JOI: Concert simfonic sub bagheta lui Ioan Adrian Morar, invitat violoncelistul Razvan Suma

JOI: Concert simfonic sub bagheta lui Ioan Adrian Morar, invitat violoncelistul Razvan Suma

 RAZVAN SUMA  

Botoşănenii sunt aşteptaţi joi, de la ora 18.30, la concertul săptămânal al Filarmonicii Botoşani, invitaţi fiind dirijorul Ioan Adrian Morar şi violoncelistul Răzvan Suma.

Programul concertului de joi, 7 aprilie:
J. Haydn: Simfonia nr. 104, în re major - "Cimpoiul"
L. Boccherini: Concertul pentru violoncel şi orchestră în si bemol major
Fr. Schubert: Simfonia nr. 8, în si minor - "Neterminata"

IOAN ADRIAN MORAR s-a născut în anul l971, la Cluj-Napoca, este o prezenţă activă pe scenele lirice, dar şi pe cele simfonice româneşti. Din 1995 este dirijor la Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. După debutul său la Opera Naţională Bucureşti, Adrian Morar a fost reinvitat de multe ori să dirijeze diferite spectacole iar în stagiunea 2006-2007 a fost chiar director artistic al acestei instituţii.
În perioada 1997-2009 a fost prezent în repetate rânduri la Opera Română de Stat din Timişoara, la Opera Naţională din Iaşi şi la Teatrul de Operă din Craiova.
Profesionalismul, stăpânirea artei dirijorale, formaţia muzicală complexă sunt calităţi dobândite de Adrian Morar pe parcursul anilor de studiu şi care s-au grefat pe un talent autentic şi o avidă curiozitate intelectuală. În anul 2002 a fost distins de către Forumul Muzical Român cu Premiul Spiess. În anul 2009 a fost distins de către Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca cu trofeul Lya Hubic.

Violoncelistul RĂZVAN SUMA a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea şi inteligenţa sa. Astfel caracteriza renumita publicaţie germană Das Orchester prestaţia tânărului violoncelist român  un mare talent muzical, o certitudine artistică a momentului. Prin repertoriul impresionant pe care l-a realizat în cele peste două sute de recitaluri şi concerte susţinute în turneele din Europa, America de Nord, America de Sud, Africa şi Asia, Răzvan Suma a dovedit o mare sensibilitate şi intuiţie muzicală, o tehnică performantă redând impecabil  prin diversitatea sonorităţilor specificul stilistic al fiecărei piese.În ultimii ani a realizat o serie de înregistrări speciale, inclusiv pentru Fonoteca de Aur a Societăţii Române de Radio, 3 CD-uri, precum şi transmisiuni în direct la posturi de radio şi televiziune (RAI Torino, MDR Leipzig, TVR România, Acasă TV,  Radio Berlin, Radio Macao, Radio Sofia, Radio Bucureşti, Radio Euskadi).
Născut în 1977 la Cluj-Napoca, violoncelistul Răzvan Gabriel Suma urmează cursurile liceului de muzică din oraşul natal la clasa profesoarei Gabriela Todor. În anul 2000 obţine diploma de licenţă a Academiei de Muzică din Bucureşti la clasa maestrului Marin Cazacu, iar în 2002 studiază în cadrul programului Artist Diploma la Longy School of Music din Cambridge  Statele Unite, la clasa profesorului Terry King. În anul 2003 lua naştere Romanian Piano Trio, unde îl regăsim pe Răzvan Suma alături de doi dintre cei mai apreciaţi muzicieni tineri din România, Alexandru Tomescu şi Horia Mihail.


 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tânărul care a accident o femeie pe Sucevei, în arest pentru următoarele 30 de zile

astăzi, 18:34
118

Instanța de judecată și-a însușit propunerea organelor judiciare și a dispus măsura arestării preventive pe o perioadă de 30 de zile față de tânărul de 27 de ani, din localitate...

Ministrul Mediului: Statul renunță la taxa auto în 2020

astăzi, 16:27
170

Anul acesta nu vom avea taxă auto, anunță ministrul Mediului. Costel Alexe spune că Guvernul nu va implementa în acest an o nouă taxă auto pe mașinile second-hand importate.Taxa auto ...

Municipalitatea a aprobat proiectul de reabilitare a Liceului „Petru Rareș”. Trei clădiri vor fi modernizate și echipate, cu peste 5,6 milioane de lei

astăzi, 15:44
216

Proiectul „Reabilitare şi modernizare Grup Şcolar Botoşani” a fost aprobat de către consilierii locali ai municipiului Botoșani, în prima ședință din acest an, desfășurat...