Programul Zilelor „Mihai Eminescu”

Programul Zilelor „Mihai Eminescu”

În data de 15 ianuarie 2020, Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” organizează Zilele Eminescu. Ediția de anul acesta este dedicată aniversării a 170 de ani de la nașterea poetului.

Manifestările vor debuta la ora 10.30 cu un Te Deum ținut la biserica familiei Eminovici din Ipotești și depuneri de coroane la statuia poetului de la Memorial.

Începând cu ora 11.00, în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” al Memorialului, vor avea loc mai multe activități dedicate Poetului. După cuvântul de salut al gazdelor și oficialităților, între orele 11.10 și 11.50, se va desfășura masa rotundă Eminescu – 170, la care se vor discuta următoarele subiecte: Imaginarul eminescian – o nouă ficțiune critică? (Mircea A. Diaconu; Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava); Problemele actualizării critice a lui Eminescu(Alex Goldiș; Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca); Eminescologia și complexul operei neîncheiate (Doris Mironescu; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași); N. Steinhardt despre Eminescu (Ioan Pintea; Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud).

La ora 11.50, vor începe lecturile sub genericul Poeți în dialog, cu Svetlana Cârstean  și Andrei Gamarț, moderat de Lucia Țurcanu. Dialogul cu poeții invitați va fi urmat de prezentări de carte. Își va  prezenta cele mai noi titluri editura Eikon, dar și Memorialul Ipotești, cu volumele din Colecția Ipotești. Tot atunci va avea loc și lansarea revistei semestriale de studii românești GLOSE(An I, nr. 1-2), apărută la Memorialul Ipotești în 2019. 

Evenimentele de omagiere a lui Mihai Eminescu vor continua în Sala de expoziție „Horia Bernea” a Centrului Național de Studii „Mihai Eminescu”, unde, la ora 13.00, va fi vernisată de Ofelia Huțul și Cotinel Munteanu expoziția Memorialul Eminescu, eveniment urmat de un recital de muzică clasică, susținut de cvartetul Phoebus din Botoșani și de violonistul ieșean David Marcian.

În seara zilei de 15 ianuarie, la ora 17.00, la Casa Sindicatelor, se vor decerna Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPUS PRIMUM și Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – OPERA OMNIA.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Liniște

Luni, 27 Ianuarie 2020
90

La fel ca în fiecare zi, vă invităm să parcurgeți o poezie primită pe adresa de e-mail a redacției, de data asta de la Oana Lazăr. Lectură plăcută! LINIȘTEde Oana Laz...

În urmă cu puțin timp: Un grav accident rutier s-a produs în Dorohoi. Copaci retezați de mașină, pasager transportat la Urgențe

Luni, 27 Ianuarie 2020
1543

Luni seară, pompierii din Dorohoi au fost solicitați să intervină pentru înlăturare pericolului de incendiu, intervenit în urma unui accid...

FOTO: Locuință devastată de un incendiu, în această după-amiază

Luni, 27 Ianuarie 2020
602

Luni după-amiază, pompierii dorohoieni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins o casă de pe rază localității Deal...