03
210

Un accident soldat cu rănirea a două persoane a avut loc marți dimineață, pe strada Sucevei din municipiul Botoșani, în zona OMV. Cauza este efectuarea unei manevre fără asigurarea cores...

Două femei din județ au încercat să se sinucidă în aceeași seară. Ambele, prin supradoză de medicamente

astăzi, 17:45
185

Două femei au ajuns, duminică seară, la spital în stare foarte gravă, după ce au încercat să îşi pună capăt zilelor cu medicamente.Ambele cazuri au ajuns la Urgenţe dum...