Casa Memorială „Nicolae Iorga”, închisă la 149 de ani de la naşterea istoricului, din lipsa materialelor sanitare

Casa Memorială „Nicolae Iorga”, închisă la 149 de ani de la naşterea istoricului, din lipsa materialelor sanitare

Casa Memorială „Nicolae Iorga" din municipiul Botoşani a rămas închisă, vineri, când s-au împlinit 149 de ani de la naşterea marelui istoric, din cauza faptului că instituţia muzeală nu a putut îndeplini normele de securitate impuse de autorităţile sanitare pe fondul pandemiei de Covid-19.

Directorul Muzeului Judeţean, Aurel Melniciuc, susţine că fondurile necesare achiziţiei de termo-scanere, măşti de protecţie, viziere sau dezinfectanţi au fost alocate cu întârziere, astfel încât activitatea Casei Memoriale "Nicolae Iorga", dar şi a celorlalte case memoriale sau muzee din subordine nu a putut fi reluată.

„Nefiind prinse în buget aceste cheltuieli, am cerut suplimentări de credit şi abia astăzi am primit aprobare de la Consiliu (n.r.- Consiliul Judeţean)", a afirmat Melniciuc pentru Agerpres.

Bugetul necesar pentru achiziţia de materiale de protecţie şi dezinfectanţi se ridică la aproximativ 12.000 de lei, scrie sursa citată.

Nicolae Iorga s-a născut pe 5 iunie 1871 la Botoşani, localitate în care a urmat cursurile Şcolii "Marchian" şi cele ale Liceului "A. T. Laurian".

Pentru a marca ziua lui Iorga, Muzeul Judeţean Botoşani a realizat un film de prezentare a marelui istoric, pe care l-a postat pe pagina de Facebook a instituţiei.

„Deşi în anul 1886 a fost nevoit să părăsească Botoşanii, savantul a păstrat legături permanente cu oraşul natal. La rândul lor, botoşănenii au nutrit o puternică admiraţie pentru N. Iorga, a cărui evoluţie au urmărit-o permanent, cu justificată mândrie", este mesajul care însoţeşte filmul despre Iorga.

Lipsa materialelor de protecţie sanitară a afectat, de asemenea, activitatea Muzeului Judeţean, a Casei Memoriale "George Enescu" de la Liveni, dar şi Muzeul Memorial "George Enescu" de la Dorohoi, care nu au putut fi deschise de la 1 iunie. Toate unităţile muzeale din Botoşani ar putea fi deschise începând cu data de 15 iunie. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

România se apropie de 30.000 de cazuri de infectare cu Covid-19. Numărul deceselor a ajuns la 1.768

astăzi, 13:51
77

Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului României a anunțat astăzi încă 250 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în România, ceea ce face ca bilanțul să ajung...

Locuri de muncă disponibile în această săptămână în județul Botoșani

astăzi, 11:52
297

684 locuri de muncă sunt disponibile în această săptămână în județul Botoșani, potrivit datelor centralizate și făcute publice astăzi de Agenția Județeană pentru Ocupare...

Botoșani: Bilanțul deceselor COVID a crescut cu încă două cazuri, în weekend

astăzi, 11:38
475

Alți doi botoșăneni infectați cu noul coronavirus au decedat, în acest weekend, la Spitalul Județean de Urgență.Este vorba despre o femeie de 79 de ani, din Drăgușeni, diagnosticat...