Cât de bolnavi suntem? Dacă vă plac statisticile, aflați că importurile de medicamente ale României au crescut cu 25% în primele cinci luni ale anului!

Cât de bolnavi suntem? Dacă vă plac statisticile, aflați că importurile de medicamente ale României au crescut cu 25% în primele cinci luni ale anului!

Când stați la cozile de la farmaciile din Botoșani și vă întrebați dacă toată lumea e bolnavă și are cu adevărat nevoie de un medicament minune, sau pur și simplu doctorii le-au recomandat un medicament placebo, ar trebui să vă gândiți și că industria farmaceutică este una din cele mai tari afaceri din lume.

Iar dacă nu credeți, aflați că, pe baza recomandărilor venite din partea medicilor, importurile de medicamente ale României au crescut cu aproape 25% în primele cinci luni din acest an! În același timp, exporturile au stagnat, arată un raport realizat de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, importurile de produse medicale și farmaceutice au însumat 290,7 milioane euro în luna mai, în creștere cu 24,7% față de mai 2018, după o scădere înregistrată în aprilie.

În același timp, exporturile de produse medicale și farmaceutice ale României au însumat 66,8 milioane euro în a cincea lună din 2019, în scădere cu 1,2% față de aceeași lună a anului trecut.

În primele cinci luni din acest an, România a importat produse medicale și farmaceutice în valoare de 1,426 miliarde euro, în creștere cu 24,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, exporturile de produse medicale și farmaceutice au rămas aproape constante (+0,4% față de perioada ianuarie-mai 2018), însumând 330,7 milioane euro.

Evoluția vine după intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2019, a noului Catalog național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed).

Astfel, România a înregistrat în primele cinci luni din acest an un deficit în comerțul exterior cu produse medicale și farmaceutice de 1,095 miliarde euro, în creștere sensibilă față de nivelul din ianuarie-mai 2018, relevă datele oficiale.

Anul trecut, importurile de medicamente ale României au crescut cu 1,9% față de anul anterior și au atins un nivel-record de 3,06 miliarde euro, valoare de patru ori mai mari decât nivelul exporturilor. Exporturile de produse medicale și farmaceutice ale României au însumat 769,4 milioane euro în 2018, în creștere cu 0,4% față de anul anterior.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean mort de beat implicat într-un accident în Dumbrăveni. Culmea, vina este a unui sucevean, care nu s-a asigurat

astăzi, 15:52
209

Un grav accident a avut loc duminică, 22 septembrie a.c., în localitatea Dumbrăveni. Două autoturisme s-au ciocnit și au ajuns în șanț. Șoferii au fost un bărbat de 30 de ani ...

Un botoșănean de 69 de ani gonea cu 142 km/h, în apropiere de municipiul Suceava

astăzi, 15:25
125

Se spune că înțelepciunea crește odată cu vârsta, însă un botoșănean a demonstrat că proverbul nu este un adevăr universal valabil.Un bărbat de 69 de ani din județul B...

Elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” Botoşani participă la un experiment care va revoluționa sistemul de învățământ din Europa

astăzi, 15:19
152

Când Ana de Austria a pus bazele învățământului obligatoriu în Europa, își dorea oameni educați. Istoria a demonstrat însă că sensul era clar: dorea oameni o...