La Botoșani s-a acordat, marți, Premiul Național de Istorie "Nicolae Iorga"! - FOTO

La Botoșani s-a acordat, marți, Premiul Național de Istorie "Nicolae Iorga"! - FOTO

 Prof. univ. dr. Petre Țurlea  

Marți 27 noiembrie 2018, la comemorarea a 78 de la dispariția marelui istoric, s-a decernat Premiul Național de Istorie "Nicolae Iorga" Botoșani, ediția a XV-a, 2017, în cadrul Simpozionului dedicat Centenarului Marii Uniri din decembrie 1918.
 
Laureatul premiului este prof. univ. dr. Petre Țurlea, care a fost desemnat de un juriu alcătuit din acad. Andrei Pippidi (președinte), acad. Alexandru Zub, acad. Șerban Papacostea, prof. univ. dr. Andrei Timotin, director al Institutului de Studii Sud-Est Europene și profesorul britanic Dennis D. Deletant, pentru volumul Nicolae Iorga, apărut în anul 2016 la Editura Enciclopedică, în colecția Personalitățile Marii Uniri din decembrie 1918.
 
Potrivit datelor oferite de prof. Violeta Budăi-Damaschin, preşedintele Asociaţiei Culturale "Nicolae Iorga" Botoşani, în anul 2016, din motive strict birocratice, laureații desemnați de juriu nu au intrat în posesia premiului, motiv pentru care următorul moment din gala de decernare a fost prezentarea publică a laureaților ediției precedente, când juriul cu aceeași alcătuire a desemnat câștigător al premiului volumul În memoria arhivelor botoșănene – Nicolae Iorga, apărut la Editura Axa Botoșani, editori: Sergiu Balanovici, Rodica Crăcană și George Arhip. Diplomele acordate de Direcția Județeană de Cultură au fost însoțite de un premiu în valoare de 500 de lei, acordat de Asociația Culturală, sponsorul ediției fiind societatea comercială Conrec SA Botoșani.
 
Premiul este acordat anual de Primăria Botoșani, conform HCL nr. 151 / 2002 și HCL nr. 225 / 2003. Conform regulamentului de acordare, ceremonia de decernare are loc la aniversarea sau comemorarea lui Nicolae Iorga, în cadrul unui program de manifestări culturale organizate de Asociația Culturală 'Nicolae Iorga', în parteneriat cu instituții culturale locale și în colaborare cu institutele de istorie ale Academiei Române din Iași, București, Cluj.

Tot conform regulamentului, Primăria Botoșani, prin primarul în funcție, înmânează suma reprezentând valoarea premiului, stabilită anual printr-o hotărâre de consiliu local.

"Petre Țurlea a primit suma de 5000 lei, valoarea premiului, prin transfer bancar de la Primăria Botoșani, în ianuarie 2018. Laureații ediției precedente, cei trei editori din Botoșani , nu au intrat încă în posesia premiului, deși alocarea de 10.000 lei din acest an pentru premiu rămân necheltuiți de Primăria Botoșani, deoarece juriul nu a desemnat niciun câștigător în 2018, probabil și din motivul neachitării valorii premiului pentru anul 2016", a declarat prof. Violeta Budăi-Damaschin, preşedintele Asociaţiei Culturale "Nicolae Iorga"  Botoşani.






 
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident într-o localitate din Botoșani, au intervenit pompierii! (foto)

astăzi, 19:24

Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în localitatea Cotu. La fața locului au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi...

Florin Gavril (PSD) către Valeriu Iftime: „I-ați făcut o funcție specială fiului, la fel cum PNL a vrut să facă o lege specială pentru Iohannis”

astăzi, 18:30

Social-democratul susține că decizia lui Iftime de „a lăsa moștenire” conducerea Camerei de Comerț Botoșani este o sfidare la adresa tinerilor botoșăneni care muncesc din greu pent...

Spectacolul „Scufița Roșie” se joacă în această săptămână la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:45

Spectacolul „Scufița Roșie” este o adaptare de Mihai Donțu, după Charles Perrault. Regia este semnată de Mihai Donţu, iar scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu. Din...