Filarmonica de Stat din Botoșani devine Filarmonica „George Enescu”!

Filarmonica de Stat din Botoșani devine Filarmonica „George Enescu”!

Filarmonica de Stat din Botoșani își va schimba denumirea în Filarmonica „George Enescu” Botoșani.

Propunerea îi aparține consilierului local Mihai Ștefan, iar autoritățile cu drept de decizie au emis deja avizele favorbile, proiectul urmând a fi aprobat în ședința de Consiliu Local din această lună.

„Noua denumire are o rezonanță profundă în ceea ce privește apartenența la valorile culturale locale ale județului Botoșani. De asemenea, finanțarea acestei instituții de cultură se realizează de la bugetul local al municipiului Botoșani, iar vechea denumire induce o confuzie în privința instituției care tutelează acest așezământ cultural”

, motivează Mihai Ștefan, inițiatorul proiectului.

Potrivit istoricului, primii pași importanți în organizarea vieții muzicale botoșănene au fost făcuți după cel de Al Doilea Război Mondial. În anul 1945, ia ființă o Asociație artistico-culturală, în cadrul căreia se încheagă și o orchestră semi-simfonică.

Din anul 1950, aceasta orchestră-intitulată deja Filarmonica Botoșani – primește o mică subvenție din partea fostului Comitet pentru Cultură și Artă și susține o activitate concertistică quasi-permanentă.

Ca instituție publică de sine stătătoare și cu decizie oficială de înființare, Filarmonica de Stat Botoșani își începe existența la data de 1 Septembrie 1953, primul ei director și dirijor fiind Max Weber, cel care s-a ocupat , de fapt, de coagularea și organizarea activității orchestrei încă din anul 1945.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un bătrân a fost găsit mort pe rampa din fața unor magazine dezafectate

Duminică, 13 Octombrie 2019
1088

Un bărbat a fost găsit mort, duminică dimineață, pe o stradă din municipiul Botoșani.Acesta a fost găsit fără suflare pe rampa din fața unor magazine dezafectate, lângă blocul tu...

Cifre care nu se pot ascunde! 250.000 de români au emigrat doar în 2018: 40% sunt absolvenţi de studii superioare!

Duminică, 13 Octombrie 2019
258

Peste 250.000 de mii de români au emigrat doar în 2018, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Un procent de aproape 40% din totalul emigranților din România su...

Deputatul Marius Budăi, ministrul interimar al Muncii: o să prezentăm un bilanţ cu toate cifrele reale şi o să vedem cum e cu "greaua moştenire"!

Duminică, 13 Octombrie 2019
284

Banii pentru plata pensiilor sunt prinşi în buget, iar informaţia că există o gaură în buget nu e reală, a declarat, duminică, la Digi24, parlamentarul de Botoșani Marius Budăi, m...