Distrusa de un incendiu puternic, scoala din Rachiti va fi redeschisa! DONEAZA carti pentru biblioteca! GALERIE FOTO

Distrusa de un incendiu puternic, scoala din Rachiti va fi redeschisa! DONEAZA carti pentru biblioteca! GALERIE FOTO

4.000 de cărţi făcute scrum. O imagine care vorbeşte cat 1000 de cuvinte! In noaptea de 4 spre 5 decembrie 2014, un incendiu puternic, izbucnit din cauza unui frigider defect, a distrus Scoala Gimnaziala Nr. 1 din Rachiti.

Dupa exact 6 luni de zile, pe 5 iunie 2015, va avea loc receptia lucrarilor si inaugurarea noii scoli, care arata întocmai cum ar trebui sa arate toate scolile din Romania, cu sisteme de alarma in caz de incendiu si bazine cu apa pentru a-i putea ajuta pe pompieri.

Renovarea scolii a costat 700.000 de lei si banii au venit de la firma de asigurare, dar pentru ca au ajuns tarziu, iar lucrarile trebuiau sa inceapa urgent, Ministerul Dezvoltarii a suportat costul acestor lucrari.

"Acum se efectueaza mici retusuri si pe 5 iunie vom face receptia lucrarilor. S-a montat un sistem de alarma in caz de incendiu si am facut doua bazine pentru a depozita apa. In plus, am refacut accesul in fata scolii pentru ca autospecialele ISU sa poate interveni. Speram sa nu mai avem astfel de probleme. Banii pentru reparatii i-am primit de la Ministerul Dezvoltarii, deorece firma de asigurari ne-a dat banii mai tarziu, iar noi trebuia sa demaram lucrarile urgent", a declarat primarul comunei Rachiti, Gheorghe Iacob.

Pentru stingerea incendiului, îndepărtarea oricăror riscuri de reaprindere şi înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de şapte ore. Intervenţia a fost extrem de dificilă, având în vedere că s-a aprins o cantitate foarte mare de materiale combustibile, accesul la clădire era limitat, precum şi suprafaţa mare incendiată.

Extinderea incendiului a fost favorizată de faptul că acoperişul era construit din grinzi de lemn, prevăzut cu lucarne, iar podul sălilor de clase era din scândură


DONEAZA O CARTE PENTRU BIBLIOTECA

Acum, conducerea scolii distruse de incendiu se confrunta cu o alta problema. In urma incendiului, toate cartile din biblioteca au fost facute scrum, iar elevii, profesorii si conducerea Primariei fac un apel la botosanenii care ii pot ajuta cu carti.

"Facem un apel la toti botosanenii care au carti sa vina sa le doneze la noi scoala, pentru a putea reface din nou biblioteca. Noi am avut in jur de 4.000 de volume, iar acum trebuie sa le completam", a spus Gheorghe Iacob.

Carte, cinste cui te-a scris si celui ce te daruieste!

Şcoala Gimnazială Nr.1 Răchiţi a demarat proiectul "Carte, cinste cui te-a scris si celui ce te daruieste", menit să refacă Biblioteca arsă în incendiu. În acest sens, cei care deţin cărţi care fac parte din bibliografia şcolară, dicţionare, atlase şcolare, cărţi de poveşti, sunt rugaţi să facă parte din acest proiect de suflet.

(FOTO: Biblioteca Şcolii Răchiţi, 5 decembrie 2014)


"Suntem generația unde tehnologia și inovațiile sunt la un nivel foarte dezvoltat. Acum nimic nu ni se pare imposibil și inaccesibil când vine vorba de informație. Dacă ai un calculator cu acces la internet, ai ca și rezolvată problema de căutare.

Toți suntem la curent cu inovațiile și ceea ce ne oferă ele. Dar ce poate fi mai frumos și mai apreciat decât să poți ține în mâini și să poți răsfoi cărți care au o istorie și sunt trecute prin viață și ani?", ne transmite prof. Simona Pușcașu- Gavrilă, director al Şcolii Gimnaziale Răchiţi.

Proiectul "Carte, cinste cui te-a scris si celui ce te daruieste" se desfășoară in perioada 18.05.2015-11.06.2015, la Școala Gimnazială Nr.2 Roșiori. Obiectivele propuse în acest proiect vor fi atinse cu ajutorul elevilor școlilor arondate Școlii Gimnaziale Nr.1 Răchiți și al tuturor celor care vor să doneze carți și să ajute la redotarea bibliotecii, care a ars în întregime în incendiu care a avut loc în noaptea de 4 decembrie 2014.

5 decembrie 2014:27 mai 2015:


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânără rănită într-un accident rutier la Flămânzi

astăzi, 10:08
175

Un accident rutier soldat cu o victimă s-a produs, luni dimineață, în orașul Flămânzi, în apropiere de Liceul „Nicoale Bălcescu”.Potrivit anchetatorilor, î...

Mihaela Huncă, deputat Pro România: „Infrastructura rutieră din municipiul Botoşani pune serios în pericol viaţa cetăţenilor”

astăzi, 09:20
94

Infrastructura rutieră din municipiul Botoşani pune serios în pericol viaţa cetăţenilor. Oraşul arată ca după bombardament, tramvaiele deraiază de câţiva ani de zile, iar de la P...

Răzvan Rotaru, deputat PSD: „Liberalii recurg la orice tertipuri pentru a nu dubla alocațiile copiilor din România, așa cum a prevăzut PSD, inclusiv copy-paste!”

astăzi, 08:50
80

Parlamentarul social-democrat botoșănean Răzvan Rotaru a declarat astăzi că este oripilat de faptul că liberalii folosesc tehnici de manipulare pentru a nu dubla alocațiile.  „St...