Cât de bolnavi suntem? Dacă vă plac statisticile, aflați că importurile de medicamente ale României au crescut cu 25% în primele cinci luni ale anului!

Cât de bolnavi suntem? Dacă vă plac statisticile, aflați că importurile de medicamente ale României au crescut cu 25% în primele cinci luni ale anului!

Când stați la cozile de la farmaciile din Botoșani și vă întrebați dacă toată lumea e bolnavă și are cu adevărat nevoie de un medicament minune, sau pur și simplu doctorii le-au recomandat un medicament placebo, ar trebui să vă gândiți și că industria farmaceutică este una din cele mai tari afaceri din lume.

Iar dacă nu credeți, aflați că, pe baza recomandărilor venite din partea medicilor, importurile de medicamente ale României au crescut cu aproape 25% în primele cinci luni din acest an! În același timp, exporturile au stagnat, arată un raport realizat de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, importurile de produse medicale și farmaceutice au însumat 290,7 milioane euro în luna mai, în creștere cu 24,7% față de mai 2018, după o scădere înregistrată în aprilie.

În același timp, exporturile de produse medicale și farmaceutice ale României au însumat 66,8 milioane euro în a cincea lună din 2019, în scădere cu 1,2% față de aceeași lună a anului trecut.

În primele cinci luni din acest an, România a importat produse medicale și farmaceutice în valoare de 1,426 miliarde euro, în creștere cu 24,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, exporturile de produse medicale și farmaceutice au rămas aproape constante (+0,4% față de perioada ianuarie-mai 2018), însumând 330,7 milioane euro.

Evoluția vine după intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2019, a noului Catalog național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed).

Astfel, România a înregistrat în primele cinci luni din acest an un deficit în comerțul exterior cu produse medicale și farmaceutice de 1,095 miliarde euro, în creștere sensibilă față de nivelul din ianuarie-mai 2018, relevă datele oficiale.

Anul trecut, importurile de medicamente ale României au crescut cu 1,9% față de anul anterior și au atins un nivel-record de 3,06 miliarde euro, valoare de patru ori mai mari decât nivelul exporturilor. Exporturile de produse medicale și farmaceutice ale României au însumat 769,4 milioane euro în 2018, în creștere cu 0,4% față de anul anterior.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Aveți grijă pe cine primiți în casă! O femeie i-a furat unei bătrâne toată pensia

astăzi, 11:16
47

Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Truşeşti  au identificat o femeie de 50 de ani, din comuna Dobârceni, bănuită de comiterea unei infracţiuni de furt calificat de la o bătr...

Astăzi a fost semnat contractul pentru achiziția de autobuze în municipiul Botoșani - VIDEO

astăzi, 10:44
253

La Botoșani a fost semnat astăzi contractul pentru achiziția de autobuze în leasing de către Eltrans SA, unitate care asigură transportul public din municipiu cu ajutorul tramvaielor.Un...

Marius Croitoru, spectacol la conferința de presă, după victoria cu Iași: "În spatele fundașilor mei se mai juca o miuță"

astăzi, 10:11
420

Marius Croitoru a făcut spectacol ieri seară la conferința de presă de după victoria cu Poli Iași.După ce a reușit să-și pună medalia de bronz a primei divizii la gât, încă...