Cu armenii prin Botoșani

Cu armenii prin Botoșani
Și Dumnezeu a ținut cu noi în cele trei zile, oferind o vreme ca de basm, cu soare zâmbitor, cu nuanțele de vis ale unei toamne de aur, dar mai ales cu prezența unor oameni foarte prietenoși, generoși și calzi. Botoșaniul și-a îmbrăcat straie de sărbătoare în nuanțe vii pentru a-i primi în sânul său pe Excelența Sa Ambasadorul Armeniei în România, Sergey Minasyan, Președintele UAR, deputatul Varujan Vosganian, numeroși invitați din comunitățile armene din țară, cântăreața Corina Chiriac.
 
Chiar de la sosire aceștia au fost întâmpinați cu pâine și sare, după datina strămoșească, de către Președintele Filialei Botoșani a UAR, domnul Cristian Lazarovici. Excelența Sa, ambasadorul Armeniei, bun cunoscător al istoriei, a fost plăcut impresionat de exponatele prezente în micuțul muzeu amenajat într-una din sălițele sediului UAR din Botoșani. 

Întâlnirea ambasadorului Armeniei de la Primăria Municipiului Botoșani cu edilul urbei, domnul Cătălin Flutur, a prilejuit un schimb foarte prietenos de impresii, aprecieri și considerații. S-a menționat de către cei doi vorbitori importanța comunității armene la dezvoltarea orașului Botoșani, încă din secolul al XIV-lea, odată cu venirea primului val de refugiați armeni, care au fost primiți aici cu căldură și ospitalitate. Nu s-a uitat faptul cu aici se află cea mai veche biserică armeană de piatră din Europa, că la un moment dat populația armeană a constituit 50% din cetățenii localității, că Botoșaniul a avut câțiva primari de origine armeană. Extrem de importantă a fost dorința celor doi oficiali de a dezvolta și întări cât mai mult relațiile dintre noi, cu atât mai mult că din aprilie 2019 se va inaugura un zbor direct București – Erevan, lucru ce ar favoriza schimbul de turiști, oameni de afaceri, reprezentanți ai unor instituții culturale etc. De altfel, pe parcursul dialogului dintre cei doi oficiali s-a simțit o caldă dorință de a ne cunoaște cât mai bine, de a lega cât mai multe relații și schimburi de durată.


Ziua de sâmbătă a început sub auspiciile aceluiași soare generos de toamnă. Comunitatea armenilor din Botoșani, însoțită de Excelența Sa, de Președintele UAR, de toți invitații din țară și-au îndreptat pașii spre cimitirul armenesc, unde, într-un cadru solemn, s-a ținut o slujbă de către părintele Azad Mandalian, venit special cu prilejul acestor evenimente de la Suceava. S-a depus o coroană la mormântul lui Ioan Missir, cel care a fost si Primar al Botosaniului .

Turul orașului a început din fața Bisericii „Sfânta Maria”. Cea mai veche biserică armeană din piatră din Europa (1350) a lăsat o impresie adâncă în conștiința celor prezenți. Drumul parcurs la pas, însoțiți de un ghid, bun cunoscător al obiectivelor de patrimoniu cultural aparținând comunității armene din Botoșani, a fost destul de lung, dovadă că au fost multe de văzut. Au fost vizitate numeroase clădiri din cartierul armenesc, din centrul vechi al orașului, care au fost înălțate sau au aparținut cândva armenilor botoșăneni. Printre cele mai notabile amintim „Casa Bolfosu” – cel mai vechi han din Moldova, unde, se zice, ar fi poposit Sobieski; „Casa Ankele” – cel mai mare magazin de utilaje agricole din Moldova la vremea aceea; „Casele Goilav” – unul dintre cei mai bogați oameni din perioada interbelică din țară, etc. Turul orașului s-a terminat în fața Muzeului Județean.

Aici a avut loc un vernisaj „Centenar Republica Armenia-Romania Marea Unire” și o conferință în cadrul căreia au vorbit: Excelența Sa Ambasadorul Armeniei, dl. Sergey Minasyan,   Președintele UAR, deputatul Varujan Vosganian, Președintele filialei Botoșani a UAR, domnul Cristian Lazarovici, si istoricii: Ghe. Median, S. Balanovici, B. Caranfilof, D. Prodan. Au fost evocate faptele și contribuția armenilor în timpul Primului război Mondial, figurile marcante ale unor personalități armene care au rămas în memoria colectivă nu doar a colectivității acestora, ci au devenit parte integrantă și importantă a istoriei României. 

Cu deosebită plăcere, în seara aceleiași zile, am asistat la concertul Corinei Chiriac. Spectacolul a început, așa cum era și firesc, cu un minut de reculegere în memoria celui care a fost Charles Aznavour. 

(Cristian Lazarovici)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șapte poeți nominalizați la Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu" - Opera Omnia, pe anul 2018 - ediția a XXVIII-a

astăzi, 14:30
120

În urma sondajului efectuat de Fundaţia Culturală "Hyperion-c.b." Botoşani, în perioada august-noiembrie 2018, în rândul membrilor juriului, la care au fost s...

VIDEO Primarii municipiilor Suceava, Iași, Botoșani, Piatra Neamț, Roman, Câmpulung, Vatra Dornei au înființat Asociația MOLDOVA se DEZVOLTĂ

astăzi, 13:51
617

Luni, incepand cu ora 12.00, la Primaria municipiului Suceava s-a desfasurat o intalnire a mai multor primari din orase importante din zona Moldovei. Au participat, alaturi de primarul sucevean Ion Lu...

Românii mai au la dispoziţie încă o săptămână pentru a investi în titlurile de stat CENTENAR

astăzi, 13:47
125

Ministerul Finanţelor Publice a lansat a treia emisiune de titluri de stat către populaţie, cu o dobândă foarte avantajoasă de 4,5% pe an şi maturitate de 2 ani. Valoarea nominală a unui ...