Filarmonica de Stat din Botoșani devine Filarmonica „George Enescu”!

Filarmonica de Stat din Botoșani devine Filarmonica „George Enescu”!

Filarmonica de Stat din Botoșani își va schimba denumirea în Filarmonica „George Enescu” Botoșani.

Propunerea îi aparține consilierului local Mihai Ștefan, iar autoritățile cu drept de decizie au emis deja avizele favorbile, proiectul urmând a fi aprobat în ședința de Consiliu Local din această lună.

„Noua denumire are o rezonanță profundă în ceea ce privește apartenența la valorile culturale locale ale județului Botoșani. De asemenea, finanțarea acestei instituții de cultură se realizează de la bugetul local al municipiului Botoșani, iar vechea denumire induce o confuzie în privința instituției care tutelează acest așezământ cultural”

, motivează Mihai Ștefan, inițiatorul proiectului.

Potrivit istoricului, primii pași importanți în organizarea vieții muzicale botoșănene au fost făcuți după cel de Al Doilea Război Mondial. În anul 1945, ia ființă o Asociație artistico-culturală, în cadrul căreia se încheagă și o orchestră semi-simfonică.

Din anul 1950, aceasta orchestră-intitulată deja Filarmonica Botoșani – primește o mică subvenție din partea fostului Comitet pentru Cultură și Artă și susține o activitate concertistică quasi-permanentă.

Ca instituție publică de sine stătătoare și cu decizie oficială de înființare, Filarmonica de Stat Botoșani își începe existența la data de 1 Septembrie 1953, primul ei director și dirijor fiind Max Weber, cel care s-a ocupat , de fapt, de coagularea și organizarea activității orchestrei încă din anul 1945.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FOTO: Voluntari anti-bullying, la Liceul din Flămânzi

astăzi, 15:59
10

”BULLYING – termen nou, metehne vechi”, care pot fi schimbate prin înțelegerea conceptului și prin antrenarea tinerilor în construirea unei societăți în care vi...

Prima majorare a salariilor cadrelor didactice va avea loc de la 1 ianuarie

astăzi, 15:35
104

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că prima majorare a salariilor cadrelor didactice, potrivit legii salarizării, va avea loc de la 1 ianuarie."Majorarea pentru cadrele didactice e...

Iar despre Tramvaiele Eltrans. Un călător a filmat cum un tramvai a luat foc în timpul mersului

astăzi, 15:16
256

O imagine incredibilă filmată într-un tramvai din Botoșani circulă în acest moment pe internet fără ca cineva să dea vreo explicație coerentă asupra a ceea ce se întâm...