Ghicirea prin lucruri sfinte - Cine "deschide cartea"?

Ghicirea prin lucruri sfinte - Cine "deschide cartea"?

   Taina Sfantului Maslu

S-a incetatenit in popor credinta ca iti poti afla viitorul prin "deschiderea cartii". Daca vei intreba unde se "deschide cartea" si cine face acest lucru, raspunsul e simplu: doar in biserica si doar de catre preot.

Iata cum preotul devine persoana care iti spune "tot ce va fi". Nu stii de ce nu te poti casatori? Nu ai raspuns la necazurile care vin asupra ta? Nu cunosti ce vor ajunge copiii? etc, mergi la un preot care "deschide cartea" si nu vei mai avea astfel de intrebari. E o cale comoda, nu cere efort: rugaciune, post, metanii. Acesta este raspunsul unor oameni care cred in cele in care ar trebui sa se se arate necredinciosi. Insa, nu asa se fac pasi siguri in viata.

De unde obiceiul de a deschide cartea?

La Taina Sfantului Maslu exista o prevedere tipiconala care indica citirea unei rugaciuni cu Sfanta Evanghelie deschisa peste capetele bolnavilor. (Dupa ultima rugaciune si ungere, preotul care conduce soborul de preoti prezenti la Maslu, ia Sfanta Evanghelie si o da bolnavului sa o sarute si sa o deschida. Ceilalti preoti slujitori o tin deschisa deasupra capului celui bolnav, iar cel ce conduce soborul rosteste rugaciunea a opta, dupa care se face ungerea cu ulei sfintit).

Unii preoti ies din cadrul liturgic si ajung sa faca din deschiderea Evangheliei un mijloc de asa zisa descoperire a celor ce vor fi. Asa se face ca pagina unde Evanghelia a fost deschisa, simbolizeaza ceva, cuprinsul ei capata prin deschidere o alta interpretare, culoarea inseamna realizare (daca vorbim de rosu) si neimplinire (daca e negru), etc.

Si iata cum ajungem sa vorbim de preoti ghicitori, de persoane care "vad" lucruri care nu pot fi vazute decat cu ochii inchisi.

Aceasta practica este necanonica, pentru ca nu o gasim in cartile de cult. A folosi Evanghelia pentru astfel de cazuri, inseamna a nu cunoaste rolul si semnificatia ei.

De ce exista credinta ca preotul poate prezice?

In primul rand, marturisesc cei care apeleaza la astfel de practici, preotul nu te trage de maneca pe strada ca sa-ti ghiceasca, ceea ce denota ca din moment ce tu il cauti si nu el pe tine, e semn ca nu exista falsitate in aceasta "deschidere a cartii". Pe de alta parte, el este persoana care are o legatura cu o putere dincolo de natura - cu Dumnezeu.

Dar se pierde din vedere ca Dumnezeu opreste cu severitate ghicirea viitorului. Inainte ca poporul evreu sa intre in Tara Fagaduintei, El ii descopera lui Moise regulile de purtare pe pamantul in care va ajunge: "Cand vei intra in pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da, sa nu te deprinzi sa savarsesti grozaviile acelor popoare. Sa nu se dovedeasca la tine vreunul care arde in foc pe fiul sau pe fiica sa, nici superstitios, nici talcuitor de semne, nici prezicator, nici fermecator, nici vrajitor, nici descantator, nici mag, nici din cei ce intreaba mortii. Caci este grozavie inaintea Domnului cel ce savarseste acestea si din pricina acestei uraciuni, Domnul Dumnezeu il va goni din fata Sa. Tu fii fara prihana inaintea Domnului Dumnezeului tau. Fiindca popoarele acestea pe care le vei alunga, asculta de talcuitorii de semne si de vrajitori, iar pe tine te opreste Domnul Dumnezeul tau" (Deuter. XVIII, 9-14).

Stim, s-a ajuns sa fie mai cautati cei care citesc gandurile, care vad de la distanta si interpreteaza orice vis. Dar atat cei care recurg la aceste practici, cat si cei care le savarsesc, sunt pe drumul care nu duce la intalnirea si unirea cu Dumnezeu.

(crestinortodox.ro)


 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

(P) Doina Federovici: „La Consiliul Județean voi repune Botoșaniul pe harta turistică a României prin valorificarea turismului cultural, ecumenic și al tradițiilor meșteșugărești”

astăzi, 08:35
11

Comunicat de presă:Doina Federovici, candidatul social-democrat pentru Consiliul Județean a pregătit cel mai amplu program de promovare și valorificare a moștenirii istorice, culturale, a per...

Deși pandemia a blocat temporar economia, 3.547 persoane au fost angajate prin intermediul AJOFM Botoșani

astăzi, 08:28
27

Nu mai puțin de 3.547 persoane s-au angajat prin intermediul AJOFM Botoșani în primele opt luni ale acestui an, chiar dacă întreaga economie a fost afectată de epidemia de coronavirus....

(P) Cătălin Silegeanu: „De 30 de ani votăm la fel. De 30 de ani suntem tot mai săraci, iar ei sunt tot mai bogați”

astăzi, 07:56
27

Comunicat de presă:De 30 de ani votăm la fel. De 30 de ani suntem tot mai săraci, iar ei sunt tot mai bogați.Ajunge. Nu mai vreau să fim un oraș fără viitor. Nu mai vreau să fim un or...