Filarmonica de Stat din Botoșani devine Filarmonica „George Enescu”!

Filarmonica de Stat din Botoșani devine Filarmonica „George Enescu”!

Filarmonica de Stat din Botoșani își va schimba denumirea în Filarmonica „George Enescu” Botoșani.

Propunerea îi aparține consilierului local Mihai Ștefan, iar autoritățile cu drept de decizie au emis deja avizele favorbile, proiectul urmând a fi aprobat în ședința de Consiliu Local din această lună.

„Noua denumire are o rezonanță profundă în ceea ce privește apartenența la valorile culturale locale ale județului Botoșani. De asemenea, finanțarea acestei instituții de cultură se realizează de la bugetul local al municipiului Botoșani, iar vechea denumire induce o confuzie în privința instituției care tutelează acest așezământ cultural”

, motivează Mihai Ștefan, inițiatorul proiectului.

Potrivit istoricului, primii pași importanți în organizarea vieții muzicale botoșănene au fost făcuți după cel de Al Doilea Război Mondial. În anul 1945, ia ființă o Asociație artistico-culturală, în cadrul căreia se încheagă și o orchestră semi-simfonică.

Din anul 1950, aceasta orchestră-intitulată deja Filarmonica Botoșani – primește o mică subvenție din partea fostului Comitet pentru Cultură și Artă și susține o activitate concertistică quasi-permanentă.

Ca instituție publică de sine stătătoare și cu decizie oficială de înființare, Filarmonica de Stat Botoșani își începe existența la data de 1 Septembrie 1953, primul ei director și dirijor fiind Max Weber, cel care s-a ocupat , de fapt, de coagularea și organizarea activității orchestrei încă din anul 1945.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Acesta a fost ultimul weekend călduros. ANM anunță precipitații iar vremea se va răci

Duminică, 20 Septembrie 2020
556

Începând de săptămâna viitoare vremea se va schimba și vor urma ploi de toamnă. Practic acesta a fost ultimul weekend călduros. Nu vor mai fi temperaturi de vară, dar totuși v...

Rezultate LOTO 6 din 49. Numerele extrase duminică, 20 septembrie

Duminică, 20 Septembrie 2020
158

Duminică, 20 septembrie, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 si Super Noroc.Iată care sunt numerele câștigătoare la extragerea loto de duminică, 20 se...

Artista Laura Lavric și-a sărbătorit astăzi ziua de naștere. La mulți ani!

Duminică, 20 Septembrie 2020
217

Una din cele mai cunoscute artiste din România, Laura Lavric și-a sărbătorit astăzi, ziua de naștere. Cariera Laurei Lavric, născută în satul Costișa la 20 septembrie 1946 (comuna ...