Generaţia Facebook! DIANA LIGI: "Vina este una colectivă, dar îndreptată mai mult spre conducerea locală"

Generaţia Facebook! DIANA LIGI: "Vina este una colectivă, dar îndreptată mai mult spre conducerea locală"

DIANA LIGI
Facebook Diana Ligi

"Stau de câteva zile și încerc să mă decid dacă vreau să comentez pe Facebook ce s-a întâmplat pe 30 octombrie. Am zis că mai bine nu mă bag în polemici, dar m-am enervat. Văd în fiecare zi noi articole, noi păreri, noi vinovați și mai grav, noi victime. Adevărul este că există poate o ordine superioară și când îți sună ceasul, te duci să o împlinești. Toți murim, asta e cert, dar nu toți murim violent. Nu toți facem parte din tragedii colective, însă în momentul în care se întâmplă așa ceva, toți avem datoria măcar morală să îi respectăm pe cei care nu mai sunt în planul fizic și pe cei cărora rănile fizice le vor lăsa cicatrici mult mai puțin adânci decât rănile psihice. Eu încerc să înțeleg cum e posibil ca niște politicieni să comenteze un eveniment tragic care a avut loc sub nasul lor? Cum e posibil ca un om să-i blameze pe alții pentru că au vrut să se simtă bine? Cum e posibil să invoci religia și muzica pentru a justifica crasa neatenție a autorităților? De ce tot timpul se caută scuze și niciodată nu se acționează?

Oameni buni, situația din Colectiv este valabilă pentru 80-90% din cluburi. Toată lumea merge pe ideea că "nu mi se întâmplă mie", deci toți se bazează pe "capra vecinului", așa că în mod normal, ar fi trebuit din ziua doi să se închidă tot pentru o verificare, nu în semn de doliu, nu în semn de respect, ci pentru siguranță. Sâmbătă seară, la Unirii, era plin de tineri costumați care se duceau în Centrul Vechi să sărbătorească Halloween-ul, deci cluburile erau deschise. Nu poți să le ceri tuturor oamenilor să fie afectați, noi suntem niște ființe destul de egoiste, așa că dacă nu vrem, nu ne pasă, dar poți să ceri autorităților să se asigure că asemenea evenimente nu se vor mai întâmpla.

Sunt puțini patronii care au decis singuri să se asigure că spațiile lor sunt sigure. Sunt puțini cei care au înțeles că au autorizație de funcționare poate pentru că au avut "norocul" să dea peste niște funcționari plictisiți care au pus pe foaie o ștampilă, din inerție. Șpaga pe care o dai, pentru că așa ești învățat de mic copil, nu o dai ca să te lase să funcționezi în ilegalitate, o dai ca să-ți elibereze autorizațiile de funcționare în 3 luni, nu în 10.

Da, sunt vinovați patronii clubului Colectiv pentru că au făcut rabat la calitate, deci la siguranță, dar principalii vinovați sunt cei de la autoritățile locale care nu i-au tras de urechi și nu le-au spus atunci că nu au voie să facă asta. Patronii sunt la rândul lor foarte tineri, deci exuberanți, deci predispuși greșelilor, dar asta nu înseamnă că doar ei sunt de blamat. Din punctul meu de vedere și vina este una colectivă, dar îndreptată mai mult spre conducerea locală.

Așă că hai mai bine să dăm uitării teoriile penibile despre muzica rock(pe care culmea, foarte mulți oameni cultivați o ascultă cu plăcere), despre religie și despre cum cei care merg în cluburi n-au niciun Dumnezeu(pentru că niciodată de sărbători creștinii practicanți, nu consumă alcool excesiv, nu ascultă muzică și nu dansează) . Hai să acceptăm că a avut loc o tragedie și că avem noroc că nu am fost acolo și hai să încercăm să schimbăm ceva în bine. Nu e ok să se uite acest eveniment, nu e ok să revenim la viețile noastre lipsite de griji și să nu acționăm în niciun fel.

Dacă poți, încearcă să ajuți! Donează medicamente, mâncare, bani sau ce îți permiți. Donează sânge sau oferă suport psihologic. Fă ceva care să te scoată din zona ta de confort. Dă ceva înapoi sau dacă nu ai posibilitatea, transmite măcar energia ta pozitivă în Univers, ajută și asta.

Tragediile, cred eu, nu se întâmplă chiar fără motiv, așa că hai să învățăm să fim mai buni și să punem mai mult accent pe siguranță. Le urez multă liniște victimelor, răbdare răniților și în final, pedeapsă vinovaților".

DIANA LIGI via Facebook

(Diana Ligi este din Botoşani, studentă la Master, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" Bucureşti, Regie teatru)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Scriitoare din Botoșani, protagonistă în derularea unui Incubator de lectură pentru copiii din Delta Dunării

Luni, 13 Iulie 2020
136

Peste 50 de copii din Delta Dunării participă în săptămâna 13-18 iulie la Incubatorul de lectură, un proiect creat şi derulat de scriitoarele Svetlana Cârstean şi Ana Maria Sa...

PNL Botoșani: „Minciuna este modul de gândire a PSD Botoșani”

Luni, 13 Iulie 2020
219

Comunicat:PSD Botoșani își arogă 500 de investiții aduse în județul Botoșani pe perioada guvernării lor. Îi întrebăm public: unde sunt aceste investiții pe care ș...

Bărbat găsit în ștreang într-o anexă din gospodărie

Luni, 13 Iulie 2020
527

Un bărbat din localitatea Cotu, comuna Copălău a fost găsit spânzurat într-o anexă a gospodăriei. Descoperirea a fost făcută de fiul bărbatului de 78 de ani, care locuia...