Amenzi de zeci de mii de lei aplicate de Inspecția Muncii, în județ. Cea mai mare sacțiune, pentru munca nedeclarată

Amenzi de zeci de mii de lei aplicate de Inspecția Muncii, în județ. Cea mai mare sacțiune, pentru munca nedeclarată

În  cursul  lunii  noiembrie a acestui an, în domeniul Relaţiilor de Muncă, au fost efectuate controale la un număr de 85 angajatori, cumulând 3854 salariaţi, dintre care 1389 de femei şi cinci minori.

Au fost  sanctionaţi patru angajatori, au fost dispuse 92 de măsuri, au fost aplicate 67 de sancţiuni contravenţionale, dintre care două avertismente şi cinci amenzi în valoare totală de 26.000 lei.

A fost depistatată o persoană desfăşurând muncă nedeclarată, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 20.000 lei.

Au mai fost aplicate sancţiuni în valoare de 6000 lei pentru :

-     încălcarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară,

-     nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal.

În  cursul  lunii  noiembrie, în cadrul domeniului Securitate şi Sănătate în Muncă, s-au desfăşurat următoarele activităţi:

-  au  fost  efectuate  controale  la  63 agenţi economici, fiind constatate 121 neconformităţi  şi au  fost  dispuse 133  măsuri. Au fost aplicate 121 sancţiuni contravenţionale, dintre care 1121 avertismente.

-   7 evenimente   au  fost   comunicate în această lună de către angajator  către ITM;

-   4 evenimente au fost cercetate de către angajator şi avizate de către ITM

-   2 evenimente au fost comunicate de către ITM către IM

-  au fost înregistrate trei persoane accidentate, în accidente de muncă soldate cu incapacitate  temporară.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Teritorial al Muncii, cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control sunt: lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnavire profesională,, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, omiterea întocmirii instrucţiunilor proprii, lipsa certificatului constatator care să ateste autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă.

De asemenea, au fost constatate cazuri frecvente în care angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor sau nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM, în cadrul domeniilor de Sănătate şi Securitate în   Muncă şi Control Relaţii de Muncă, în perioada amintită, este de 26.000  lei.

 

 

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O zi pe cel mai nordic hotar al țării, la capătul județului Botoșani!

astăzi, 14:06
22

Prutul desenează aici o graniță meschină între maluri plămădite din același pământ. Pe malul drept se înșiră Miorcanii poetului Ion Pillat. Pe cel stâng, ca înt...

(P) Relansare monumentală: ReduceriPreturi.ro reînvie după zece ani

astăzi, 13:46
27

ReduceriPreturi.ro, unul dintre pionierii ofertelor online, se întoarce după zece ani de pauză cu o nouă viziune și o abordare modernizată. Relansarea include funcționalități îmbun...

Îl mai țineți minte pe Aron Bălan, spaima șoferilor din Botoșani?

astăzi, 13:12
153

Un tânăr care are la activ sute de fapte de furt comise pe raza județelor Suceava și Botoșani a fost condamnat miercuri, 24 aprilie, de magistrații de la Judecătoria Gura Humorului, î...