Amenzi de 50.500 lei aplicate de inspectorii ITM în Ianuarie

Amenzi de 50.500 lei aplicate de inspectorii ITM în Ianuarie

89  angajatori, cu un număr de 1849 salariaţi, au fost controlați în  cursul  lunii  ianuarie  2020 de către inspectorii din domeniul  Relaţii de Muncă ai ITM Botoșani.

Au fost  sanctionaţi  2  angajatori, dispuse 126  măsuri și au  fost  aplicate 5  sancţiuni contravenţionale  din  care  2  avertismente  şi 3 amenzi  în  valoare  totală de 23.500 lei.

A fost  depistatată  o  persoană  desfăşurând  muncă  nedeclarată, fiind  aplicată  o sancţiune   contravenţională  în  valoare  de 20.000 lei, a anunțat ITM.

Au mai fost aplicate sancţiuni pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la munca suplimentară și la nerespectarea prevederilor legale privind registrul de evidenţă al salariaţilor.

Dan Moldovanu, inspector şef - adjunct Sănătate şi Securitate în Muncă, a explicat că în  cursul  lunii  ianuarie 2020,  în   cadrul  domeniului  Securitate   şi  Sănătate  în  Muncă, au  fost  efectuate  controale  la  68  agenţi economici, fiind constatate 191 neconformităţi  şi au  fost  dispuse  193  măsuri. Au fost aplicate 196 sancţiuni contravenţionale, dintre care 192 avertismente şi 4 amenzi  în valoare de 27.000 lei. “ 3 evenimente   au  fost   comunicate  în  această   lună  de  către  angajator  către ITM. 5 evenimente au fost cercetate de către angajator şi avizate de către ITM, un eveniment a fost comunicat de către ITM  către IM și au fost înregistrate  5 persoane accidentate, în accidente de muncă soldate  cu                incapacitate  temporară “ a mai adăugat sursa citată.

La Botoșani, cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control sunt lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnavire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, nu erau întocmite instrucţiunile proprii, lipsa certificatului constatator care să ateste autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor, angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

Valoarea   totală   a   amenzilor   aplicate  de  către   ITM,  în   cadrul  domeniilor Sănătate  şi  Securitate  în   Muncă  şi  Control  Relaţii  de  Muncă,  în  cursul lunii   ianuarie 2020 este de  50.500  lei.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sentință definitivă în cazul primarului orașului Botoșani și a altor persoane din conducerea municipalității. Achitări în linie în dosarul „Uvertura Mall”

astăzi, 18:36
73

Primarul municipiului Botoșani și alte persoane aflate în conducerea municipalității au fost achitați în dosarul Uvertura Mall, deschis de Direcția Națională Anticorupție (DNA) &i...

DSP despre coronavirus: la Botoșani nu a fost încă necesară dispunerea măsurii de carantină

astăzi, 15:53
322

Direcția de Sănătate Publică de la Botoșani a anunțat astăzi că toate persoanele care revin în România din China, sau anumite regiuni ale Italiei, sunt chestionate la intrarea pe t...

29 februarie 2020: „Ziua porților deschise” în toate unitățile de învățământ de la Botoșani

astăzi, 15:32
137

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani a anunțat astăzi că în toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Botoșani, care școlarizează clase de învă...