Filarmonica de Stat din Botoșani devine Filarmonica „George Enescu”!

Filarmonica de Stat din Botoșani devine Filarmonica „George Enescu”!

Filarmonica de Stat din Botoșani își va schimba denumirea în Filarmonica „George Enescu” Botoșani.

Propunerea îi aparține consilierului local Mihai Ștefan, iar autoritățile cu drept de decizie au emis deja avizele favorbile, proiectul urmând a fi aprobat în ședința de Consiliu Local din această lună.

„Noua denumire are o rezonanță profundă în ceea ce privește apartenența la valorile culturale locale ale județului Botoșani. De asemenea, finanțarea acestei instituții de cultură se realizează de la bugetul local al municipiului Botoșani, iar vechea denumire induce o confuzie în privința instituției care tutelează acest așezământ cultural”

, motivează Mihai Ștefan, inițiatorul proiectului.

Potrivit istoricului, primii pași importanți în organizarea vieții muzicale botoșănene au fost făcuți după cel de Al Doilea Război Mondial. În anul 1945, ia ființă o Asociație artistico-culturală, în cadrul căreia se încheagă și o orchestră semi-simfonică.

Din anul 1950, aceasta orchestră-intitulată deja Filarmonica Botoșani – primește o mică subvenție din partea fostului Comitet pentru Cultură și Artă și susține o activitate concertistică quasi-permanentă.

Ca instituție publică de sine stătătoare și cu decizie oficială de înființare, Filarmonica de Stat Botoșani își începe existența la data de 1 Septembrie 1953, primul ei director și dirijor fiind Max Weber, cel care s-a ocupat , de fapt, de coagularea și organizarea activității orchestrei încă din anul 1945.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ciolacu face lămuriri după gafa de la Timișoara în care a jignit moldovenii. „Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.”

Vineri, 26 Aprilie 2024
388

Marcel Ciolacu a revenit cu lămuriri după ce a inflamat opinia publică atunci când a afirmat că se simte jignit dacă e făcut „moldovean“, el fiind din Buzău. Asociația Mișca...

Opt tineri viitori jandarmi au finalizat primul stagiu de practică la IJJ Botoșani! (foto)

Vineri, 26 Aprilie 2024
690

Ștefan, David, Iulian, Marcel, Alin, Andrei, Octavian și Antonio, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Petru Rareș" din Fălticeni, au terminat, vineri, primul lor stagiu de pra...

Complice la furt, băgat în închisoare pentru aproape 3 ani!

Vineri, 26 Aprilie 2024
193

În cursul zilei de joi, polițiștii din Gura Humorului au fost înștiințați despre emiterea mandatului pedepsei cu închisoarea privind pe un bărbat de 43 ani, domiciliat în...