VIDEO - O cinstim astăzi pe Sfânta Teodora!

Sfanta imparateasa Teodora este cinstita pe 11 februarie. Imparateasa Teodora, alaturi de imparateasa Irina, sunt cele care au stabilit in urma sinoadelor cinstirea sfintelor icoane.

VIDEO - O cinstim astăzi pe Sfânta Teodora!

Sfanta imparateasa Teodora este cinstita pe 11 februarie. Imparateasa Teodora, alaturi de imparateasa Irina, sunt cele care au stabilit in urma sinoadelor cinstirea sfintelor icoane.

Imparateasa Teodora s-a nascut in jurul anilor 810-815 in orasul Elissa din Paflagonia (o regiune din nordul Asiei Mici), din parinti crestini. Teodora a mai avut doi frati si trei surori.

Este aleasa sotie de imparatul Teofil (829-842) datorita raspunsului primit in urma darului facut de acesta.

Amintim ca imparatul daruise un mar fiecarei din cele sapte fete alese de trimisii lui spre casatoria sa. Chemate la palat a doua zi si intrebate ce au facut cu marul primit, cele sase au rapuns ca l-au mancat, in vreme ce Teodora a adus cu sine doua mere, graind: "Marul cel dintai, talantul pe care Dumnezeu l-a sadit in mine, ti-l inapoiez neatins: este fecioria mea. Cel de-al doilea, asemenea dinarilor, este fiul pe care ti-l voi darui".

Se casatoreste cu imparatul Teofil pe 4 mai 830. Au avut sapte copii: cinci fete si doi baieti. Pentru ca Teodora aducea cinstire sfintelor icoane, iar Teofil era impotriva cinstirii lor, apar neintelegerile intre ei.

Teofil va emite doua edicte impotriva cinstitorilor sfintelor icoane, primul in anul 831, al doilea in anul 838, care aveau menirea de a distruge icoanele si de a-i pedepsi aspru pe iubitorii icoanelor. Il numeste patriarh de Constantinopol pe Ioan Gramaticul (837-843), un iconoclast radical si prezideaza un sinod in Biserica din Vlaherne, in care se arunca anatema asupra tuturor celor ce venereaza sfintele icoane.

Imparatul Teofil moare pe 22 ianuarie 842. Dupa moartea sa, prigoana impotriva iubitorilor de icoane ia sfarsit. Pe tron ajunge Teodora, pentru ca fiul ei, Mihail al III-lea, nu avea varsta potrivita conducerii imperiului.

Dorind sa restabileasca cultul sfintelor icoane, Teodora a convocat in luna martie 843, un sinod in Palatul Kanikleion (sediul cancelariei imperiale) din Constantinopol. Este ales un nou patriarh de Constantinopol: Metodie. Acesta a alcatuit un document cu denumirea de Synodicon, care cuprindea invatatura ortodoxa a Bisericii si condamna toate ereziile si pe toti ereticii. Astfel, pe 11 martie 843, la Constantinopol, a fost restabilit cultul sfintelor icoane.

Pentru ca sinodul de la Constantinopol s-a tinut in ajunul primei duminici a Postului Mare, s-a stabilit ca prima duminica din Postul Mare sa fie numita Duminica Ortodoxiei si sa aminteasca de biruinta Bisericii asupra ereziilor.

Mai taziu, Teodora este silita sa intre in Manastirea Gastrion, unde va primi chipul ingeresc. Sfanta Teodora a ramas in manastire pana la terecerea ei la cele vesnice, 11 februarie 867.

Sursa: Crestinortodox.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Organele de ordine vor asigura paza la manifestările religioase cu ocazia sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gheorghe! (Foto)

astăzi, 14:53
22

În zilele de 22 și 23 aprilie, jandarmii botoșăneni, împreună cu efective de poliție, poliție locală și pompieri, vor lua măsurile necesare pentru desfășurarea in siguranță a ...

Cum să evităm pericolele internetului, sfaturi pentru părinți!

astăzi, 14:35
13

Într-un document redactat la începutul anilor 2000 în Statele Unite ale Americii, intitulat „Familia ta și ciberspațiul”, se vorbeşte despre lucrurile pe care părinț...

Toți profesorii corectori de la Evaluarea Națională și BAC 2024 vor fi în centre de evaluare, nu vor mai evalua de acasă, anunță Ligia Deca

astăzi, 13:36
73

Profesorii corectori de la Evaluarea Națională și examenul național de Bacalaureat 2024 vor fi în centre de examen, nu vor mai putea evalua lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a î...